//Krisztusi korban a tenisz jégkirálynője
Maria Sarapova #moszkvater

Krisztusi korban a tenisz jégkirálynője

MEGOSZTÁS

Ma ünnepli születésnapját az orosz női tenisz első világelsője, az ötszörös Grand Slam-győztes Marija Sarapova. A világ egyik legjobban kereső sportolónője szinte mindent megnyert hihetetlen pályafutása során, ám a búcsúja több okból is méltatlanra sikeredett.

Maria Sarapova #moszkvater
Maria Sarapova
Fotó:EUROPRESS/CHRISTOPHE SIMON/AFP

Amikor nekiveselkedett az idei szezonnak, már pontosan érezte, nincs sok hátra a profi karrierjéből. Ám azt ő sem sejtette, hogy amikor a 2020-as Australian Openen  a pálya mellé ütötte a tenyeresét, egyben nemcsak az első körös mérkőzését veszítette el Melbourne-ben a horvát Donna Vekic ellen, hanem ez a 6-3, 6-4-es vereség egyben az utolsó meccse lesz, amit teniszpályán vív. Marija Sarapova ugyanis alig több mint egy hónappal később, 2020. február 26-án hivatalosan is bejelentette visszavonulását. Pedig Sarapova aztán sosem titkolta, hogy imádja és imádta mindig is a teniszt. Nem véletlen, hogy sokkal később tette le ütőjét, mint azt a szervezete már régóta megkívánta. Ám amikor a válla sokadszor mondta fel a szolgálatot, be kellett látnia, nincs tovább.

„Visszatekintve olyan volt nekem a tenisz, mint egy hegy. Nehéz út vezetett rajta fölfelé, tele volt kitérőkkel és hullámvölgyekkel, de a csúcsáról gyönyörű a kilátás. Miután 28 évig másztam rajta, öt Grand Slam-győzelemmel a zsebemben készen állok rá, hogy új környezetben új hegyre induljak. Nem vagyok jó a búcsúzásban, bocsáss meg nekem. Tenisz, Isten veled!”

– állt a közösségi oldalán Sarapova búcsúüzenete.

Nem volt egyszerű a döntés, hiszen mind a sportpályafutásában, mind pedig a gazdasági életben sikeresnek mondhatta magát, ugyanakkor ennek ellenére mégsem lehetett boldog. Profi teniszezőként szinte mindent megnyert, amit egy sportoló megnyerhetett. Valamennyi Grand Slam-tornán diadalmaskodott, teljesítette az úgynevezett karrier Grand Slamet, amivel a női tenisz történetében ő a tizedik játékos, az open érában pedig a hatodik, akinek sikerült ez a bravúr. Ami talán a legérdekesebb, éppen salakon, a Roland Garroson diadalmaskodott kétszer is (2012 és 2014), holott pályafutása nagy részében nem nagyon bírt eredményes lenni a vörös porban. Sőt, egy salakos pályán lefolyt mérkőzés után úgy nyilatkozott, a játéka egy jégen csúszkáló tehenet idézte.

Az első salakos tornagyőzelmét karrierje nyolcadik évében, már 18 korábban elnyert trófea után szerezte meg. De volt világbajnok (2004), nyert az orosz válogatott tagjaként FED-Kupát (2008), egyedül az olimpiai arany hiányzik a gyűjteményéből. Ám 2012-ben ehhez is rendkívül közel került, hiszen a londoni játékokon egészen a döntőig menetelt, ám ott Serena Williams legyőzte őt. Ő volt az első orosz világelső a női teniszben. 2005. augusztus 22-én került először a világranglista élére – igaz, akkor mindössze egy hétre –, ám utána 2012 végéig még öt alkalommal, összesen huszonegy héten át ült a trónon. Amikor a fent említett vereségét elszenvedte Melbourne-ben, 373. helyen állt a világranglistán.

„Pályafutása legjobb éveiben az egyik legnépszerűbb sportolója volt a világnak, amit kivételes tudása mellett szépsége is jelentősen erősített”

2005-ben és 2008-ban a sportolók közül Sarapovára kerestek rá a legtöbben a Yahoo! honlapján a legtöbben, és 2008-ban kiderült a pályán és azon kívül ő volt a legjobban fizetett női sportoló: erre az időre nem kevesebb, mint 26 millió dollárt keresett évente. Persze, ezen senki sem csodálkozott, hiszen olyan világcégek szerződtették modelljüknek, mint a Nike, a Canon, a TAG Heuer, a Land Rover, a Colgate, a Gatorade, a Tropicana, a Head és a Sony Ericsson.

Mindennek ellenére sosem volt igazán boldog. Már kisgyermekként kénytelen volt megszokni, hogy állandóan változik a világ körülötte. Kétéves volt, amikor átesett a családjával az első költözésen – a belarusz Gomelből Szocsiba telepedtek át a csernobili atomerőmű-katasztrófa miatt –, és innentől kezdve nem volt megállás. Jevgenyij Kafelnyikov édesapja, Alekszandr adta a kezébe a négyéves Marijának az első ütőt, és ő volt, aki elindította a teniszkarrier felé. Következett Moszkva, ahol egy akadémián meglátta őt a korszak zseniális edzője, Nick Bolletierri, és a floridai akadémiáján ösztöndíjat ajánlott neki. A család az Egyesült Államokba költözött, és az ekkor hétéves kislány kénytelen volt elszakadni rajongásig szeretett édesanyjától, mert Jelena Sarapova két évig nem kapott vízumot, így kénytelen volt Oroszországban maradni.

„Annak ellenére, hogy hétéves kora óta az Egyesült Államokban él, Marija megtartotta orosz állampolgárságát. Sőt, nem egyszer kijelentette, annak ellenére, hogy éppen hol tartózkodik vagy lakik a világban, belül mindenképpen orosznak érzi magát”

Mindig, minden körülmények között igyekezett ezt tetteivel is bizonyítani. Egyrészt szerepet vállalt a 2014-es Szocsiban rendezett téli olimpia kampányprogramjában, illetve a 2004-es US Open-en végig fekete karszalagot viselt a beszláni túszdráma emlékére. Sőt, a következő évben a még mindig csak 18 éves Sarapova 50 ezer dollárral segítette a tragédia érintett családjait.

Mégsem tudta magát elfogadtatni sem a női teniszezők világában, sem pedig az orosz válogatottban. A legtöbben egyszerűen jégkirálynőnek hívták a háta mögött. A honfitársnői egyszerűen nem tekintették orosznak, és apja, Jurij Sarapov meglehetősen szangvinikus viselkedése miatt egyszerűen nem akartak vele egy csapatban játszani. Pedig Marija mindent megtett, hogy az orosz csapattársai elfogadják őt, de az sem enyhítette a fagyos viszonyt, hogy a vállsérülése miatt kihagyott meccsekre felült szurkolni hazájának a nézőtérre is.

„Ráadásul a rendkívüli szépsége is sokakat ingerelt, és a nézők is sokszor belekötöttek, amikor a labdamenetek alatt hangosan nyögött. Egy alkalommal, a 2005-ös wimbledoni torna egyik mérkőzésén 101 decibellel kiáltott a mérőműszerek adatai szerint”

Pedig a pályán kívül is mindent megtett azért, hogy elismerjék az emberek. Példamutatóan tette a dolgát minden helyzetben. 2007. február 14-én az ENSZ Fejlesztési Programjának nagykövetévé választották, 100 ezer dollárral támogatta a csernobili helyreállítási projekteket, majd 2008 júliusában küldött egy képüzenetet DVD-n Emily Bailes temetésére, aki a 2004-es wimbledoni torna döntőjében végezte el az érem feldobását. Ennek ellenére sosem szerzett barátokat szeretett sportja világában, és erre az elutasítottságra még rátett, amikor 2016. március 7-én bejelentette, az Australian Open után végzett doppingteszt során a szervezetében a Nemzetközi Doppingellenes Szövetség (WADA) a meldonium nevű tiltott szert mutatta ki. Hiába védekezett azzal, hogy a szer szívritmuszavara és cukorbetegsége miatt szedett gyógyszerből került a szervezetébe, végül a szövetség eltiltotta őt.

A 15 hónapra csökkentett büntetéséből az 2017 áprilisában rendezett stuttgarti Porsche Tennis Grand Prix-en tért vissza, és meg sem állt az elődöntőig, míg októberben megnyerte a pekingi versenyt. A világranglistán sikerült a legjobb 25 közé visszakapaszkodnia. A válla azonban nem bírta a terhelést, és 2020. február 26-án, majd két hónappal a 33. születésnapja előtt bejelentette a visszavonulását.

MEGOSZTÁS