//Mit jelöl a titokzatos Z embléma?
„Ráadásul időközben az eredeti Z különböző variánsai is megjelentek. A Z betű hol talpas maradt, hol négyzetbe, hol háromszögbe, hol körbe került, hol pedig úgy ahogy van csak a geometriai formák maradtak” #moszkvater

Mit jelöl a titokzatos Z embléma?

MEGOSZTÁS

Az elmúlt napokban a közösségi média mellett a világsajtót is bejárták a bizonyos latin Z betűt formázó festéssel megjelölt orosz haditechnikai eszközök képei. Ahogy korábban is bemutattuk, nagy valószínűséggel a donbasszi „békefenntartó” műveletben résztvevő orosz egységek megkülönböztetésére szolgálhat ezen jelölés. Ám a Z betű mögötti pontos jelentésre máig nem született pontos magyarázat. A szakértők és internetezők fantáziájának gyakorlatilag csak a csillagos ég szab határt, de lehet mindezek mögött egy sokkalta egyszerűbb magyarázat áll.

Egyesek viccesen Zelenszkij, vagy ironikusan éppen a jelenlegi eseményeket még december utolsó napjaiban megjósoló Zsirinovszkij nevének kezdőbetűjét vélik a Z betű mögött. Mások a görög mitológiához nyúlnak vissza, és szerintük a Z az északi szelet megszemélyesítő isten, Boreasz fiát, a gyors és heves cselekvéséről híres Zétészt testesíti meg. Olyan hírek is szárnyra kaptak, hogy a Z betű az orosz védelmező – zascsitnyik – szót hordozza magán, utalva a népköztársaságok elismerését követően azok kvázi védelmezőjeként megjelenő orosz erőkre.

„Noha a világ hadseregeiben általános az alakulatok megkülönböztetése sajátságos azonosító jellel – amely lehet mind geometriai alakzat, mind számkombinációt alkalmazó oldalszám – történik, mégis az orosz haditechnikán megjelenő Z betű ennek nem feleltethető meg. Helyette sokkal inkább a hadgyakorlatok idején felfestésre kerülő megkülönböztető emblémával mutat hasonlóságokat”

Az azonosító jelzések rendszerét alapvetően a szárazföldi erők 1982-es kiadású harci kézikönyve írta le, amelyben a fő hangsúly a titkosság fenntartására helyeződött. Pontos kódrendszer hiányában ugyanis jócskán megnehezül az ellenséges titkosszolgálat munkája, miután nem tudja pontosan azonosítani, vajon melyik körzet, melyik egysége lehet az adott területen. Természetesen az internet, a közösségi média, de főképp a videó megosztók megjelenésével mindezen helyzet jelentősen egyszerűsödött. Az elmúlt években nem véletlenül erősödött meg az úgynevezett OSINT, avagy nyílt forrásokból elérhető információra alapuló hírszerzés. Ám a Z jelölés egyelőre még rajtuk is kifogott.

„Ráadásul időközben az eredeti Z különböző variánsai is megjelentek. A Z betű hol talpas maradt, hol négyzetbe, hol háromszögbe, hol körbe került, hol pedig úgy ahogy van csak a geometriai formák maradtak”

Háromszög jelzést magán viselő hadoszlop a Belgorodi területen.

Egyes elméletek szerint mindez taktikai megkülönböztetésre utal. Avagy a talpas Z-t magukon viselő járművek Harkov irányába, a háromszöggel kiegészítettek Szlavjanszk-Kramatorszk felé indulnak, míg a körrel jelöltek mozgó tartalékként szolgálnak.

„A Z betű jelentése pedig e körben nem más, mint az állítólagos orosz támadás iránya, nyugat. Azaz oroszul zapad”

Utóbbi magyarázat másik változata szerint nem geometriai formákról van szó, hanem a jelek a célként kijelölt városok kezdőbetűit formázzák a görög ábécé szerint. Avagy az állítólagos orosz offenzíva célpontjai Zaporozsje, Dnyepropetrovszk – a d-t jelölő delta után – és Odessza, kijelölve a Putyin által emlegetett Novorosszija határait.

Az is lehet, hogy a Z jelentése mögött egyszerűen csak a Nyugati Katonai Körzet – oroszul Западный военный округ – ЗВО – rövidített jelölése áll. Avagy a határ térségében megjelent haditechnika mind ezen körzethez tartozik, és ukrán területre átlépve a Z jelölés az esetleges baráti tűz megakadályozására szolgál. Ezt az is alátámasztja, hogy főképp Voronyezs és Belgorod környékén találkozhat a külső szemlélő ilyen jelölést magukon viselő harcjárművekkel.

„Ám az elmúlt időszakban az új jelölések mellett egy elsőre abszurdnak tűnő új magyarázat is szárnyra kelt az orosz közösségi oldalakon. Ez pedig nem más, minthogy egyáltalán nem valami szóhoz, égtájhoz, istenhez vagy egyéb rejtett jelentéshez köthetőek az emblémák, hanem a 2021-es év legnépszerűbb dél-koreai sorozatához, a Squid Game-hez”

Ugyanis nem belemenve a Netflix sorozat részleteibe, egyes orosz oldalak szerint az orosz harcjárműveken felfedezett jelzések egy az egyben megfeleltethetőek a Squid Game során a versenyzők megkülönböztetésére szolgáló stilizált koreai betűkkel.

Kétséget kizáróan eléggé nagy a hasonlóság #moszkvater
Kétséget kizáróan eléggé nagy a hasonlóság
Forrás:VK

A koreai sorozattól a görög ábécén át a földrajzi helyekig bármilyen elrugaszkodott vagy logikus felállás alapján is jelenjenek meg a furcsa jelölések az orosz haderő eszközein, alapvető céljukat máris elérték. Ez pedig nem más, mint az ellenérdekelt titkosszolgálatok, hatalmak, illetve magának a sajtónak a megzavarása.

„Az orosz vezetés dupla svédcsavaros döntéshozatalát ismerve ugyanis lehet az egész felfestett Z körül kialakult mizéria nem más, mint csupán egy elterelő művelet, amelynek célja az erőforrások és figyelem lefoglalása”

Gyakorlatilag még a jelzéseket felfestők többsége sincs tisztában azok pontos jelentésével. De a sajtóval, és a Nyugattal szemben nem is érdekli őket. Avagy az orosz katonai mondást idézve „minél bonyolultabb, annál jobb, a lényeg, hogy az ellenség ne találja ki.”

Vélhetően a közeljövőben ismét csak kihasználva az információ hiány okozta előnyt, a Z betűt és társait valami teljesen más jelzés válthatja, akárcsak a csecsen háborúk idején. Egyes eszközökön már viking rúnák jelentek meg, és nem lehetetlen, hogy az orosz hadvezetés ismét valami teljesen szokatlant húzzon elő a pakliból. Amennyire abszurddá kezd válni a helyzet Ukrajna körül, már semmin sem lepődünk meg.

MEGOSZTÁS

1997-ben született, jelenleg is tanulmányait folytató nemzetközi kapcsolatok szakértő. Érdeklődési körének középpontjában Oroszország, az orosz fegyveres erők, az orosz és globális geopolitika, biztonságpolitika, valamint alapvetően a haditechnikával összefüggésben felmerülő témák állnak. Mindezeken túl aktívan figyelemmel kíséri a globális világrend fokozatos átalakulását. Diplomáját nemzetközi tanulmányok szakon szerezte, angolul, oroszul és németül beszél.