//Mennyit ér Orbán „győzelme”?
„Összességében megállapíthatjuk, hogy Orbán megint megmutatta, hogy komoly játékos, 19-re lapot húzott, és jól olvasta a többiek szándékát, ám politikai tőkéjéből azért túl sokat beáldozott azért, hogy győztesnek hirdethesse magát” #moszkvater

Mennyit ér Orbán „győzelme”?

MEGOSZTÁS

A csata véget ért, a háború azonban folytatódik. A hétéves költségvetés és a járványügyi csomag blokkolásának feloldásával Angela Merkel ismét megmutatta, hogy a kompromisszumok nagymestere, a leginkább bajban lévő déli államok gyorsan friss pénzhez jutnak, az Európai Unió a brexit után (egyelőre) nem hasad tovább, Orbán Viktor pedig ismét megmutatta, hogy nem lehet megkerülni. Mindenki megkapta a magáét, Orbán győzelme azonban inkább csak taktikai – ami a 2022-es választások szempontjából nagyon is fontos -, az alapkérdésben azonban nem törhetett át. Budapest és Varsó azért kétségkívül fellélegezhet, hiszen időt nyert, és ami legalább ennyire fontos, nem veszített pénzt.

„Összességében megállapíthatjuk, hogy Orbán megint megmutatta, hogy komoly játékos, 19-re lapot húzott, és jól olvasta a többiek szándékát, ám politikai tőkéjéből azért túl sokat beáldozott azért, hogy győztesnek hirdethesse magát” #moszkvater
„Összességében megállapíthatjuk, hogy Orbán megint megmutatta, hogy komoly játékos, 19-re lapot húzott, és jól olvasta a többiek szándékát, ám politikai tőkéjéből túl sokat beáldozott azért, hogy győztesnek hirdethesse magát”
Forrás:Orbán Viktor Facebook oldala

Orbán Viktor a józan ész diadaláról, a magyarok pénzének megvédéséről, és természetesen győzelemről beszél a Brüsszel kialakult legújabb, minden eddiginél élesebb konfliktusának a lezárulása után. S hogy ebben van is valami, azt a magyar ellenzék és Soros György Európai Uniót bíráló kijelentései közvetetten igazolják. De ha már a győztes kérdését feszegetjük, akkor közelebb áll a valósághoz az, hogy mindenki győztesnek hirdetheti ki magát – Orbán mindenképpen –, ám valójában nem győzött senki. Az történt, ami ilyen helyzetekben az uniós gyakorlat. Súlyos kompromisszumok árán, de mindegyik fél együtt tud élni a megoldással, az EU-t azonban nem igazán erősítik az ilyen alkuk.

„Orbán lengyel kollégája már nem örülhet ennyire felhőtlenül, hiszen az uniós támogatások és a jogállamiság normáinak azonnali összekapcsolását, az időnyerést ő is megelégedéssel vehette tudomásul, ám Varsóban ezt a „győzelmet” azért nem olyan könnyű eladni, mint Budapesten”

Nem véletlen, hogy a lengyel sajtó erőteljesen kiemeli a megegyezés anyagi vonatkozásait. A Rzeczpospolita például a kompromisszum ismertetésével és értékelésével párhuzamosan behatóan foglalkozik ennek pénzügyi oldalával. Így érezhető megkönnyebbüléssel állapítja meg, hogy Varsó megkezdheti az előkészületeket s 2021 és 2027 közötti projektekre, hiszen a kohéziós alapból rekord nagyságú, 66 milliárd eurós összeghez jut. Mint a lap megjegyzi, ez kevesebb, mint az előző hét évben volt, ám a tagországok között a legnagyobb. S ehhez jön még most a helyreállítási vagy járványügyi alapból mintegy 60 milliárd euró, amelyből 24 milliárd támogatás, míg a többi hitel.

„Már ebből is látszik, hogy Varsó egyszerűen nem mehetett el a vétóig. Orbán Viktor számára tehát a jogállamiság érvényesítésének az esetlegesen a támogatások megvonásában megjelenő következményeinek elhalasztásán és megnehezítésén túl az is fontos volt, hogy megmaradjon a Budapest-Varsó tengely egysége. Ha már az egész V4 közös fellépéséről nem lehet szó”

S hogy nem is lehetett olyan egyszerű megtartani Budapest és Varsó egységes fellépését, azt mutatja a kompromisszum nyomán alakuló újabb lengyel koalíciós válság is. A Szolidáris Lengyelország, amely végig amellett állt ki, hogy le kell dobni azt a bizonyos „atombombát” Brüsszelre, most árulásként éli meg a kompromisszumot, és a kormányzó koalíció elhagyásával fenyeget.

„De a lengyel hozzáállást jelzik azok az írások is, amelyek leplezetlen nyíltsággal mutatnak rá Budapest és Varsó motivációinak a különbségére is”

A Polska The Times például a megállapodás másnapján azt fejtegeti, hogy Orbán örülhet, hiszen továbbra is fenntarthatja az európai pénzeken a rendszerét, hizlalhatja politikai és üzleti körét. Brüsszel ennek egyelőre nem tud gátat vetni. Ezzel szemben a lap szerint Morawieckit és a PiS-t sokkal inkább az hajtotta, hogy elhárítsa a bírósági törvény miatt a kormányára nehezedő politikai nyomás fokozódását. Ez a Varsó Budapesttel szembeni morális fölényét a szuverenitás nevében hangsúlyozó megközelítés ugyan finoman szólva némiképp eltúlzott, ám mindenképpen jelzi a két ország érdekei közötti különbséget.

„S ha ehhez hozzávesszük a leválasztási kísérleteket, valamint azt, hogy a PiS belpolitikai mozgástere messze nem olyan széles, mint a Fideszé, akkor Orbán sikereként értékelhetjük, hogy végig maga mellett tudta tartani a lengyeleket”

Az elmúlt jó egy hétben ugyanis voltak olyan jelek, amelyek azt mutatták, hogy ez az egység nagyon is törékeny. S e helyen érdemes kitérni arra is, hogy a V4-ek másik két tagja, Szlovákia és Csehország igencsak magára hagyta a rebellis párost, amellyel bizony koptatta a vétófenyegetés élére állt magyar kormányfő politikai tőkéjét is. Orbán tekintélyét ugyan most helyreállította, hogy sikerült legalább döntetlenre kihozni ezt a meccset, ám az egész történet mindenképpen jelezte az összefogás korlátait. Az ilyen – részben mindenképpen belpolitikai indíttatású – csatákba nehéz lesz a jövőben is belevonni Pozsonyt és Prágát.

„Az egyik tanulság tehát mindenképpen az, hogy az egyébként fontos szuverenitási harcokat, és az Európai Unió jövője körül még megvívandó csatákat nem érdemes összemosni a hatalomtechnikai, pártpolitikai érdekekkel. Ez ugyanis veszélyezteti a fellépés hatékonyságát, ezzel pedig a sikerét is”

S ha már a politikai tőke kopását említettük, akkor meg kell jegyezni, hogy Orbán Viktor ugyan ezúttal is megmutatta, hogy a mozgásterét ügyesen, a mögötte lévő ország súlyát jóval meghaladóan kitágítva európai tényező, ám a mostani zsarolás után már nem fognak rá legyinteni, és a beneluxok vagy a skandinávok bele fognak állni az összecsapásokba. De egyre fogy a türelem az Európai Néppárton belül is, és egyelőre ugyan patthelyzet van a kizárás kérdésében, ám a legnagyobb pártcsoport és a Fidesz kapcsolatának mindenféle lazulása Orbán és Magyarország befolyásának gyengülését hozza.

„Ezt az EPP jelentette mögöttes súlyt és védőernyőt belátható időn belül nem pótolhatja a rebellisek frakciójának összekovácsolása, amelyen egyfajta B-tervként a Fidesz láthatóan dolgozik”

Azt sem szabad elfelejteni emellett, hogy a mostani vitákban Orbán megvillantotta azt is, hogy adott esetben bármire kész lenne, ha ehhez lenne elég ereje. Így például adott esetben a különösen nagy bajban lévő déli államok megsegítését is kockáztatta vagy legalábbis elodázta volna a saját partikuláris érdekeinek oltárán. Ez például már most visszaüthet, amikor a következő fél évben az eddig Magyarországgal korrekt Portugália lesz a soros elnök.

„Végül említsük meg, hogy a két rebellis pozícióit erősítették az övéivel több ponton is egybeeső német érdekek”

Nemcsak a presztízs szempontok és az üzletiek, de a járványügyi alap gyors működésbe hozása, ezzel az eurózóna komolyabb gondjainak megelőzése. S persze a brexit után az EU egységének legalábbis felszínes demonstrálása is. Ehhez járult még az Angela Merkel képviselte, mindig és néha már betegesen a kompromisszumot kereső mentalitás. A német kancellár nélkül nem biztos, hogy minden érintett fél arcvesztés nélkül megúszhatta volna ezt a csattanást.

„Összességében megállapíthatjuk, hogy Orbán megint megmutatta, hogy komoly játékos, 19-re lapot húzott, és jól olvasta a többiek szándékát, ám politikai tőkéjéből túl sokat beáldozott azért, hogy győztesnek hirdethesse magát”

Ez a győzelem azonban taktikai, és a stratégiai értelemben túl nagy ára lehet. Más szóval, a jövő dönti majd el, de félő, hogy pirruszi győzelemről van szó. Sőt, azt is megkockáztathatjuk, hogy ezzel a kompromisszummal inkább Orbán Viktor, mint Magyarország nyert. A miniszterelnök elérte, hogy 2022-ig biztosan ne ártson neki a jogállami mechanizmus, de a választási siker érdekében saját tőkéjét is a kelleténél jobban koptatta, a pártja és egy szűk kör érdekeit pedig az országé elé helyezte. Az már most nagy eséllyel megjósolható, hogy amennyiben a hatalmat megtartja 2022 után is, akkor a borítékolható kártyacsatákban legalább hasonló lapjárásra lesz szüksége a hazai stabilitás megtartásához.

MEGOSZTÁS

1961-ben született külpolitikai újságíró, elemző, publicista. A Demokrata és a Magyar Hang hetilapok külpolitikai szakújságírója, a #moszkvater, a szláv világgal és a posztszovjet térséggel foglalkozó portál alapító főszerkesztője. Előtte 28 éven át a lap megszűnéséig a Magyar Nemzet konzervatív napilap munkatársa, 2000-től 2017-ig a külpolitikai rovat vezetője, majd a lap főmunkatársa. A lap utolsó moszkvai tudósítója. Érdeklődési területe a posztszovjet térség, emellett a globális folyamatok. Rendszeresen publikál külpolitikai folyóiratokban, írásai, interjúi időről időre megjelennek a közép- és kelet-európai sajtóban. A Putyin-rejtély (2000) című könyv szerzője, 2009-től a Valdaj Klub állandó tagja. A Metropolitan Egyetem kommunikáció szakának docense. A Tolsztoj Társaság a Magyar-Orosz Együttműködésért Egyesület elnökségének a tagja.