//Moszkvával erősítené a kapcsolatait Hanoi
Oroszország ihlette hagyományos Ao Dai ruháit mutatta be Minh Han vietnami divattervező egy Hanoiban rendezett divatbemutatón 2021. április 9-én #moszkvater

Moszkvával erősítené a kapcsolatait Hanoi

MEGOSZTÁS

Tovább erősítené a két országi közötti, az idén huszadik születésnapját ünneplő stratégiai partnerséget Vietnám és Oroszország.

Oroszország ihlette hagyományos Ao Dai ruháit mutatta be Minh Han vietnami divattervező egy Hanoiban rendezett divatbemutatón 2021. április 9-én #moszkvater
Oroszország ihlette hagyományos Ao Dai ruháit mutatta be Minh Han vietnami divattervező egy Hanoiban rendezett divatbemutatón 2021. április 9-én
Fotó:EUROPRESS/Manan VATSYAYANA/AFP

Ambiciózus tervvel állt elő Pham Minh Chinh vietnámi miniszterelnök, akit a múlt héten neveztek ki a távol-keleti ország élére. Míg a vietnámi gazdaság az elmúlt öt évben átlagosan 5,9 százalékkal növekedett évente, addig a mostani tervek szerint 2021 és 2025 között 6,7-7 százalékosra futtatnák fel a bruttó hazai termék éves növekedését. E cél érdekében tovább folytatnák az ország decentralizációját és nagyobb szerepet adnának a helyi kezdeményezéseknek, átalakítanák a közigazgatást, nagy pénzeket fektetnének az oktatásba és az egészségügybe, és jóval nagyobb hangsúlyt fektetnének a digitális technológiák fejlesztésére.

Ám ennél is fontosabb az új miniszterelnöknek az a terve, hogy külpolitikailag tovább vigye azt a nyitási folyamatot, ami Hanoi hosszú távú stratégiája között is szerepel. Mint ismert, Vietnám az elmúlt évben csatlakozott a világ legnagyobb gazdasági együttműködéséhez, a Regionális Átfogó Gazdasági Partnerséghez (RCEP), továbbá szabadkereskedelmi megállapodást kötött az Európai Unióval (EVFTA), és az Eurázsiai Gazdasági Unióval is.

„Mindebben kifejeződött a vietnámi diplomácia egyik másik prioritása, a kapcsolatok diverzifikálása is, vagyis hogy Hanoi a nagyhatalmakkal egyszerre kívánja szorosabbá tenni a viszonyát”

Habár az elmúlt években a legtöbbször az Egyesült Államokkal való kapcsolatok erősítése szerepelt a napirenden, újabban egyre nagyobb szerepet kap a vietnámi külpolitikában a világpolitika színpadára visszatérő Oroszország is. Mint ismert, a valamikori Szovjetunió szoros kapcsolatot ápolt Vietnámmal (Moszkva az elsők közt ismerte el az ország függetlenségét és aktívan támogatta Hanoit a második vietnámi háborúban), ami a rendszerváltást követően egy időre lazább lett. A 2000-es évektől – a Kínával való nézeteltérések miatt – újra közeledni kezdett a két ország, melynek fontos megnyilvánulása volt, hogy Vietnám több katonai tengeralattjárót és vadászgépet is vásárolt az oroszoktól, majd 2013 augusztusában védelmi együttműködést kötött a két ország.

„Ez a biztonsági együttműködés ma már a később kibővített, átfogó stratégiai partnerség keretében történik, amit 2001-ben írt alá Vietnám és Oroszország”

Ennek keretében március közepén Nyikolaj Patrusev, az orosz biztonsági tanács titkára Hanoiba látogatott, melynek során az orosz politikus a Vietnámi Kommunista Párt (VKP) újraválasztott főtitkárával, Nguyen Phu Tronggal tárgyalt. A két politikus itt megegyezett abban, hogy a jövőben még magasabb szintre emelnék a stratégiai együttműködést.

„Ugyancsak jelzés értékű, hogy március második felében Vietnám jóváhagyta az orosz Szputnyik V oltóanyag használatát, ami azért fontos, mert a távol-keleti országban eddig csak az AstraZeneca vakcinájával oltottak”

De legalább ennyire fontos, hogy a két fél április elején megállapodott arról, hogy Oroszország segíteni fogja Vietnámban az e-kormányzás bevezetését, az intelligens városok programjának erősítését, a kiberbiztonság növelését, továbbá a technológiai transzfert a szakemberek képzésén keresztül.

A jövőben ezen a téren különösen fontos szerepe lesz a miniszterelnöknek, aki a vietnámi politikai életben jelentős befolyással van a külpolitikára és az ahhoz kapcsolódó szakpolitikai döntésekre. Chin maga is otthonosan mozog diplomáciai körökben. Az 1958-as születésű, jogász végzettségű tisztviselő első jelentős kinevezése 1989-ben történt, amikor a bukaresti vietnámi nagykövetség első titkára lett (később a közbiztonságért felelős miniszter helyettese lett a vietnámi kormányban).

„Az új miniszterelnök megválasztásával azonban nem ezen a poszton történt csere Vietnámban”

A most leköszönő kormányfő, Nguyen Xuan Phuc most átül az ország elnöki székébe, emellett a nemzetgyűlés – vagyis a vietnámi parlament – elnökének is új politikust választottak Vuong Dinh Hue személyében, aki korábban a pénzügyminiszteri tisztséget is betöltötte. Vietnám így az elkövetkezendő években tovább erősítené gazdasági és politikai szerepvállalását a világpolitikában.

MEGOSZTÁS

Külpolitikai elemző, közgazdász, politológus. Korábban a Magyar Nemzet napilap, jelenleg a Magyar Hang hetilap külpolitikai újságírója, emellett számos tudományos cikk szerzője. Angolul, szerbül és horvátul beszél. Elsődleges területe a Balkán és annak politikai-gazdasági viszonyai, különös tekintettel az ex-jugoszláv országokra. Másodlagos területe a Közel-Kelet, emellett a világ konfliktus-övezeteivel foglalkozik. Tudományos tevékenységének fókuszában a politikaelmélet áll, ezen belül a politika matematizálási módszereit kutatja.