//Húsz éve nem látott áremelkedés Lengyelországban
„Egy átlagos bevásárlás két évvel ezelőtt nagyjából 275 złotyba került, míg ma közel 300 złotyt kell ugyanezért fizetni” #moszkvater

Húsz éve nem látott áremelkedés Lengyelországban

MEGOSZTÁS

A globális trendhez igazodva az elmúlt néhány hónapban megugrottak a lengyel árak. Az élelmiszerek, a hús, a zöldség és az italok mellett az energiáért is többet kell a lengyeleknek fizetni. Húsz éve volt utoljára ilyen áremelkedés Lengyelországban, közölte a lengyel Központi Statisztikai Hivatal (GUS). Ezzel Lengyelország dobogós helyen áll az európai országok között.

Ijjas Anna írása a #moszkvater.com számára

„Egy átlagos bevásárlás két évvel ezelőtt nagyjából 275 złotyba került, míg ma közel 300 złotyt kell ugyanezért fizetni” #moszkvater
„Egy átlagos bevásárlás két évvel ezelőtt nagyjából 275 złotyba került, míg ma közel 300 złotyt kell ugyanezért fizetni”
Fotó:EUROPRESS/PETRAS MALUKAS/AFP

Sok helyen mélyebben kell a lengyeleknek a zsebükbe nyúlniuk. Leginkább az élelmiszerek kerülnek többe, 3,9 százalékkal nőtt az áruk a tavalyihoz képest. A húsfélék ára nőtt leginkább, a szárnyasok ára 25, a borjúhúsé 6 százalékkal nőtt. A zöldségért és az ásványvízért 7,9 százalékkal, az italokért és a pékáruért 6,6 százalékkal kell többet fizetni. Szintén drágultak a tésztafélék, a hal, a gyümölcsök és a tejtermékek.

„Egy átlagos bevásárlás két évvel ezelőtt nagyjából 275 złotyba került, míg ma közel 300 złotyt kell ugyanezért fizetni”

Emellett az energiaárak is emelkedtek, 6,1 százalékos emelkedést tapasztaltak a szakemberek. Az egészségügyben is hasonló a helyzet, az orvosi ellátás szinte ugyanennyivel kerül többe, a gyógyszerek 1,5, az orvosi eszközök 2,5 százalékot drágultak.

„A koronavírus járvány alatt nem volt ilyen mértékű áremelkedés, 2020-ban egész évben 3 százalék körül volt az infláció. Az utóbbi hónapokban kezdett meredeken emelkedni, amilyenre húsz éve nem volt példa”

A szakemberek szerint az energiaárak miatt van az áremelkedés, szeptemberben a magasabb gáztarifák miatt nőttek az energiaárak. Az élelmiszereknél a gyümölcsök esetében a kedvezőtlen időjárás, a csirkehúsnál pedig a madárinfluenza okozta a drágulást.

„Lengyelország ezzel a nagymértékű drágulással a második helyen van Európában. Az első helyet Észtország foglalja el, és Magyarország is benne van az élmezőnyben”

Lengyelországban a tavalyi átlagbér bruttó 5282,80 złoty volt. Ez év januárjában egy átlagos lengyel 5536,80 złotyt (ez nagyjából 432 000 Ft) keresett egy átlagos cégnél, ez 4,8 százalékos növekedést jelentett. A magyar átlagkereset idén januárban 411 ezer forint volt, egy lengyel ennél átlagosan mintegy 21 ezerrel többet keres.

Forrás: money.pl, Eurostat 

MEGOSZTÁS