//Eljött a T-80 reneszánsza?
Ultrahang Hidegkuti Konstantin #moszkvater

Eljött a T-80 reneszánsza?

MEGOSZTÁS

A #moszkvatér és az Ultrahang közös projektjének legfrissebb adásában ezúttal az ukrajnai háború aktualitásai mellett a szovjet-orosz harckocsigyártás sajátosságairól, a T-80 típus gyártásának újraindításáról, valamint az ukrajnai háború páncélos technikát érintő eddigi tapasztalatairól beszélgettünk. Milyen tapasztalatokat szerzett az orosz haderő Ukrajnában a T-80-al és miért indítja újra annak gyártását?

Az ukrán ellentámadás kezdetétől számított negyedik hónapba lépve továbbra sem mutatkozik érdemi változás a frontok vonalában. Immár ukrán és nyugati források is elismerik, hogy a Rabotyino-Verbovoje térségben az orosz védelemnek sikerült megállítania még a Szurovikin-vonal elérése előtt az ukrán támadásokat. Bár Kijev Zaporozsjével párhuzamosan a bahmuti területek ellen is offenzívát indított, utóbbi esetben sem mutatkoztak nemhogy stratégiai, még taktikai sikerek sem. A front vonala folyamatosan hullámzik, az adott 100 méter hol ukrán, hol pedig orosz kézre kerül a nap folyamán, hetente többször.

„Utóbbihoz kapcsolódóan Zelenszkij amerikai látogatásával sem várható a harctéren érdemi változás”

Helyette ahogy már megszokhattuk, Kijev a különböző diverzáns és PR akciókhoz nyúl, amelyeket harctéri sikerek hiányában próbál meg a hazai közönségnek és nyugati támogatóinak eladni a háborús erőfeszítések folytatása érdekében.

Az adás második felében a portálunkon részletesen bemutatott T-80 harckocsi kérdéskörével foglalkoztunk, annak technológiai-alkalmazási-gyártási hátterével, illetve a szovjet harckocsifejlesztés nem minden esetben optimális sajátosságaival. Milyen szerepet töltenek be a T-80-ak a harctéren? Miért dönthetett Moszkva a gyártásuk felújítása mellett? Milyen kihívások jelentkeznek egy ilyen döntés meghozatala után? Hogyan viszonyulnak az adott harckocsik egymáshoz az ukrajnai harctéren?

Többek közt ezekről és még sok más dologról beszélgetett Hidegkuti Konstantin katonai szakértővel, a moszkvater.com állandó szerzőjével a #moszkvater és az Ultrahang közös projektjének legújabb adásában Király Tamás, az Ultrahang műsorvezetője. #moszkvatér a www.moszkvater.com és az Ultrahang közös műsora minden héten kétszer, általában hétfőn és szombaton elérhető az Ultrahang csatornáján. De olvasóink megtalálják ezeket a műsorokat a portálunkon, és követhetnek bennünket a Facebookon, a Telegramon, és a Twitteren is.

MEGOSZTÁS

1997-ben született, jelenleg is tanulmányait folytató nemzetközi kapcsolatok szakértő. Érdeklődési körének középpontjában Oroszország, az orosz fegyveres erők, az orosz és globális geopolitika, biztonságpolitika, valamint alapvetően a haditechnikával összefüggésben felmerülő témák állnak. Mindezeken túl aktívan figyelemmel kíséri a globális világrend fokozatos átalakulását. Diplomáját nemzetközi tanulmányok szakon szerezte, angolul, oroszul és németül beszél.