//Elvitte a Covid az Arkadag vejét
A kerékpáros világnapon 2020. június 3-án Ashabadban maga az elnök, Gurbanguly Berdimuhammedov elnök vezette a felvonuló sportolókat. Természetesen maszk nélkül... #moszkvater

Elvitte a Covid az Arkadag vejét

MEGOSZTÁS

Türkmenisztánból ugyan még egyetlen koronavírus fertőzöttet sem jelentettek, ennek ellenére a hírek szerint a Covid-19 okozta a halálát az elnök vejének.

A kerékpáros világnapon 2020. június 3-án Ashabadban maga az elnök, Gurbanguly Berdimuhammedov elnök vezette a felvonuló sportolókat. Természetesen maszk nélkül... #moszkvater
A kerékpáros világnapon 2020. június 3-án Ashabadban maga az elnök, Gurbanguly Berdimuhammedov elnök vezette a felvonuló sportolókat. Természetesen maszk nélkül…
Fotó:EUROPRESS/Igor SASIN/AFP

Szomorú hír érkezett Türkmenisztánból. No, nem hivatalosan – a közösségi portálokon azonban már terjed a hír – és nem is az hunyt el, akire most sokan gondolnak… hanem a veje. Igen, koronavírus fertőzés következtében elhunyt a magát Arkadagnak, azaz „védelmezőnek” neveztető Gurbanguly Berdimuhammedov elnök veje, Nazar Redzsepov. A rendkívül befolyásos és ellentmondásos türkmén üzletember kétoldalú tüdőgyulladásban halt meg.

„A közép-ázsiai ország az eurázsiai kontinens egyetlen állama, ahol nem ismerik el, hogy náluk a koronavírus jelen lenne”

A WHO küldöttsége éppen a napokban járt Asgabatban, és nem kezdte el vitatni Berdimuhammedov álláspontját. Ehelyett a népmesék bölcsességével azt javasolta a türkmén hatalomnak, hogy viselkedjenek úgy, mintha a koronavírus jelen lenne az országban. Hát elképzelték, és a COVID-19 egyenesen az Arkadag klánjának szívébe férkőzött be.

„Helyi források szerint lélegeztető gépen van a diktátor nővére is”

Mindez azért sem olyan meglepő, mert az utóbbi hetekben a közép-ázsiai térségben ismét erőre kapott a járvány. Néhány napja már voltak jelei annak, hogy valami baj lehet. Az AFP ugyanis úgy értesült, hogy az asgabati hatóságok felszólították az embereket, hogy „az erős porkoncentráció” miatt viseljenek maszkot. A levegőben szálló por veszélyeire az egészségügyi miniszter hívta fel közleményében a figyelmet. Az már kevésbé volt érthető, hogy a por elleni védekezés miért kívánja meg a szociális távolság megtartását is.

„Türkmenisztán – mint mindenhez – az új járványhoz is sajátosan viszonyult”

Egyszerűen nem beszéltek a járványról. Igaz, közben füstöléssel védekeztek a fertőzéssel szemben. No, meg máshogy is. A hatóságok komoly megelőző intézkedéseket vezettek be. Időben lezárták a határokat, még február elején felfüggesztették Kínával a légi közlekedést, a többi járatot pedig Ashabadból átirányították Türkmenabadba, ahol karantén zónát alakítottak ki. A városok közötti belső közlekedést erősen korlátozták, Ashabadot pedig lezárták. A városba vezető utakon mérik a testhőmérsékletet, és a beutazóktól emellett még a háziorvos által kiadott igazolást is kérnek.

„A koronavírus azonban tabunak számít”

A hatalom nemcsak elhallgatja a megbetegedéseket, de szigorúan megtorolja azt is, ha a lakosság a járványról beszél. Az erről tereferélőket beviszik az őrszobára, mint ahogy korábban azokat is, aki maszkot viseltek. Ez a viselkedés ugyanis rombolja az egészséges és boldog országról kialakított képet.

MEGOSZTÁS

1961-ben született külpolitikai újságíró, elemző, publicista. A Demokrata és a Magyar Hang hetilapok külpolitikai szakújságírója, a #moszkvater, a szláv világgal és a posztszovjet térséggel foglalkozó portál alapító főszerkesztője. Előtte 28 éven át a lap megszűnéséig a Magyar Nemzet konzervatív napilap munkatársa, 2000-től 2017-ig a külpolitikai rovat vezetője, majd a lap főmunkatársa. A lap utolsó moszkvai tudósítója. Érdeklődési területe a posztszovjet térség, emellett a globális folyamatok. Rendszeresen publikál külpolitikai folyóiratokban, írásai, interjúi időről időre megjelennek a közép- és kelet-európai sajtóban. A Putyin-rejtély (2000) című könyv szerzője, 2009-től a Valdaj Klub állandó tagja. A Metropolitan Egyetem kommunikáció szakának docense. A Tolsztoj Társaság a Magyar-Orosz Együttműködésért Egyesület elnökségének a tagja.