//Kitört az információs karanténból Putyin
Vlagyimir Putyin orosz elnök interjút ad Tucker Carlson amerikai talkshow-műsorvezetőnek a moszkvai Kremlben 2024. február 6-án #moszkvater

Kitört az információs karanténból Putyin

MEGOSZTÁS

Már több mint 200 millióan tekintették meg azt az interjút, amelyet az ismert amerikai újságíró, Tucker Carlson készített Vlagyimir Putyinnal. Az orosz elnök így saját, a közvélemény befolyásolására jól bevált eszközét fordította a Nyugat ellen, és az Oroszországgal szemben ellenséges fősodor sajtót megkerülve az internet, a közösségi média segítségével törte át az információs blokádot. A cikk eredetileg a Demokrata című hetilapban jelent meg.

Vlagyimir Putyin orosz elnök interjút ad Tucker Carlson amerikai talkshow-műsorvezetőnek a moszkvai Kremlben 2024. február 6-án #moszkvater
Vlagyimir Putyin orosz elnök interjút ad Tucker Carlson amerikai talkshow-műsorvezetőnek a moszkvai Kremlben 2024. február 6-án
Fotó:EUROPRESS/Gavriil GRIGOROV/POOL/AFP

A nyugati politikai elit már arra a hírre összesszerezzent, hogy Tucker Carlson feltűnt Moszkvában, az interjú elkészülte és egetverő népszerűsége láttán pedig kétségbeesetten sikoltott fel. Csalódottan ismerték el az orosz elnök győzelmét az információs háborúban, és jobb híján az amerikai sztár újságíró teljesítményének lebecsülésével próbálták kisebbíteni a Kreml sikerét. „Vlagyimir Putyin egyszerűen lemosta Tucker Carlsont!” – állapította meg epésen a CNN moszkvai irodáját hosszú időn át vezető Jill Dougherty. De a csatorna az amerikai nemzetbiztonsági érdekek elárulásával, veszélyeztetésével is megvádolta Tucker Carlsont, míg mások propagandát kiáltva igyekeztek elvenni az interjú élét. Természetesen nem maradhatott le a hiszterizálásban az Európai Unió sem. Az Európai Parlamentben azonnal felvetődött, hogy tiltsák ki Tucker Carlsont az Európai Unióból. Azon pedig már meg sem lepődhettünk, hogy „Ukrajna elleni humanitárius agressziót” és „társadalmilag fontos információk manipulálását” emlegetve azonnal feltette Ukrajna ellenségeinek listájára az újságírót a szélsősége ukrán honlap, a Mirotvorec.

„Pedig csak annyi történt, hogy a Fox News egykori sztárja az újságírás alapszabályát követve – hallgattassék meg a másik fél is – kíváncsi volt a Nyugattal szembenálló Oroszország elnökének véleményére is. Meg akarta ismerni az orosz gondolkodást, és a Kreml lépéseinek mozgató rugóit. Mert ugye anélkül, hogy értenénk, mit is akar a másik, mi motiválja, még elítélni sem lehet. Persze sokkal egyszerűbb Putyint elmebetegnek vagy őrültnek tekinteni. Akkor minden meg van magyarázva. Tucker Carlson azonban nem elégedett meg ezzel a leegyszerűsítő magyarázattal”

Ahogy még az interjú elkészültét bejelentő videóüzenetben az amerikai újságíró elmondta, itt az ideje, hogy az emberek végre tisztán lássanak. „Az amerikaiak egyáltalán nincsenek tisztában azzal, hogy mi történik Oroszországban és Ukrajnában, és az embereknek az egyoldalú propaganda helyett joguk van végre látni minden fél álláspontját. A legtöbb amerikainak fogalma sincs arról, hogy Putyin miért szállta meg Ukrajnát, vagy melyek a céljai. Az amerikaiaknak joguk van mindent tudni egy olyan háborúról, amibe belekeveredtek. Nem azért vagyunk itt, mert szeretjük Vlagyimir Putyint, nem bátorítjuk Önöket, hogy értsenek vele egyet, de arra igen, hogy megnézzék” – fogalmazott Tucker Carlson.

„Ez normális alapállás azonban a Nyugat szemében manapság főbenjáró bűn. Mint egykor a Szovjetunióban. Jelenleg Amerika mutatja egyre inkább a szovjet jegyeket”

Nem csupán a gerontokrácia emlékeztet erre, hanem egyre inkább ezt látjuk az információs térben is. Elural mindent a propagandisztikus megközelítés, a fősodorral szembeni vélemények ellehetetlenítése, megbélyegzése propagandaként. Ebben a közhangulatban a nyugati fősodor média eleve kizárja az orosz álláspont megjelenítését, az orosz politikusok nyilatkozatait pedig eleve propagandának minősíti. Pedig az az esetek többségében nem más, mint az orosz nemzeti érdekek megfogalmazása. Ez azonban jelenleg a nyugati politikai elitet nem érdekli. Azzal pedig, hogy a nyugati fősodor média propagandának minősíti, és elhallgatja az orosz álláspontot, valójában cenzúráz. Ezek a cenzorok talán fel sem fogják, hogy a nyugati média ezzel a szovjet idők gyakorlatát idézi. Vagy, hogy modern példával éljünk, mintha azt látnánk, hogy Ukrajna európaizálása helyett Európa ukránosodik.

Jó példa a nyugati fősodor média mai állapotára a ZDF mariupoli tudósítása körüli botrány is, pedig a német tévések csak bemutatták, mi van a városban, hogy „a város él és működik”. A felháborodás hatására azonban a szerkesztőségnek közbe kell lépnie, és helyre kell tennie ezt a mondatot, mondván, a tudósító ezzel azt írja le, „hogy Oroszország jelentős pénzügyi forrásokkal próbálja a normalitás és az újjáépítés látszatát kelteni”. Hát igen!

„De jól mutatja az egyoldalúságot és az előítéleteket az is, ahogy az ukrán börtönben a rossz ellátás miatt elhunyt, ám nem éppen a nyugati fősodor nézeteit valló chilei-amerikai újságíró Gonzalo Lira, és Alekszej Navalnij halála kapcsán viselkedik a nyugati média. Míg az egyikről szinte tudomást sem vett, addig a másikat rendesen túlpörgeti. A szándék egyértelmű”

Az RT összeállításából kiderül, hogy míg Gonzalo Lira haláláról az első napon csupán a New York Post és a Newsweek adott hírt, addig Navalnij elhunytáról a Reutersen 26, a CNN-ben 16, a CBS News-on és az NBC News-on 17-17, a The New York Timesban 22, a Bloombergen 14, a The Washington Postban 12, a Newsweekben 8, a The Wall Street Journalban 7, míg a New York Postban 6 tudósítás jelent meg.

Nem hagyhatjuk természetesen figyelmen kívül az amerikai újságíró személyes motivációit sem. Újságíróként ismét a világ figyelmének középpontjába akart kerülni, s úgy gondolta, hogy egy Vlagyimir Putyinnal készült interjú igazán „nagy dobás” lehet. Emellett az amerikai belpolitikai szempont sem elhanyagolható, hiszen lassan kezdődik a kampány, és a demokraták számára az ukrajnai háború egyre toxikusabb témává válik. Azt pedig tudjuk, hogy Tucker Carlson egyértelműen Donald Trumpot támogatja, és már lehetséges alelnökként is felmerült a neve. S bár Vlagyimir Putyin az interjúban igyekezett távol tartani magát az amerikai belpolitikától, az egyértelmű, hogy a Kreml inkább Donald Trumpot látná szívesebben a Fehér Házban. Így aztán nem meglepő, hogy a republikánusok legesélyesebb jelöltje úgy érezhette, az orosz elnök Bidenről és kormányáról tett kijelentései az ő személyének szánt jókívánsággal érnek fel. „Nagy bók ez nekem” – mondta, s megismételte, hogy elnökként jól kijött Putyinnal. Egyben ismét ígéretet tett az Oroszország és Ukrajna közötti konfliktus gyors megoldására.

„Tisztában voltak ezzel a helyzettel a Kremlben is, mikor a beérkező interjú kérelmek közül Tucker Carlsont választották”

Mint Dmitrij Peszkov elnöki szóvivő ennek kapcsán fogalmazott, Nyugaton a nagy újságok meg sem próbálnak a tudósításaikban legalább pártatlannak tűnni, így a fősodorral nem is érdemes kommunikálni. Azért esett a választásuk a sem oroszpártiként, sem ukránpártiként, hanem Amerika-pártiként leírt Carlsonra – folytatta -, mert a megközelítése az ukrajnai háborúval kapcsolatban eltér az „egyoldalú” nyugati médiáétól. Peszkov erről nem beszélt, de a Kreml kommunikációs guruinak fejében az is megfordulhatott, hogy a nyugati kommunikációs hegemóniát a fősodort megkerülve, a globalizáció eszközeivel, a világháló, a közösségi média segítségével lehet. Erre pedig aligha van alkalmasabb személy, mint Tucker Carlson, aki a fősodorból kiszorítva éppen az internetes médián keresztül maradt a felszínen. Mégpedig nem is akárhogy! A rá irányuló figyelem óriási, ráadásul egy kellően exhibicionista amerikairól van szó, ami még inkább növeli az interjú értékét. Arról nem is beszélve, hogy egy ilyen interjú közvetetten gesztus Donald Trumpnak is. A Kreml azonban nemcsak Tucker Carlsonban találta meg az eszközt arra, hogy kitörjön a karanténból, ebben közvetetten – az amerikai újságírónak segítve – partner volt az excentrikus milliárdos, az úgynevezett mélyállam érdekeit nem először félresöprő Elon Musk, az X (egykori Twitter) tulajdonosa is.

„Minden együtt volt tehát ahhoz, hogy a nyugati média által karanténba zárt Vlagyimir Putyin áttörje az információs blokád falát”

Így már maga az interjú ténye igazi a bomba volt, amely hatalmasat robbant a félretájékoztató főáramú nyugati média alatt. Az orosz elnök pedig élt a lehetőséggel. Két órán át beszélgetett Tucker Carlsonnal, és szokása szerint érdekes stílusban foglalta össze az orosz álláspontot a háborúval, a Nyugattal és az alakuló új világrenddel kapcsolatban. Már a beszélgetés elején hosszas történelmi és történetfilozófiai fejtegetésbe bonyolódott, amelyben Oroszország „ezeréves múltját” taglalta. Megismételte, hogy Ukrajna létrejötte nem köthető semmiféle etnikai entitáshoz, így mesterségesen kialakított állam, amellyel Moszkva az elmúlt harminc évben megpróbált normális kapcsolatot kialakítani, ám mivel Ukrajna szembe fordult vele, most elveszi, ami mindig is orosz volt. Mint fogalmazott, az „ukrán” szó eredetileg annyit tett, hogy az „emberek, akik a peremvidékeken élnek”, és ily módon történelmileg az ukránokat ellengyelesedett oroszokként írta le, ugyanakkor elismerte, hogy az ukránoknak joguk van külön népként meghatározni önmagukat. Eközben Tucker Carlson felvetésére – felajánlott- e valaha területeket Ukrajnából Orbán Viktornak – szóba jött Kárpátalja is. Putyin a kérdésre határozott nemmel válaszolt, ugyanakkor elhintette annak a gondolatát, hogy Ukrajna a jelenlegi formájában nem pacifikálható. De Putyin egyebek mellett beszélt arról is, hogy a háborút a Nyugat provokálta ki, – elsősorban az Egyesült Államok -, miközben gazdaságilag ezzel maga alatt is vágja a fát; amerikai és NATO-érdekeltségek jelentek meg Ukrajnában, amit Putyin fenyegetésnek tekint; ha Amerika nem küldene fegyvert, a háborúnak hetek alatt vége lenne; Európa nem ura önmagának, és a Nyugat tehet arról, hogy a Szovjetunió felbomlása után Oroszország nem integrálódhatott a nyugati világba.

„Az egyébként kimondottan érdekes beszélgetés igazán újat tehát nem hozott, az interjúban Vlagyimir Putyin inkább csak összefoglalta mindazt, amit korábban már elmondott Ukrajnával, a Szovjetunió felbomlása utáni sérelmekkel, az orosz geopolitikai érdekek figyelmen kívül hagyásával, az Amerika-központú, egypólusú világgal kapcsolatban. De nem is ez a lényeg. Carlson interjúja lehetővé tette, hogy a nyugati közvélemény és politikusok betekintést nyerhessenek az orosz elnök gondolkodásába és szándékaiba”

A nyugati közvélemény így korrekt információban részesülhetett Oroszország nyitottságáról az ukrajnai konfliktus politikai rendezését illetően is, Putyin ugyanis megerősítette, bárki legyen az Egyesült Államok következő elnöke, Moszkva kész együttműködni vele egy békés világ megteremtéséért

(A cikk eredetileg a Demokrata című hetilapban jelent meg, itt olvasható.)

MEGOSZTÁS

1961-ben született külpolitikai újságíró, elemző, publicista. A Demokrata és a Magyar Hang hetilapok külpolitikai szakújságírója, a #moszkvater, a szláv világgal és a posztszovjet térséggel foglalkozó portál alapító főszerkesztője. Előtte 28 éven át a lap megszűnéséig a Magyar Nemzet konzervatív napilap munkatársa, 2000-től 2017-ig a külpolitikai rovat vezetője, majd a lap főmunkatársa. A lap utolsó moszkvai tudósítója. Érdeklődési területe a posztszovjet térség, emellett a globális folyamatok. Rendszeresen publikál külpolitikai folyóiratokban, írásai, interjúi időről időre megjelennek a közép- és kelet-európai sajtóban. A Putyin-rejtély (2000) című könyv szerzője, 2009-től a Valdaj Klub állandó tagja. A Metropolitan Egyetem kommunikáció szakának docense. A Tolsztoj Társaság a Magyar-Orosz Együttműködésért Egyesület elnökségének a tagja.