//Kiutálnák az ultrák Lucescut Kijevből
Mircea Lucescu #moszkvater

Kiutálnák az ultrák Lucescut Kijevből

MEGOSZTÁS

Négy nappal a szerződtetése után lemondott a Dinamo Kijev vezetőedzői posztjáról Mircea Lucescu. Az ok minden bizonnyal az, hogy a Dinamo ultrái nyílt levelet írtak Szurkisz elnöknek, amiben elég komolyan nehezményezték a 74 éves román szakember kinevezését. Szurkisz kérésére azonban a mester mégis elutazik Kijevbe.

Mircea Lucescu #moszkvater
Mircea Lucescu
Fotó:EUROPRESS/Mustafa Ciftci/Anadolu Agency

„Mi az utolsó pillanatig azt gondoltuk, hogy ez egy rossz vicc. Az az érzésünk, hogy a klub vezetői elvesztették a maradék eszüket és az önbecsülésüket. Szerződtettek egy 74 éves embert, aki számtalan alkalommal megsértette a nyilatkozataival a Dinamót. Ez a lépés a klub szurkolóinak arcul köpése és Szurkiszéknak tudniuk kell, hogy ez milyen következményekkel járhat” – írják ezt a Facebookon.

„Lucescut lehet szeretni, lehet nem szeretni, de az eredményei vitathatatlanok. Az ultrák gyűlölete minden bizonnyal abból fakad, hogy a román tréner évekig volt a legnagyobb ellenlábas, a Sahtar Donyeck edzője”

Pedig a dolog akár jól is elsülhetett volna, hiszen Lucescu jól ismeri a legnagyobb ellenlábast. Ugyan eltelt négy év, amióta eljött a Sahtartól, annak a játékoskeretében nagy változás nem történt. Lucescu utóda a portugál Fonseca mester semmit nem változtatott meg, ugyanabban a 4-2-3-1-es rendszerben játszhatta a csapatát, amit az elődje meghonosított. Ezért aztán Lucescu nem egyszer odaszúrt a portugál edzőnek, hogy az elért eredményeiért egy köszönömöt mondhatott volna neki.

Persze az ultrák nem ebből a szemszögből közelítik meg a dolgot. Nekik elég volt annyi, hogy az új edző – ha nem is közvetlenül – az ősi ellenségtől érkezik. Minden egyesület életében fontos szerepet játszanak a törzsszurkolók, és azon belül az ultrák. De az, hogy tulajdonképpen nem is túl burkoltan megfenyegetik a klubjukat, az érthetetlen és elítélendő. Ez nem sport.

„Az is meglepő, hogy az ukrán futball mindenható urai, a Szurkiszok meghátráltak és elfogadták Lucescu lemondását”

Mi lesz a következő lépés? Innentől kezdve Szurkiszéknak kötelezően ki kell kérniük az ultrák véleményét mindenről? Ki lesz az edző, melyik játékost igazolhatják le? Itt valaki fordítva ül a lovon. Szurkiszék a saját pénzüket ölik a csapatba, nem az ultrákét. A szurkolók kifejezhetik az elégedetlenségüket. Bojkottálhatják a meccseket, vagy amit akarnak. De zsarolni és fenyegetni? Arra egyikük sem gondolt, amikor az üzenetet írták, hogy ezek után ki fogja elvállalni rossz érzések nélkül az edzői posztot a hőn szeretett klubjuknál? Ha az új edző nem ér el villámgyors sikereket, akkor ő is meg lesz fenyegetve? Biztos nincs sok edzői végzettséggel rendelkező a hangadók között, de azt azért tudhatják, hogy

„a csapatépítés hosszabb folyamat. A türelmüknél mindenképpen hosszabb…”

Nézzük, mit mondott erről az egészről Lucescu mester. „Sajnálattal hoztam meg ezt a döntést. A Szurkisz családnak köszönöm a lehetőséget és a bizalmat, de én nem tudok ilyen ellenséges környezetben dolgozni. A szerződtetésemben a pénz játszotta a legkisebb szerepet. A Dinamo a története talán legrosszabb szezonján van túl. Biztos vagyok benne, hogy sikeres csapatot lehetett volna csinálni. Olyat, ami megfelel az egyesület tradícióinak. Sosem voltam gyáva. A Galataseraytól nyugodtan mentem a Besiktashoz, ahogy a Dinamo Bukaresttől a Rapid Bukaresthez. Mindenhol tisztelettel és szeretettel fogadtak. Nem tudom elfogadni azokat az embereket, akik a klubjuk érdekei ellen tesznek” – fogalmazott a gsp.ro portálnak.

„Alighanem ezzel be is fejeződött a szakember ukrajnai edzői karrierje”

Persze, voltak érvek pro és kontra a szerződéssel kapcsolatban, de hogy ért-e volna el sikereket a Dinamóval Lucescu azt már soha nem fogjuk megtudni.

Ennek az egész történetnek a szomorúságon kívül nincs tanulsága. De az, amit az ultrák a facebook üzenetük végére írtak, az szomorú és egyben jelzi, hogy valami nincs rendben: „Szurkiszok, takarodjatok a Dinamótól!” Az ultrák üzenetének következményeit megértették Szurkiszék is, és közölték Lucescuval, hogy nem a szurkolók indulatai vezérlik őket, és kiállnak a döntésük mellett. Arra kérték a román trénert, hogy maradjon. Lucescu erre kijelentette, hogy sohasem futamodott meg a kihívások elől, és a jövő héten találkoznak Kijevben. Ha minden igaz, mégis csak győzött a józan ész.

MEGOSZTÁS

1963-ban születtem. Elvégeztem iskolákat, sportoltam, majd edzősködtem. Dolgoztam Ukrajnában, meg egy pár helyen, így valamennyire belelátok a szláv életbe. Szinte minden érdekel, kivéve a kibernetikát. Művészet, de inkább sport és kulinária párti vagyok. Politika alól sem vagyok felmentve, de azt meghagyom a nagyoknak. Nem ellenségem a humor, de a cinizmus, sőt a szarkazmus sem. Nem vagyok grafomán, de néha előbújik a kisördög és olyankor tollat, illetve klaviatúrát ragadok. Hogy érdemes-e, azt majd az olvasók eldöntik.