//Migránstábor lesz Szerbia?
Afgán migráns család egy Belgrád közeli menekülttáborban 2017. augusztus 24-én #moszkvater

Migránstábor lesz Szerbia?

MEGOSZTÁS

Óriási port kavart a napokban a Deutsche Welle cikke, amelyben megerősített információkra hivatkozva azt írták, hogy Szerbia jóváhagyta, hogy a Frontex határőrei az ország területén tevékenykedjenek. És ez még mind semmi: újabb, migránsokat befogadó központok kialakítása is felmerült.

Afgán migráns család egy Belgrád közeli menekülttáborban 2017. augusztus 24-én #moszkvater
Afgán migráns család egy Belgrád közeli menekülttáborban 2017. augusztus 24-én
Fotó:EUROPRESS/AFP/OLIVER BUNIC

Pletyka – így kommentálta Ana Brnabics szerb miniszterelnök azt az értesülést, miszerint Szerbia beleegyezetett abba, hogy az Európai Unió határainak megerősítését és ellenőrzését felölelő EU-stratégia keretében az Európai Határ- és Partvédelmi Ügynökség, más néven Frontex, határőrei az országba jöjjenek szolgálatot teljesíteni. Miután a szerb sajtót bejárta a hír, a szerb miniszterelnök arra kérte az újságírókat, ne terjesszenek többé pletykákat arról, hogy Szerbiában újabb befogadóközpontokat építenek a migránsoknak. „Szerbia speciális helyzetben volt, mert a migránsok az Európai Unió országából érkeztek és az unió másik országába mennek tovább, ami azt jelenti, hogy itt nem őrzik az EU határait” – fogalmazott Brnabics.

Mindennek ellenére azonban tény, hogy már egy éve Belgrádban tartózkodik a Frontex kapcsolattartó tisztje, ahogy az is, hogy csütörtökön Szerbiába érkezik Dimitrisz Avramopulosz, az Európai Bizottság Migrációügyi és Uniós Belügyi Főigazgatóságának biztosa is. Azt a hírt viszont, hogy ellenőrizni akarják a szerb határokat, illetve a migránsok mozgását, az Európai Bizottság migrációügyi főigazgatósága is cáfolta.

Ám úgy látszik, hogy a Deutsche Welle cikke mégsem volt teljesen alaptalan. Kiderült ugyanis, hogy Avramopulosz Nebojsa Sztefanovics szerb belügyminiszterrel egy olyan megállapodásról fog tárgyalni, amely meghatározza majd, hogy a Frontex tevékenysége Szerbia területén, illetve az államvezetéssel való együttműködésében mire terjed ki.

Emellett a B92.net utánajárt annak is, hogy mi igaz abból, hogy Szerbiában migránsközpontot hozhatnak létre. Sztevan Tatalovics, az Info Park nevű, migránsokkal foglalkozó civil szervezet képviseletében elmondta: nincs esélye annak, hogy migránsközpontot hozzanak létre, hiszen jelenleg 4 ezer migráns tartózkodik az ország területén, és ők sem kívánnak maradni. A szakember szerint ilyen központok Törökországban és Líbiában létesülnek, ahol jóval nagyobb számban vannak migránsok. A szakember hozzátette: az utóbbi három hónapban több migráns érkezett Szerbiába, ugyanis jó az időjárás, de még a hideg idő előtt elhagynák az országot Bosznia felé.

MEGOSZTÁS

Külpolitikai elemző, közgazdász, politológus. Korábban a Magyar Nemzet napilap, jelenleg a Magyar Hang hetilap külpolitikai újságírója, emellett számos tudományos cikk szerzője. Angolul, szerbül és horvátul beszél. Elsődleges területe a Balkán és annak politikai-gazdasági viszonyai, különös tekintettel az ex-jugoszláv országokra. Másodlagos területe a Közel-Kelet, emellett a világ konfliktus-övezeteivel foglalkozik. Tudományos tevékenységének fókuszában a politikaelmélet áll, ezen belül a politika matematizálási módszereit kutatja.