//Mind több lengyel fizetne az egészségért
„A koronavírus-járvány ideje alatt egyre többen jöttek rá, mennyire fontos az egészség”  #moszkvater

Mind több lengyel fizetne az egészségért

MEGOSZTÁS

Néhány évvel ezelőtt a lengyelek nagyobb része még elégedetlen volt hazájának magán egészségügyi ellátásával. Mára ez a trend megfordult, és egy friss felmérés szerint a lengyelek csaknem fele fordul problémáival a lengyel magán egészségügyi szektorhoz.

Ijjas Anna írása a #moszkvater.com számára

„A koronavírus-járvány ideje alatt egyre többen jöttek rá, mennyire fontos az egészség”  #moszkvater
„A koronavírus-járvány ideje alatt egyre többen jöttek rá, mennyire fontos az egészség” 
Fotó:EUROPRESS/Omar Marques/ANADOLU AGENCY/AFP

A lengyelek majdnem fele veszi igénybe ez idő szerint a lengyel magán egészségügyi szektor szolgáltatásait, és továbbra is igényt tart rá, 13 százalékuk nem használja, de szándékában áll elkezdeni. Egy lengyel közvélemény-kutató nemrég közzétett felmérését Xenia Kruszewska, a Saltus Biztosító egészségbiztosítási részlegének vezetője idézte.

Mint a lengyel Központi Statisztikai Hivatal (GUS) adataiból kiderült, a lengyelek 44 193 millió złotyt fizettek magán egészségügyi szolgáltatásokra, ez 6 százalékkal több, mint 2019-ben, és 15 százalékkal több, mint 2018-ban.

„Ebből is lehet látni, a magasabb árak nem riasztották el a vevőket, pedig a szolgáltatások és a gyógyszerek ára is az egekbe szökhet. Ennek ellenére egyre nő az érdeklődés Lengyelországban a magán egészségügy iránt”

A magasabb árak ellenére egyre többen keresik a magánrendelők és munkahelyek nyújtotta pénztárcabarát megoldásokat – mutatott rá a már említett szakértő. – Ezekre a csoportos biztosítás a válasz, amely sokkal költséghatékonyabb, mint az egyéni biztosítási kötvények.

Sok lengyel számára ez az egyetlen esély, hogy időben hozzájusson a gyógyszerekhez, és a kényelmesebb körülmények sem utolsó szempontok. Egy korábbi kutatás szerint a lengyelek ezt a megoldást gyorsabbnak tartják, és fontos nekik, hogy specialistához kerüljenek.

„A koronavírus-járvány ideje alatt egyre többen jöttek rá, mennyire fontos az egészség. Mindemellett számos cég és intézet évek óta egészségbiztosítási szolgáltatásokat és orvosi csomagokat vesz igénybe az alkalmazottaknak”

Ezenkívül a növekvő infláció – amelyet szintén nagymértékben befolyásolt a koronavírus-járvány – sem fordítja meg egyhamar az emelkedő árakat.  Az augusztus 5,5 százalékos árnövekedést hozott, ezzel együtt az orvosi eszközök ára 5,9 százalékkal nőtt.

Közben nemrég még parázs viták robbantak ki a magán egészségügy körül. Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnök bírálta a magánszektort, amely szerinte nem kötelezte el magát a járványhullámok közepette az élet védelme iránt. „Képzeljék el, hogyan küzdhetnénk a koronavírus ellen, ha az egészségügy csak a magánszektorra támaszkodna. Elég sikertelenül, mert a magán egészségügynek más prioritásai vannak. Hibázhatunk, megbotolhatunk, elnézést kérhetünk, de emlékezzünk, mi volt a PO (Platforma Obywatelska – Polgári Platform) terve az egészségüggyel.”

„Kiemelte, hogy a jelen helyzetben a feltartott kéz filozófiáját kell követni”

„Nem lehet ezért megsérteni az orvosokat, nem szabad gúnyolódni azon, hogy ideiglenes kórházakat hozunk létre, mert ők ma életeket mentenek. Már több mint 25 ideiglenes kórházat építettünk. Ezernyi férőhely, ahol az állampolgáraink egészségét védik, életüket mentik” – tette hozzá.

„Ebben a válságban azoknak a létesítményeknek van jelentőségük, amelyek képesek jól együttműködni a vajdaságokkal” – szólalt meg az ügyben Adam Niedzielski, lengyel egészségügyi miniszter. Emlékeztetett rá, néhány lengyel kórházban nem volt meg a kellő szándék a közös munkára. Nemrég Niedzielski felfüggesztette ugyanis egy radomi kórház igazgatóját, mert megnehezítette az ideiglenes kórház átadását.

A Lux Med csoportja a járvány kezdete óta az egészségügy mellett áll – reagált a miniszterelnök szavaira az egyik magánrendelő vezetője. – Főleg a második hullámban, mikor aktívan kivettük a részünket a Covid-19 elleni harcból. Mit mondjak az orvosainknak és ápolóinknak, akik nap, mint nap a covidos betegeinket kezelik?

A lengyel magánegészségügy mindig készen állt az emberek életének és egészségének védelméért – mondta Andrzej Madrala egészségvédelmi szakértő.

„A lengyel Egészségügyi Minisztérium kérésére 2020 végén mintegy ezer ágynyi férőhelyet biztosítottak a magánkórházak a koronavírus-fertőzöttek számára”

Andrzej Madrala a gyógyszerárak növekedésére is felhívta a figyelmet. – Ennek árát a lengyelek fogják megfizetni. Ugrásszerűen nő a daganatos megbetegedések, keringési rendellenességgel és más problémával küzdők száma. A kezelésük többe kerül, mint az egész koronavírus-járvány kezelése. A legfontosabb, hogy biztosítsuk a járvány kezelését, és mihamarabb visszatérhessünk a rendes kerékvágásba – tette hozzá.

MEGOSZTÁS