//Kudarcba fulladt a fordulat Grúziában
„Meliát most arra hivatkozva tartóztatták le, hogy nem fizette meg teljes egészében az emiatt kiszabott 40 ezer laris (3,6 millió forint) óvadékot” #moszkvater

Kudarcba fulladt a fordulat Grúziában

MEGOSZTÁS

Korán ünnepelt a grúz ellenzék. A társadalmi béke és a stabilitás megtartása érdekében ugyan lemondásával Giorgi Gaharia kormányfő jó egy hete még megakadályozta az ellenzék vezérének letartóztatását, ám az új miniszterelnök utasítására a rohamrendőrök vitték el a pártja székházában magát elbarikádozó Nika Meliát. Grúzia destabilizálásának kísérlete ezzel ismét elbukott.

„Meliát most arra hivatkozva tartóztatták le, hogy nem fizette meg teljes egészében az emiatt kiszabott 40 ezer laris (3,6 millió forint) óvadékot” #moszkvater
„Meliát most arra hivatkozva tartóztatták le, hogy nem fizette meg teljes egészében az emiatt kiszabott 40 ezer laris (3,6 millió forint) óvadékot”
Fotó:EUROPRESS/Vano Shlamov/AFP

Grúzia ismét tüntet és barikádokat épít. Ez alkalommal a legnagyobb ellenzéki párt, az Egységes Nemzeti Mozgalom (UNM) vezetőjének letartóztatása miatt. A rohamrendőrök már egy hete, a bírósági döntés után is készen álltak arra, hogy akár erővel is börtönbe vigyék a magát a párt székházában elbarikádozó Meliát. Mielőtt azonban megindították volna a rohamot, megérkezett a hír a kormányfő lemondásáról. Így aztán a letartóztatás helyett Mihail Szaakasvili harcostársa sajtótájékoztatót tarthatott, amelyen az újságírók egyedül arra voltak kíváncsiak, hogy Melia elismeri-e a bűnösségét, és önként börtönbe vonul-e.

„Melia erre úgy reagált, hogy ő Vlagyimir Putyin és követői ellen harcol, és Grúzia szabadsága szélsőséges lépéseket követel tőle”

A csodálkozó újságíróknak mindezt kifejtve elmagyarázta, a kormányzó Grúz Álom oroszbarát politikát folytat, amelynek a következménye előbb-utóbb az lesz, hogy Grúziát bekebelezi Oroszország. Ennek megakadályozása érdekében pedig a rohamrendőröknek is kész ellenállni.

Mihail Szaakasvili követői nem először hivatkoznak az orosz veszélyre. A Melia ellen indított eljárás is egy oroszellenes akcióhoz kapcsolódik. A 41 éves Meliát azzal vádolják, hogy ő szervezte meg Tbilisziben az erőszakos tüntetéseket 2019. júniusában. Akkor a pravoszláv parlamenti képviselők tanácskozását tartották Tbilisziben, amelyen az orosz Szergej Gavrilov elnökölt. Ennek ürügyén rohamozta meg a parlamentet a grúz ellenzék.

„Meliát most arra hivatkozva tartóztatták le, hogy nem fizette meg teljes egészében az emiatt kiszabott 40 ezer laris (3,6 millió forint) óvadékot”

Gaharia még meggyőzte párttársait, hogy Melia letartóztatása az ellenzék malmára hajtja csak a vizet, ráadásul az a járvány közepén a politikai válság további eszkalálódásához, a társadalmi megosztottság mélyítéséhez vezethet.

A grúz ellenzék egyébként már jó ideje bojkottálja a parlament munkáját. Nem ismerik el legitimnek a tavaly őszi választásokat, így az azon győztes Grúz Álom párt kormányát sem. Természetesen Melia ebben is az „orosz kezet” látta, és felhatalmazva érezte magát a törvények sorozatos megsértésére. Ezt egy idő után megunta a hatalom, megfosztották a mentelmi jogától a tbiliszi bíróság azonnal elrendelte őrizetbe vételét. Aztán néhány órával az új miniszterelnök és az új kormány beiktatása után a rendőrség lerohanta a legnagyobb ellenzéki párt székházát.

„Az ellenzék Gaharia lemondásán felbátorodva előrehozott választásokat követelt, a Grúz Álomnak azonban esze ágában sincs feloszlatni a parlamentet”

Azzal Meliáék is tisztában vannak, hogy erre nincs esély, azonban a helyzetből igyekeznek a lehető legtöbbet kihozni. Barikádokat építenek és az orosz veszély felemlegetésével a Nyugat segítségében bíznak.

A történtek kapcsán grúz elemzők felívták a figyelmet arra, hogy Gaharia a Grúz Álom pártot megalapító Bidzina Ivanisvili emberének számított. A helyzete azonban erősen meggyengült azután, hogy az üzletember kivonult a politikából. Gahariának a pártban nem volt saját csapata, és az „álmodozóknak” egyébként is az egyik legnagyobb problémája, hogy Ivanisvili hátralépése után Tbiliszi polgármesterén, az egykori futballista Kaha Kaladzén kívül nincs igazán népszerű politikusuk. Ráadásul az üzletember kivonulása a kormányzó párttal szembeni negatív érzéseket sem nagyon csökkentette.

„A kormányzó párt ennek ellenére ura a helyzetnek, és a szakértők szerint a széttöredezett ellenzék még egy előre hozott választásokon sem győzne”

Ezt azonban a tüntetések ellenére sem kockáztatja meg, és úgy tűnik, a felhozatalból a leghatározottabb politikus veszi át a kormány vezetését. A tisztséget már 2013-2015 között betöltő Irakli Garibasvili a beiktatása után azonnal egyértelművé tette, nem szándékozik kesztyűs kézzel bánni ellenfelével. A még mindig csak 38 éves Garibasvili 2012-ben tűnt fel a grúz politikában Bidzina Ivanisvili akkori államfő, egyben az ország elsőszámú oligarchája és a Grúz Álom párt megalapítójának kedvenceként.

MEGOSZTÁS

1961-ben született külpolitikai újságíró, elemző, publicista. A Demokrata és a Magyar Hang hetilapok külpolitikai szakújságírója, a #moszkvater, a szláv világgal és a posztszovjet térséggel foglalkozó portál alapító főszerkesztője. Előtte 28 éven át a lap megszűnéséig a Magyar Nemzet konzervatív napilap munkatársa, 2000-től 2017-ig a külpolitikai rovat vezetője, majd a lap főmunkatársa. A lap utolsó moszkvai tudósítója. Érdeklődési területe a posztszovjet térség, emellett a globális folyamatok. Rendszeresen publikál külpolitikai folyóiratokban, írásai, interjúi időről időre megjelennek a közép- és kelet-európai sajtóban. A Putyin-rejtély (2000) című könyv szerzője, 2009-től a Valdaj Klub állandó tagja. A Metropolitan Egyetem kommunikáció szakának docense. A Tolsztoj Társaság a Magyar-Orosz Együttműködésért Egyesület elnökségének a tagja.