//Marad a kormány Moldovában
Hivatalban maradhat a bizalmi szavazás után Ion Chicu kormánya Moldovában #moszkvater

Marad a kormány Moldovában

MEGOSZTÁS

A parlamentben minimális többséggel bíró szocialista-demokrata koalíció túlélte a bizalmi szavazást, így a koronavírus-járvány és a mélyülő gazdasági válság közepette egyelőre nem kell még a politikai instabilitással is megküzdenie.

Hivatalban maradhat a bizalmi szavazás után Ion Chicu kormánya Moldovában #moszkvater
Hivatalban maradhat a bizalmi szavazás után Ion Chicu kormánya Moldovában
Fotó:EUROPRESS/Ramil Sitdikov/Sputnik

Túlélte a bizalmi szavazást a moldáv kormány. A hét elején az ellenzék két pártja által beterjesztett indítványt 47 szavazattal elvetették. Ezzel egyelőre elhárult a belpolitikai válság veszélye, de az elnökválasztás miatt enélkül is forró ősz vár Moldovára. Ion Chicu kormánya mellett szavazott a koalíció két pártja, a szocialisták és a demokraták, valamint a független képviselő Alekszandr Olejnyik. A kabinet távozását követelők a szükséges 51 helyett csak 46 képviselőt tudtak felsorakoztatni. Az ülésen a 101 parlamenti képviselőből 93 vett részt. Az alapító oligarcha után a Sor nevet viselő párt két képviselője például koronavírus fertőzés miatt maradt távol. A miniszterelnök ilyen esetben kötelező beszámolóját ellenzéki bekiabálások – Chicu csaló! – zavarták meg, ami miatt az ülést fél órára be is rekesztették.

„A bizalmatlansági indítványt kezdeményezők szerint a kormány jelentősen túllépte a hatáskörét, ugyanakkor nem birkózott meg a feladataival, mindenek előtt az egyre mélyülő szociális-gazdasági válsággal”

Egy nappal később Moldova és az Európai Unió megállapodást kötött, amelynek értelmében Chisinau két részletben 15 éves lejáratú 100 millió eurós hitelt kap. Ez jelentős segítség a koronavírus-járvány következményei miatt is nehéz helyzetben lévő Moldovának.

„A jelenlegi kormányt márciusban alakították a szocialisták és a legutóbbi választásokon elbukó, korábban az országot hosszú ideig irányító, az Amerikába menekült oligarcha Vladimir Plachotniuc által irányított demokraták”

A Szocialista Pártnak a parlamentben 37, míg a Demokrata Pártnak 13 képviselője van, a koalíció számára így meglevő 50 szavazat mellé jön még a független Olejnyiké. A választások után Maia Sandu vezetésével alakult kabinet tavaly ősszel bukott meg, miután éppen a koalíciós partner szocialisták kezdeményeztek ellene bizalmatlansági indítványt. A Most (ACUM) elnevezésű pártszövetség, valamint a nagykoalícióban szintén részt vevő Szocialista Párt közötti viszony a főügyész kinevezésének joga körüli vita miatt romlott meg. A kormány bukását követően Ion Chicu, a szocialisták jelöltje kapott megbízást az új kormány vezetéséhez. A sokak által Igor Dodon elnökhöz hasonlóan oroszbarátnak tartott Chicu azonban már a beiktatását követően leszögezte, hogy prioritásnak tekinti az EU-val folytatott párbeszédet, a társulási megállapodás végrehajtását.

„Moldova a nyugati és a keleti irányultság tekintetében megosztott”

A felmérés szerint a lakosság nagyjából 60 százaléka elkötelezett az ország nyugati irányvonala mellett, ugyanakkor egyáltalán nem népszerűtlen az Oroszország irányította vámunió sem, hiszen a moldovaiak 45 százaléka inkább kelet felé kacsingat. Ennek megfelelően Moldovának szabadkereskedelmi megállapodása van az EU-val, de egyben megfigyelő tag az Eurázsiai Gazdasági Unióban is.

MEGOSZTÁS

1961-ben született külpolitikai újságíró, elemző, publicista. A Demokrata és a Magyar Hang hetilapok külpolitikai szakújságírója, a #moszkvater, a szláv világgal és a posztszovjet térséggel foglalkozó portál alapító főszerkesztője. Előtte 28 éven át a lap megszűnéséig a Magyar Nemzet konzervatív napilap munkatársa, 2000-től 2017-ig a külpolitikai rovat vezetője, majd a lap főmunkatársa. A lap utolsó moszkvai tudósítója. Érdeklődési területe a posztszovjet térség, emellett a globális folyamatok. Rendszeresen publikál külpolitikai folyóiratokban, írásai, interjúi időről időre megjelennek a közép- és kelet-európai sajtóban. A Putyin-rejtély (2000) című könyv szerzője, 2009-től a Valdaj Klub állandó tagja. A Metropolitan Egyetem kommunikáció szakának docense. A Tolsztoj Társaság a Magyar-Orosz Együttműködésért Egyesület elnökségének a tagja.