//Majdan – a nagy átverés
Jurij Lucenko #moszkvater

Majdan – a nagy átverés

MEGOSZTÁS

Amerikai dokumentum film rántja le a leplet a Majdanon rendezett mészárlásról, a külföld által pénzelt puccsról és az Ukrajnát cinikusan a szétesés szélére navigáló, elszegényítő Porosenko-rezsimről.

Jurij Lucenko #moszkvater
Jurij Lucenko
Fotó:EUROPRESS/ANATOLII STEPANOV/AFP

Jurij Lucenko a Majdan hőse. Legalábbis ezzel dicsekszik a felesége. Nem kellene, mert az egykori főügyész egyáltalán nem hős, hanem politikai kalandor. Mint annyian, akik a népi elégedetlenség hullámán felemelkedve tőkésítették befolyásukat. Irina Lucenko nem is titkolja, hogy a „méltóság forradalma” tette gazdaggá a férjét. Mint arról a vremya.com.ua beszámol, az asszony szeret dicsekedni férje hőstetteiről. Általában drága pezsgővel a kezében élvezi a gondtalan életet. A drága londoni villából üzenget haza, megsértve mindazokat, akik komolyan gondolták, és nem puccsként élték meg a Majdant.

„Hat évvel a véres események után két vásárlás között azzal henceg, hogy a férje soha nem lett volna ilyen gazdag a Majdan nélkül”

Ezt persze ma már mindenki tudja, ám nem szívesen hallgatja. Azért szavazott az ukránok kétharmada Volodimir Zelenszkijre, mert elege lett abból az elitből, amely az ő nyomorúságán gazdagodott. Nem meg, hanem tovább, mert ez a társaság 2004 után nagykanállal merített a húsos bödönből. Forradalomról, méltóságról prédikált, közben pedig gazdagodott. Az ország pedig szegényedett.

„Ez a cinikus dicsekvés különösen bántó sokak szemében akkor, amikor már az amerikai filmesek mutatják be a világnak, hogy mi is történt hat éve februárban a Majdanon”

Michael Caputónak a népszerű One America News csatornán bemutatott dokumentum filmje alaposan körüljárja a „nagy átverést”, Petro Porosenko rezsimjének hatalomra jutását és ötéves randalírozását. A cinikusan a rendszer hőseivé emelt „égi százak” értelmetlen halálát, a grúz mesterlövészek tudatos gyilkolását, amely csak arra volt jó, hogy megágyazzon a nacionalizmus ideológiájának leple alatt megrendezett puccsnak. Amelyhez Európa asszisztált, Amerika pedig szervezte. A film ugyanis már az amerikai kampány jegyében bemutatja, hogy a demokraták Bidentől Nulandon át Sorosig mennyit invesztáltak az előző rendszer megbuktatásába, Ukrajna nyugat felé fordításába, és hogy veszik ki kamatostól ezt a pénzt a közben Európa legszegényebb országává süllyedt, ám potenciálisan nagyon is gazdag Ukrajnából.

„A „patriot” kódnév alatt szervezett mészárlás szervezői az új rendszerben az elnöki hivatal vezetői, parlamenti elnökök lettek, aztán, amikor már nem kellettek, eldobták őket, mint a rongyot. Az Egyesült Államok pedig megkapta geopolitikai jutalmát azzal, hogy hosszú évekre éket vert Oroszország és Ukrajna közé”

A sors iróniája, hogy nyilvánvaló belpolitikai hátsó szándékkal, ám Irina Lucenko hetvenkedésének éppen egy amerikai film ad hitelt. Az elmúlt hat évben Ukrajnát tönkretevők nyaka körül azonban mind Ukrajnában, mind pedig Amerikában szorul a hurok. Így vagy úgy, de a sors igazságot tesz. Részben legalábbis. Ez sem támaszthatja azonban fel a Kijev központjában legyilkolt tüntetőket és rendőröket. A világ szemét azonban felnyithatja. Mindenki megtudhatja, hogy miként is zajlanak manapság a forradalmak és az úgynevezett rendszerváltások.

MEGOSZTÁS

1961-ben született külpolitikai újságíró, elemző, publicista. A Demokrata és a Magyar Hang hetilapok külpolitikai szakújságírója, a #moszkvater, a szláv világgal és a posztszovjet térséggel foglalkozó portál alapító főszerkesztője. Előtte 28 éven át a lap megszűnéséig a Magyar Nemzet konzervatív napilap munkatársa, 2000-től 2017-ig a külpolitikai rovat vezetője, majd a lap főmunkatársa. A lap utolsó moszkvai tudósítója. Érdeklődési területe a posztszovjet térség, emellett a globális folyamatok. Rendszeresen publikál külpolitikai folyóiratokban, írásai, interjúi időről időre megjelennek a közép- és kelet-európai sajtóban. A Putyin-rejtély (2000) című könyv szerzője, 2009-től a Valdaj Klub állandó tagja. A Metropolitan Egyetem kommunikáció szakának docense. A Tolsztoj Társaság a Magyar-Orosz Együttműködésért Egyesület elnökségének a tagja.