//Felesleges az állandó „brüsszelezés”
A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor magyar, Eduard Heger szlovák (háttal), Andrej Babis cseh és Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnök (b-j) a visegrádi országok (V4) kormányfőinek egyeztetésén a kétnapos brüsszeli EU-csúcs előtt 2021. június 24-én. MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher #moszkvater

Felesleges az állandó „brüsszelezés”

MEGOSZTÁS

Közép-Európa nem lázad, csak néhány tekintetben másként képzeli el az Európai Unió jövőjét. Ha nem a médiára és a politikusok sokszor hazafelé beszélő – mondjuk ki, „brüsszelező” – megszólalásaira figyelünk, hanem megnézzük a hivatalos dokumentumokat, akkor viszont kiderül, hogy mind Nyugat-, mind pedig Közép-Európa erős Európáról álmodik. Sokkal kisebb tehát az ellentét a visegrádiak és az Európai Unió között, mint azt a média és sokszor a politikusok láttatni próbálják. A V4-es magyar elnökség előtt megpróbáltuk kicsit kiemelni a fejünket az információs zajból.

A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor magyar, Eduard Heger szlovák (háttal), Andrej Babis cseh és Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnök (b-j) a visegrádi országok (V4) kormányfőinek egyeztetésén a kétnapos brüsszeli EU-csúcs előtt 2021. június 24-én. MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher #moszkvater
A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor magyar, Eduard Heger szlovák (háttal), Andrej Babis cseh és Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnök (b-j) a visegrádi országok (V4) kormányfőinek egyeztetésén a kétnapos brüsszeli EU-csúcs előtt 2021. június 24-én
Fotó:MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher

A lengyel V4 elnökség a végéhez ért, és rajtunk, magyarokon van a sor, hogy irányításunkkal folytatódjon a megkezdett munka. Ilyenkor nem árt számadást készíteni az elmúlt időszak eseményeiről. Feltételezhetnénk, hogy mindent a pandémiás helyzet határozott meg, de ez nem így van.

„A V4 optimista, előremutató, rugalmas együttműködés, és aktívan reagált minden meghatározó nemzetközi ügyre”

Amellett, hogy viszonylag sikeresen konszolidálta a járványhelyzetet, számos egyéb teendője akadt. Míg a médiumok többsége unalomig ismételgeti a „Brüsszel” szót, démonizálva térségünk kapcsolatát az Európai Unióval, addig a valós V4-es politika teljesen más irányba megy. A visegrádi országok által kötött hivatalos dokumentumok, egyezmények, illetve az új közép-európai biztonsági és védelmi stratégiák szerint a V4 országai kitartanak a transzatlanti és főképp az Európai Unióval fennálló nemzetközi kapcsolataink erősítése mellett. Határozott célokat, határozott irányokat fogalmaznak meg, amelyek hosszú távú konstrukciókról szólnak.

„Visszatekintve a 2017-2018-as évet érintő korábbi magyar elnökség időszakára, megállapíthatjuk, hogy ma is ugyanazok a stratégiai irányok”

Így a meglévő kutatási és innovációs projektek továbbfejlesztése, újak indítása. A migrációs kérdések megoldása, az élelmiszerbiztonság, a Keleti Partnerség erősítése, digitalizáció, megújuló energia direktívák, a Nyugat-Balkán európai integrációjának előmozdítása, biogazdálkodás. Ehhez jön a járvány után a gazdaság újraindítása.

Lényegében ugyanazok a témák tematizálják tehát a V4-ek politikai napirendjét, amelyek a világ- és az európai politikát. A 2018-as magyar elnökség alatt meghatározó politikai egyezmény született „Stronger Together” címmel, amellyel reagáltak az akkori európai trendekre. Az illegális migráció és az iszlám radikalizmus elleni küzdelem került a fókuszba, de ugyanilyen meghatározó eleme volt a 2018-ban kibontakozó toposzoknak a közép-európai családpolitika megerősítése.

„Ezek az igazi, világpolitikát is meghatározó irányvonalak, amelyek látszólag illeszkednek a politikai fősodorba, ám meg kell jegyezni, hogy a közép-európai megoldások mindig kicsit egyedibbek, konvencionálisabbak, és a történelmi tapasztalatok által nem egyszer az átlagnál talán hatékonyabbak”

A migrációs problémákat például ők családpolitikával orvosolják. A V4-ek akkor is, és ma is több nyilatkozatban erősítették meg az Európai Unió melletti kiállásukat. A fősodratú média persze általában az ellentéteket nagyítja fel, pedig több szövetségesünk van az EU-ban, mint ellenségünk.

Az elmúlt egy év V4-es eseményeit, valamint a korábbi magyar elnökség történéseit vizsgálva világosan kirajzolódnak a perspektívák 2022-ig. A visegrádi országok ezután is egyéni válaszokkal reagálnak majd az európai történésekre. Mit jelent ez a gyakorlatban? Bármilyen ellenszelet gerjeszt a média, a V4-ek is haladnak tovább a nemzetközi és európai politikai trendek mentén, így a „kékség” és a „zöldség” útján.

„Régiónk kulcsszavai a fenntartható fejlődés, az innováció, a digitalizáció, a közlekedési infrastruktúra modernizálása és kiépítése, környezetbarát élelmiszerellátás, biogazdálkodás, új hulladékgazdálkodási stratégiák, klímasemlegesség”

Örvendetes módon a vízpolitika és a zöldpolitika látványosan fejlődik térségünkben, új intézetek, új kezdeményezések indultak a konzervatív kormányok támogatásával, ezt pedig inkább erényként kellene interpretálni a disszonáns elemek emlegetése helyett. Ahogyan a korábbi években, úgy ezután is maradnak a V4-ek napirendjén a migrációs problémák, a járványok megelőzése és a nukleáris energia melletti közös kiállás.

A V4-ek ugyanakkor saját álláspontjukat vállalva, de a lényeget tekintve beleálltak a „mainstreambe”. S ez magyarázható azzal is, hogy régen túl vagyunk már a rendszerváltáson, lényegében már mi is a „fősodor” vagyunk, ennyi évtized leforgása alatt megerősödtünk, őrizzük tradícióinkat, s atavisztikusan hat már az agresszív politikai kommunikáció. Az is igaz ugyanakkor, hogy egészségesebbé, gyógyultabbá válnának közép-európai társadalmaink, ha inkább régiónk erényeit ismételgetnék az állandó összeesküvés-elméletek helyett. A közép-európai médiának felesleges még mindig szamizdatot játszania, nincsenek ugyanis elnyomóink. A „Stronger Together” azaz az együtt erősebbek vagyunk az Európai Unióban, a 2018. június 21-én aláírt V4 nyilatkozat ugyanis nem összeegyeztethető az állandó „Brüsszel nekimegy Közép-Európának” toposszal.

„A valódi V4-es politikai dokumentumok tartalma, és a közvélemény tájékoztatása egyáltalán nincs összhangban. Sőt, azt is mondhatnánk, hogy ellentmondanak egymásnak”

A régió nem renitens, nem lázadó. Felesleges örökké ezt az állandó emancipatorikus attitűdöt hangsúlyozni. Óriási szellemi potenciállal rendelkezünk, konstruktív vitákat folytatni az uniós vezetőkkel szakembereinknek nem okoz problémát. A Brüsszelben térségünkért dolgozó számtalan tehetséges közép-európai diplomatának, és nemzeteinknek azonban jót tenne, ha csökkenne a felesleges „brüsszelezés”. Vegyük észre, nem kell lázadnunk! Legyen önbizalmunk, hiszen szellemből és lélekből születtünk újjá az elmúlt harminc évben. Higgyük le, hogy ellenségképek nélkül is győzhetünk!

MEGOSZTÁS

Nemzetközi kapcsolatok elemzőként, valamint politológiából, angolból és kommunikáció szakokon szerzett diplomákat. A Nemzeti Közszolgálati Egyetem nemzetközi vízpolitika és vízdiplomácia szak hallgatója. Szívesen publikál a nemzetközi kapcsolatok világáról. Korábban a Visegrádi Együttműködés és Közép-Európa politikájára fókuszált, de érdeklődése jelentősen kibővült, különösen a vízkonfliktusok által sújtott országokra. Jelenleg legfőbb kutatási területe a nemzetközi vízpolitika.