//Keveri a kártyákat a moldáv főoligarcha
Vladimir Plahotniuc minden áron hatalmon tartaná a Demokrata Pártot #moszkvater

Keveri a kártyákat a moldáv főoligarcha

MEGOSZTÁS

Magasan a legnépszerűbbek a szocialisták, ám Vladimir Plahotniuc minden áron hatalmon tartaná a Demokrata Pártot

Vladimir Plahotniuc minden áron hatalmon tartaná a Demokrata Pártot #moszkvater
Vladimir Plahotniuc minden áron hatalmon tartaná a Demokrata Pártot
Forrás: Vladimir Plahotniuc facebook oldala

Élesedik a küzdelem Moldovában a február 24-én sorra kerülő parlamenti választások közeledtével. Egyre forróbb a hangulat, és idegesebbek a szereplők. A népszerűségi mutatókat látva aggódhat a Demokrata Párt is, hiszen a kormányon nyújtott teljesítmény aligha jogosítaná fel az ország további irányítására. A pártot kezében tartó oligarcha Vladimir Plahotniuc azonban szó szerint mindent megtesz a győzelem érdekében. Kérdés, hogy mire lehet elég ez az Európai Uniót is felháborító gátlástalanság.

„A legfrissebb, december eleji közvélemény-kutatások sötét jövőt vetítenek előre a kormányzó demokratáknak.”

A közvélemény-kutatásokból egyértelműen kitűnik, hogy csak a legdurvább machinációkkal, más pártok jelöltjeinek megvásárlásával maradhat hatalmon. Ugyanígy meglehetősen rosszak a nyugatos pártok esélyei is. A CBS-AXA felmérése alapján a legnagyobb támogatottsággal (23 százalék) az Oroszországgal jó kapcsolatokat ápoló, az európai integrációt azonban nem elvető szocialisták bírnak. A második helyen állnak a demokraták 7,6 százalékkal. A kormányzó erővel és a szocialistákkal szemben álló kihívók közül az oligarchikus rezsim lebontását célul kitűző Maia Sandu Cselekvés és szolidaritás nevű pártjára megkérdezettek 7,4, míg a Nyugat új kedvencének számító, Sanduhoz hasonló célkitűzésekkel harcba szálló Andrei Nastase vezette Büszkeség és igazság nevű platformra a megkérdezettek 5 százaléka szavazna. A politikusok közül 15 százalékkal a legnépszerűbb a szocialista Igor Dodon államfő, őt követi Nastase 3,3 és Sandu 3,2 százalékkal. Érdekesség még, hogy a lakosság 49 százaléka visszasírja a Szovjetuniót.

A megkérdezettek fele azonban még nem tudja, kire is fog szavazni. Így aztán minden fontos erő úgy gondolhatja, hogy akár ő is lehet a befutó. Ennek érdekében a kormányzó demokraták látványosan bevetnek mindent. Kezdték azzal, hogy számukra kedvezően még 2017 júniusában arányosról vegyesre változtatták meg a választási rendszert, majd rá egy évre egyszerűen törölték Chisinauban a főpolgármester választás eredményét. Plahotniuc ezután „választási pártok” alapításával próbálja megosztani az ellenzékét és elvenni tőle szavazatokat. Ilyen a november végén alakult, nemzeti liberálisokat, zöldeket és független politikusokat tömörítő eurounionista konvenció.

„Mindezt a választások tisztaságát ellenőrizni hivatott európai intézmények és szervezetek tehetetlenül szemlélik”

Az Európai Parlament a demokratikus elvek betartásának szigorúbb felügyeletére szólított fel, emellett továbbra is blokkolják a Chisinaunak szánt pénzügyi segély folyósítását. Az EP november 14-diki, a társulási szerződés megvalósulását érintő határozatában először vádolják a kormányzó demokraták erős emberét Vladimir Plahotniucot a politikai ellenfelek kriminalizálásával, üldözésével. Az Európai Tanácsnak pedig a moldovai valutatartalékok megcsapolásával, dollármilliárdok elsikkasztásával vádolt személyekkel szemben szankciók bevezetését javasolták. Hasonló tartalmú, Plahotniucot érintő petíció érkezett szintén tavaly november végén az amerikai adminisztrációhoz.

A közvélemény-kutatásokból egyértelműen kitűnik, hogy a Demokrata Párt csak a legdurvább machinációkkal, más pártok jelöltjeinek megvásárlásával maradhat hatalmon. Emellett nem kizárt, hogy a várható vereség esetén a választások eredményének megsemmisítésével próbálnak további időt nyerni. Nem csodálkozhatnánk azon sem, ha valamilyen ürüggyel rendkívüli állapotot vezetne be a kormány. Vajon képesek lennének-e az európai intézmények megakadályozni egy ilyen forgatókönyvet? Van-e elég eltökéltség és erő Brüsszelben a totalitárius módszerekkel operáló kriminális moldovai rezsim leváltására és eltüntetésére. Meglátjuk.

MEGOSZTÁS

1961-ben született külpolitikai újságíró, elemző, publicista. A Demokrata és a Magyar Hang hetilapok külpolitikai szakújságírója, a #moszkvater, a szláv világgal és a posztszovjet térséggel foglalkozó portál alapító főszerkesztője. Előtte 28 éven át a lap megszűnéséig a Magyar Nemzet konzervatív napilap munkatársa, 2000-től 2017-ig a külpolitikai rovat vezetője, majd a lap főmunkatársa. A lap utolsó moszkvai tudósítója. Érdeklődési területe a posztszovjet térség, emellett a globális folyamatok. Rendszeresen publikál külpolitikai folyóiratokban, írásai, interjúi időről időre megjelennek a közép- és kelet-európai sajtóban. A Putyin-rejtély (2000) című könyv szerzője, 2009-től a Valdaj Klub állandó tagja. A Metropolitan Egyetem kommunikáció szakának docense. A Tolsztoj Társaság a Magyar-Orosz Együttműködésért Egyesület elnökségének a tagja.