//Nyugdíjat emeltek Moszkvában
Sakkozó nyugdíjasok Novoszibirszkben #moszkvater

Nyugdíjat emeltek Moszkvában

MEGOSZTÁS

Az orosz fővárosban a minimálisan adható nyugdíj valamivel kevesebbnek felel meg, mint 90 ezer  forint, miközben az átlag moszkvai jövedelme úgy 225 ezer forintnyi

Sakkozó nyugdíjasok Novoszibirszkben #moszkvater
Sakkozó nyugdíjasok Novoszibirszkben
Fotó:EUROPRESS/Alexandr Kryazhev / Sputnik

Egy belső felmérés alapján a hatalom pártja gyengélkedése ellenére is magabiztosan győzni fog, a kormányzók közül pedig senki sem kényszerül majd második fordulóra. Ennek ellenére nem sokkal a szeptember 8-án sorra kerülő helyi választások előtt azért Moszkvában nyugdíj emelést jelentett Szergej Szobjanyin főpolgármester.

A hatalommal szembeni legnagyobb elégedetlenséget a tavaly nyár eleji nyugdíj reform bejelentése váltotta ki. Ez a meglehetősen sunyin bejelentett korhatár emelés ráadásul az úgynevezett putyini többséget, a hatalom bázisát érintette érzékenyen. Nem véletlen tehát, hogy az önkormányzati választások előtt éppen a szociális szférával kapcsolatban jelentettek be hangulatjavító intézkedéseket.

„A moszkvai nyugdíjasoknak adható minimális nyugdíj összegét szeptember 1-től kétezer rubellal, a fővárosi pótlékkal együtt így 19,5 ezer rubelra (87 ezer forint) emelik”

Ez 1,6 millió nyugdíjast érint, és közülük 44 ezren először kapnak úgynevezett fővárosi pótlékot. Ezt megelőzően augusztus 1-től felemelték a nyugdíj mellett dolgozók juttatását, miután átszámolták a nyugdíjbiztosítás összegét.  Ez az országban 14 millió nyugdíjast érint, és az emelés 261,72 rubel (1177) forint.

„Nem nagy összegekről van szó, de ez is számít akkor, amikor immár ötödik éve nem növekednek a jövedelmek”

Sőt, az idei év első negyedében a jövedelmek a Roszsztat adatai alapján 2,3 százalékkal csökkentek. A létminimum alatt élők száma ma 18,6 millió, arányuk a második negyedévben 7,1 százalékkal emelkedett.

„Az átlagjövedelem jelenleg Oroszországban 29 920 rubel (135 ezer forint). Az átlag moszkvai jövedelme nagyjából 50 ezer rubel (225 ezer forint) körüliek, az átlagkereset pedig 80 ezer rubel (360 ezer forint)”

De egy tudományos munkatárs bére nem több 30 ezer rubelnél (135 ezer forint). Figyelembe véve a moszkvai árakat, a 80 ezer rubeles keresettel sem lehet nagy lábon élni, és egy fizetésből egy család aligha tud megélni. Moszkva környékén ugyanakkor a 30 ezer rubeles fizetés már jónak számít. Igaz, a fővárostól távolodva az árak is alacsonyabbak.

MEGOSZTÁS

1961-ben született külpolitikai újságíró, elemző, publicista. A Demokrata és a Magyar Hang hetilapok külpolitikai szakújságírója, a #moszkvater, a szláv világgal és a posztszovjet térséggel foglalkozó portál alapító főszerkesztője. Előtte 28 éven át a lap megszűnéséig a Magyar Nemzet konzervatív napilap munkatársa, 2000-től 2017-ig a külpolitikai rovat vezetője, majd a lap főmunkatársa. A lap utolsó moszkvai tudósítója. Érdeklődési területe a posztszovjet térség, emellett a globális folyamatok. Rendszeresen publikál külpolitikai folyóiratokban, írásai, interjúi időről időre megjelennek a közép- és kelet-európai sajtóban. A Putyin-rejtély (2000) című könyv szerzője, 2009-től a Valdaj Klub állandó tagja. A Metropolitan Egyetem kommunikáció szakának docense. A Tolsztoj Társaság a Magyar-Orosz Együttműködésért Egyesület elnökségének a tagja.