//„Egy nap 15 euró is összejön!”
Ukrajna, KIjev, tüntetés #moszkvater

„Egy nap 15 euró is összejön!”

MEGOSZTÁS

A korrupció lengi át a korrupció elleni kijevi tüntetéseket, ahol a tiltakozókat a most magát helyzetben érző oligarcha Ihor Kolomojszkij fizeti

Ukrajna, KIjev, tüntetés #moszkvater
Fotó:EUROPRESS/Sergei SUPINSKY/AFP

Hogy ezen én miért nem lepődtem meg?! Talán, mert nem is lehet. Ukrajnát ugyanis annyira átszövi a korrupció, hogy aki egy ilyen hírre értetlenkedve felkapja a fejét, az nem ismeri ezt az országot. S hiába próbálja most Zelenszkij megszabadítani az országot ettől a pestistől, ez aligha sikerülhet egyik napról a másikra. Megszületett például a törvénytelen meggazdagodást büntető törvény. Szép, de ki fogja végrehajtani? S ki fog építeni ennyi börtönt, hogy a törvénytelenül meggazdagodóknak legyen hely? Szóval, nem egyszerű Ukrajna és a korrupció viszonya.

Ezért aztán csak mosolygok azon, mikor olvasom a Der Tagesspiegel riportját a kijevi korrupció ellenes tüntetésekről. Már vagy két hete követeli a Nemzeti Bank épülete előtt vagy kétezer tüntető a bank elnökének a lemondását. A színen a hatás kedvéért levágott disznófej, és a francia forradalom jelképévé vált lefejező gépezet, a guillotine-ként is ismert nyaktiló is ott van. Meg morcos, dühös emberek. Mint például Makszim, aki egy kis bank csődje miatt veszítette el a megtakarítását. A Nemzeti Bankot és az IMF-et hibáztatja mindezért, antikapitalista retorikájával, őszinte, szívből jövő elkeseredésével azonban kivételnek számít a tiltakozók között.

„Az ukrán sajtó ugyanis már megírta, hogy a tüntetők többsége Ihor Kolomojszkij cégeinek alkalmazottja”

A jelenleg első számúnak tartott oligarcha valószínűleg Makszimnál is jobban haragszik a Nemzeti Bank elnökére és az IMF-re. Egyrészt a Nemzeti Bank számításai szerint Kolomojszkij 5,5 milliárd dollárral tartozik az államnak. Másrészt az oligarcha eddig sikertelenül próbálja visszaszerezni 2016-ban államosított bankját, a Privatbankot. Így aztán ő áll a tüntetők mögött. Mint a német lap riporterének elmondták, a Zaporozsjéból és máshonnan ide vezényeltek napi 30 eurót és ingyenes szállást is kapnak reggelivel.

Elena kijevi nyugdíjas, és már tapasztalt tüntető. Napi egy órát metrózik a központig, ám nem hagyna ki egy napot sem. Régi motoros ő már, akinek ez már nem az első tüntetése. Fagyoskodott ő már a volt kormányfő Julija Timosenko védelmében, támogatta tiltakozásával a volt elnök Petro Porosenkót, az egykori odesszai kormányzót Mihail Szaakasvilit, de az oroszbarát ellenzéki blokkot is. „Általában csak a helyszínen tudjuk meg, hogy mi ellen is kell tiltakoznunk. Megkapjuk a plakátokat, a jelszavakat, és általában a napi öt eurót. Ennyit, mint most, soha nem kaptunk. Egy nap alatt összejön a 15 euró is” – meséli a Der Tagesspiegel tudósítójának Elena.

Elena és társai a következő napokban is ott követelik majd a Nemzeti Bank épülete előtt, hogy a hatalom számoljon le a korrupcióval, és váltsák le a bank elnökét. Most ezért fizetnek. Méghozzá jól. Közben a „nép szolgái” lelkesen megszavazzák a törvénytelen meggazdagodást büntető jogszabályt. A játék folytatódik, Volodimir Zelenszkij pedig próbál minél előbb eredményt felmutatni. Hát, nem irigylem!

MEGOSZTÁS

1961-ben született külpolitikai újságíró, elemző, publicista. A Demokrata és a Magyar Hang hetilapok külpolitikai szakújságírója, a #moszkvater, a szláv világgal és a posztszovjet térséggel foglalkozó portál alapító főszerkesztője. Előtte 28 éven át a lap megszűnéséig a Magyar Nemzet konzervatív napilap munkatársa, 2000-től 2017-ig a külpolitikai rovat vezetője, majd a lap főmunkatársa. A lap utolsó moszkvai tudósítója. Érdeklődési területe a posztszovjet térség, emellett a globális folyamatok. Rendszeresen publikál külpolitikai folyóiratokban, írásai, interjúi időről időre megjelennek a közép- és kelet-európai sajtóban. A Putyin-rejtély (2000) című könyv szerzője, 2009-től a Valdaj Klub állandó tagja. A Metropolitan Egyetem kommunikáció szakának docense. A Tolsztoj Társaság a Magyar-Orosz Együttműködésért Egyesület elnökségének a tagja.