//Egyre vonzóbb az NHL orosz riválisa
„Több mint egy évtized elteltével immár bátran kijelenthetjük, életképes, sikeres nemzetközi projekt született” #moszkvater

Egyre vonzóbb az NHL orosz riválisa

MEGOSZTÁS

Tavaly ősszel jelentette be a Magyar Jégkorongszövetség, hogy puhatolózó tárgyalásokba kezdett a világ második legerősebb ligája, az orosz bázisú KHL egyik tétmeccsének a megrendezése kapcsán.  Egyelőre nincs újabb fejlemény mérkőzés rendezésének az ügyében. Lássuk, miért lehet érdekes a hazai szövetségnek az eurázsiai bajnokság képviselőinek Magyarországra hozatala.

Vass István írása a #moszkvater.com számára

„Több mint egy évtized elteltével immár bátran kijelenthetjük, életképes, sikeres nemzetközi projekt született” #moszkvater
„Több mint egy évtized elteltével immár bátran kijelenthetjük, életképes, sikeres nemzetközi projekt született”
Fotó:EUROPRESS/Alexei Danichev/Sputnik

A KHL rövid története

A Szovjetunió 1991-es bukása óta az egykori Szovjet Liga metamorfózisok sorozatán ment keresztül. Az első állomás, a Nemzetközi Jégkorong Liga (1992–1996) rövid életű volt, amelyet felváltott az Orosz Szuperliga, majd 2008 márciusában az Orosz Jégkorong Szövetség három évre átadta a bajnokság szervezésének jogait a Kontinentális Jégkorong Liga vezetőinek (oroszul: Континентальная Хоккейная Лига, röviden: KHL).

Az új sorozatba 24 csapat nevezett, a Szuperliga 20 együtteséhez csatlakozott a másodosztály bajnoka, a Himik Voszkreszenszk, valamint a kazah Barisz Asztana, a fehérorosz Dinamo Minszk és a lett Dinamo Riga. A jégkorong híreket kevésbé követő olvasóinknak itt jegyezzük meg, hogy az Erste liga néven futó magyar bajnokság is nemzetközi, hiszen a magyar csapatokat három erdélyi (SC Csíkszereda, Corona Brassó, Gyergyó HK) klub egészíti ki. Az első alkalommal kiírt bajnokságot az Ak Barsz Kazany nyerte, és a csapat a következő évadban ismételni is tudott.

„A projekt kiötlője Alekszandr Medvegyev, a Gazprom akkori vezérigazgató-helyettese volt, aki az új orosz bajnokságot már indulása előtt az észak-amerikai hoki liga, az NHL riválisának szánta”

“A jövőben a hokit szerető emberek a világ két legjobb bajnokságáról beszélnek majd, megszűnik az észak-amerikaiak egyeduralkodása” – jelentett ki Medvegyev. Vjacseszlav Fetyiszov, aki korábban a szovjet bajnokságban és az észak-amerikai Nemzeti Jégkorong Ligában (NHL) egyaránt játszott, mint a KHL első vezérigazgatója, egyben orosz sportminiszter, ekkor még sokakat megmosolyogtató kijelentést tett: „Öt év múlva versenybe szállhatunk az NHL-lel. 

A szakmai eredményeket tekintve rövid idő alatt látványosan igazolódtak Fetyiszov szavai. Még 2008-ban hosszú, sikertelen időszak után az orosz válogatott megnyerte a világbajnokságot, méghozzá úgy hogy a 26 fős keretben a csak 11-en voltak NHL-sek. Ez a csapat a következős évben megvédte a címét.

„A Nemzetközi Jégkorongszövetség (IIHF) már az első idénye után, 2009-ben Európa legerősebb bajnokságának választotta a KHL-t. Beindult a versenyfutás a két mega bajnokság között sztárjátékosok játékjogáért”

Az orosz sportvezetők fejében az NHL-ről mindig negatív kép élt. A szovjet időkben attól tartottak, hogy a játékosok tömegesen emigrálni fognak a tengerentúlra. Az oroszországi rendszerváltás után továbbra is fennmaradt a félelem, hogy az NHL „ellopja” a fiatal tehetségeket. A helyi jégkorong rajongók is egyetértettek abban, hogy nem igazságos az orosz pénzeken kiképzett fiatal, tehetséges jégkorongozókat elkótyavetyélni a „McDonald’s és a Coca-Cola földjére”, és az ottani klubok arassák le a babérokat velük.

Olyan értékes fiatal tehetségekről beszélünk, mint a ’90-es évek elején távozott Pavel Bure, Alekszandr Mogilnij és Szergej Fjodorov alkotta trió, vagy az utánuk következő generációból Alekszandr Ovecskin, Jevgenyij Malkin, Ilja Kovalcsuk vagy Pavel Dacjuk. Ők mind szupersztárokká váltak az NHL-ben. Jevgenyij Malkin például úgy igazolt Amerikába, hogy érvényes szerződés kötötte orosz csapatához. A KHL indulásáig az oroszok és az egész európai hoki eszköztelen volt ezzel a jelenséggel szemben. Lényegében az NHL elszívó hatására válaszul született meg Medvegyev fejében egy orosz vezetésű összeurópai liga ötlete.

„Amint beindult az orosz bázisú szuperliga, sikeresen gátat tudtak venni a tehetségek kirajzásának. Sőt, jó pár nagyobb nevet is sikerült haza- illetve elcsábítani”

Szergej Fjodorov, a legjobb, valaha NHL-ben játszó orosz klasszis, például 2009 nyarán visszautasította az amerikai ajánlatait, hogy visszatérjen Oroszországba. Fjodorov valóra szerette volna váltani az apja vágyát, miszerint a két fia együtt játszhasson ugyanabban a csapatban. Ezért 2009. június 25-én kétéves szerződést írt alá a Metallurg Magnyitogorszkkal, ahová a testvére, Fjodor is szerződött.

A liga fennállása óta megfordult már játékosként a KHL-ben a cseh legenda Jaromir Jagr (Avantgard Omszk), és a szintén híres kapus, Dominik Hasek (Szpartak Moszkva), az oroszok közül Alekszej Morozov (Dinamo Minszk), Alekszej Jasin (SZKA Szentpétervár), vagy Alekszandr Radulov (Szalavat Julajev) is otthagyta az NHL-es pályafutását, hogy hazai közönség előtt játszhasson. Míg kezdtedben levezetni jöttek a sztárok a ligába, ma már erről szó sincs.

„A sztárok megjelenése ellenére a liga indulása után több KHL-csapat pénzügyi nehézségekkel küzdött”

A 2009/10-es szezon során a Himik Voszkreszenszk csődöt jelentett, helyére az Avtomobiliszt Jekatyerinburg érkezett. A következő szezonban a nagy múltú, de anyagi gondokkal küzdő Dinamo Moszkva csak úgy menekült meg, hogy egyesült az akkor Gagarin Kupa döntőt játszó  MVD Balasihával. Egy másik korszakos együttes, a Lada Togliatti viszont eltűnt a süllyesztőben, hogy aztán az újjáéledése után most a másodosztályban vitézkedjen. A Lokomotív Jaroszlavl csapata a 2011/12-es szezont volt kénytelen kihagyni, mivel a nyitó meccsére igyekvő csapatot szállító repülőgép rögtön a felszállás után lezuhant, a tragédiában pedig az egész csapat odaveszett.

A KHL csapatainak összetétele sokat változott a bajnokság 12 éves története során. A magját az orosz csapatok (jelenleg 18 csapat a 23-ból) adják, de legalább egy idény erejéig játszott már cseh (Lev Praha, jogelődje Lev Poprád), szlovák (Slovan Bratislava), ukrán (Donbasz Donyec) és horvát (Medvescak Zagreb) csapat.  Az alapítás óta összesen 35 csapat volt a tagja a ligának, azonban a financiális és a megterhelő utazások okozta problémák miatt sokan visszaléptek. Az extrém távolságokra egy szemléltető példa, hogy a prágai Lev csapatának 8 és fél órát kellett utaznia a szibériai Novoszibirszkbe.

„Ami a jelenlegi felhozatalt illeti, kimondottan színesnek mondható. A finn Jokerit, a lett Dinamo Riga, a belorusz Dinamo Minszk, a kazah Barisz Nur-Szultan, és a legújabban (2016-ban) csatlakozott kínai Kunlun Red Star is az Oroszországi Föderáció kívüli csapatként van jelen a KHL-ben”

Gazdasági háttér, szponzorok és rekordfizetések a KHL-ben

Már a liga megalakulást is nagyon komoly gazdasági szereplők finanszírozták,így  Medvegyev révén a Gazprom, az olajvezeték-hálózat tulajdonosa, a Transznyeft, az első orosz tulajdonú multinacionális pénzügyi csoport, a VTB Group, az orosz állam pénzügyi transzfereinek legfontosabb lebonyolítója, a Vnyesekonombank, továbbá két biztosítótársaság, a Roszgoszsztrah és az Ingoszsztrah.

„A nem megerősített információk szerint a fenti cégek fejenként hat-hat millió dollárt toltak bele a projektbe. A jelenlegi kiemelt támogatókat mustrálva pedig kijelenthetjük, hogy liga anyagi háttere biztos alapokon nyugszik”

A KHL oldalán az alábbi támogatók sorakoznak: a Szogaz (főszponzor, a Gazprom biztosító leányvállalata), a Mastercard (amerikai, bankkártya gyártó multi), a Rosztelekom (a legnagyobb orosz digitális szolgáltató cég) és a Hankook (dél-koreai gumigyártó óriás).

Tanulva a gyermekbetegségekből, a bajnokság vezetői nagyon körültekintőek egy új csapat felvétele során. Minden KHL-be igyekvő csapatnál megvizsgálják az üzleti működését, milyen szilárd lábakon áll a költségvetése, de azt is górcső alá veszik, hogy a jelenlegi főszponzor meddig támogatja az adott együttest. Fő az elővigyázatosság és az átláthatóság.

„Ami a Tv közvetítések jogdíjából származó bevételeket illeti, a tavalyi év rekord volt, hiszen ezen a címen több mint 466 millió rubelt (hozzávetőlegesen 1,8 milliárd forintot) osztottak szét a csapatok között”

 A KHL résztvevői nemcsak a bevételekben, de a kiadásokban is közelítenek az észak-amerikai csúcsbajnoksághoz. Az orosz bázisú ligában a Szport-Ekszpressz tavaly publikált elemzése szerint 71 olyan játékos van, akinek az évi fizetése eléri, illetve meg is haladja az 50 millió rubelt (225 millió forintot). A jelenleg legjobban fizetett sztár a Dinamo Moszkva játékosa, Vagyim Sipacsov 120 millió rubelt (540 millió forint) keres bónuszok nélkül. Sipacsov lett egyébként a többi játékos szavazatai alapján a tavalyi szezon legjobb játékosa. Összehasonlításul, a top NHL játékosok, köztük a legjobban fizetett orosz, Artyjom Panarin ennek többszörösét 14-15 millió dollárt (kb.: 1022 -1100 millió rubelt) tesznek zsebre évente.

A liga jövője

A KHL nem jöhetett volna létre az orosz nagyvállalatok, az orosz kormány és személy szerint Vlagyimir Putyin támogatása nélkül.

„Több mint egy évtized elteltével immár bátran kijelenthetjük, életképes, sikeres nemzetközi projekt született”

Ma már a KHL-ben játszók 30 százaléka külföldi. Mintegy 60 fős kanadai kontingenssel az élen, de az amerikai, a cseh és a szlovák játékosok is több mint 20-20 fővel képviselik az országukat. A legutóbbi Vb-n a finn válogatott a KHL-ben szereplő Jokeritre épülő csapattal szerzett aranyérmet. Ma már egy átlagos orosz, finn, vagy kelet-európai fiatal hoki játékos nem biztos, hogy az NHL felé veszi az irányt. A KHL legalább annyira vonzó brand lett.

Röviden a lebonyolításról

A nagy távolságok miatt a nyugati és a keleti főcsoportokban, azon belül 2-2 divízióban mérkőznek meg a csapatok. A négy divíziót híres hoki játékosokról és edzőről nevezték el: Csernisev-, Harlamov-, (Nyugati Főcsoport), Taraszov- és Bobrov divízió (Keleti Főcsoport). Jelenleg 23 klub versenyez, hogy elnyerje a neves Gagarin Kupát.

Az NHL-hez hasonlóan alapszakasz és rájátszás (play-off) mérkőzéseket rendeznek a ligában. A rájátszásba a legjobb 16 csapat juthat be, 8-8 a keleti és a nyugati főcsoportból. Itt már négy győzelemig tartó párharcok következnek a főcsoportokon belül, mégpedig az első helyezett játszik a nyolcadikkal, a második a hetedikkel és így tovább. A szintén négymérkőzéses döntőt a két főcsoport győztese vívja.

A KHL eddigi bajnokai, díjak

A listavezető az Ak Barsz Kazany, három Gagarin Kupa győzelemmel, utána következnek az SZKA Szentpétervár, a Dinamo Moszkva és a Metallurg Magnyitogorszk két-két elsőséggel, a CSZKA Moszkva (jelenlegi címvédő) és a Szalavat Julaev pedig 1-1 alkalommal.

Az idény legjobb játékosa kapja az „Arany Ütő-díjat” ennek a csúcstartója Alekszandr Radulov, aki 2009-2015 között négyszer érdemelte ki az elismerést.  Érdekesség, hogy ezt a díjat eddig csak orosz játékosok kapták meg. Értékelik a legjobb újoncot is, aki a 2008-ban tragikusan fiatalon elhunyt Alekszej Cserepanovról elnevezett díjat veheti át. S nem Oroszországban lennénk, ha a legjobb trojkát, vagyis támadó triót nem díjaznák külön.

Források:

https://www.origo.hu/sport/csapat/20090531-gallo-illes-szemelyeben-oroszorszagban-jatszo-magyar-hokis-is-bekerult-a.html?pIdx=1

http://www.jegkorongblog.hu/2013/02/06/csoda-a-szomszedban/

https://thehockeywriters.com/top-10-best-ice-hockey-leagues/

http://www.jegkorongblog.hu/2013/10/29/igy-viszonyulnak-egymashoz-az-nhl-es-es-khl-es-koltsegek/

https://www.forbes.com/sites/kurtbadenhausen/2019/12/12/the-nhls-highest-paid-players-2019-20-mcdavid-matthews-score/?sh=35eedf7376a2

https://en.khl.ru/news/2020/09/17/472858.html

MEGOSZTÁS