//Mozgolódás délnyugaton

Mozgolódás délnyugaton

MEGOSZTÁS

Milyen fontos események történtek az elmúlt napon az ukrajnai harctéren? Hogyan áll az aktuális donbasszi orosz offenzíva, miként alakulhatnak az elkövetkező napok harcai? Kijev tényleg ellentámad? Az ukrajnai háború kapcsán a nyugati kutatóközpontok által is jegyzett, katonai elemzéssel és nyílt forrású hírszerzéssel – OSINT – foglalkozó orosz Rybar Telegram csatorna összefoglaló videója az ukrajnai háború augusztus 23-i eseményeiről.

▪️ Az orosz haderő tüzérségi támadást mért a Csernyigovi régió határmenti területein fekvő Zeleznij Moszt és Nyikolajevka falvak melletti ukrán állásokra.

▪️ Harkovban jelentős tűzről számoltak be a Sevcsenko műszergyár területéről, amely már a háború kezdetekor is kiemelt célpontként szerepelt az orosz légierő listáján.

▪️ Szoledarban a Luganszki Népi Milíciához tartozó 6. kozák ezred a tűzálló anyagokat gyártó Belokamenszkij üzem, illetve a Zalevszkogo utca térségében folytat harcokat.

▪️ Artyomovszktól délre a szövetséges orosz-szakadár csapatok megközelítették az ukrán védelem szempontjából kiemelt jelentőségű Zajcevo települést Kogyema térségében. Fontos megjegyezni egy Zajcevo nevű falu már orosz kézre került, ám az délebbre helyezkedik el, kvázi Gorlovka elővárosát alkotva.

▪️ Ukrán tüzérségi támadás érte a Donyecki Népköztársaság elnöki, illetve belügyi tárcájához tartozó épületeket, továbbá civil létesítményeket Donyeck központjában. Az incidensben több civil megsérült, illetve életét vesztette.

▪️ Folytatódik a donyecki körgyűrű térségében található ukrán védelmi állások felszámolása. Peszki térségében egy, a településtől délre található mezőgazdasági üzemből sikerült az ukrán haderőt kiszorítania a donyecki 100. dandárnak.

▪️ A délnyugati fronton az orosz haderőnek sikerült Alexandrovka települést elfoglalva megnyitnia az utat Luparevo irányába a Nyikolajevbe vezető autóút mentén.

▪️ A Sznyigirevka közelében található Blagodatnoje elfoglalását követően az orosz haderő tovább folytatja nyugati irányú műveleteit, felszámolva a térségbeli ukrán védelmi vonalakat.

▪️ Az Ingulec folyó mentén fekvő Andrejevka és Balgodatovka esetében sikerült az orosz haderőnek az ukrán 35. tengerészgyalogos, illetve 46. légideszant dandárok egységeit kiszorítani a falvakból.

▪️ Krivoj Rog térségében az ukrán haderő ismét sikertelen támadással próbálkozott Viszokopolje település ellen. Az elszenvedett veszteségek hatására az ukrán csapatok visszavonultak kiindulási pozícióikba.

▪️ A nap folyamán újabb ukrán drónt lőtt le az orosz légvédelem Szevasztopol felett.

MEGOSZTÁS

1997-ben született, jelenleg is tanulmányait folytató nemzetközi kapcsolatok szakértő. Érdeklődési körének középpontjában Oroszország, az orosz fegyveres erők, az orosz és globális geopolitika, biztonságpolitika, valamint alapvetően a haditechnikával összefüggésben felmerülő témák állnak. Mindezeken túl aktívan figyelemmel kíséri a globális világrend fokozatos átalakulását. Diplomáját nemzetközi tanulmányok szakon szerezte, angolul, oroszul és németül beszél.