//Egy lengyel hazafi
Lech Kaczynski #moszkvater

Egy lengyel hazafi

MEGOSZTÁS

(Lech Kaczynski 1949-2010)

Lech Kaczynski #moszkvater
Lech Kaczynski
Fotó:Tóth Tibor

Ez a halál akár jelképes is lehetne. Lech Kaczynski Katynba igyekezett, hogy igaz patriótaként lerója a kegyeletét azon hazafiak előtt, akik 1940-ben a diktatúra oltárán Lengyelországért áldozták az életüket. Minden áron ott akart lenni az emlékhelyen, mert lengyelként és a kommunizmus esküdt és kérlelhetetlen ellenségeként tudta, hogy ott a helye.

Ezt diktálta a szíve, s igazi harcosként a diplomáciai protokollt megkerülve elérte, hogy ne csak a miniszterelnök, hanem három nappal később ő is elhelyezhesse Katynban az emlékezés virágait. A cél előtt már nem akart kitérni, ellentmondást nehezen tűrő, az elemekkel is megvívni kész, küldetéstudattal párosuló belső meggyőződése hajtotta előre.

„Végül, keretbe foglalva e harcos életet, ott hívta magához az Úr, ahol annyi honfitársát, a lengyel történelem elátkozott helyén, a szmolenszki erdőben”

Lech Kaczynski 1949-ben született Varsóban. Szülei a második világháború idején ott harcoltak a varsói felkelésben a német megszállás ellen. A mélyen katolikus Lech politikai pályája előtt jogi tanulmányokat folytatott, majd a hetvenes évek végén ikertestvére, Jaroslaw nyomdokaiba lépve csatlakozott a kormányellenes mozgalomhoz, a Lech Walesa vezette Szolidaritás szakszervezethez. A gdanski hajógyári tiltakozáskor, 1980-ban már a sztrájkbizottság tanácsadója volt. Küldöttként vett részt a Szolidaritás első országos gyűlésén, majd a hadiállapot idején letartóztatták. Szabadulása után ismét bekapcsolódott az ellenzék munkájába, a Szolidaritás vezetőségének tagja lett. 1988-ban a Lech Walesa mellett működő állampolgári bizottságban dolgozott, részt vett a kerékasztal-tárgyalásokon is.

Az első szabad voksoláson, 1989 nyarán szenátorrá, két évvel később pedig képviselővé választották a Centrum Polgári Egyetértés listájáról.

„Rövid ideig 1991-ben az Elnöki Kancellária Nemzetbiztonsági Irodájának vezetője volt, azonban összekülönbözött Lech Walesával, s szakított a Szolidaritással is”

Ezt követően 1992-95 között a Legfelsőbb Ellenőrző Kamara elnöki posztját töltötte be. 2000-ben, a Jerzy Buzek vezette kormány idején az igazságügyi tárcát felügyelte, majd 2001 áprilisában állt az egypetéjű ikertestvérével, Jaroslaw-val megalakított Jog és Igazságosság párt országos bizottságának élére. Még ez év nyarán a PiS elnökévé választották. A 2002. őszi önkormányzati választásokon jelentős többséggel elnyerte Varsó főpolgármesteri tisztét, 2005. október 23-án pedig megválasztották a Lengyel Köztársaság elnökévé. Ezzel párhuzamosan a szejm legnagyobb pártjának, a PiS-nek az élén testvére, Jaroslaw kapott megbízást a kormány alakításra.

„Politikai megítélése ellentmondásos. Mélyen hívő katolikusként erős államot, megújulást és erkölcsi megtisztulást ígérő, társadalmi igazságosságot hirdető, szociálisan érzékeny programjával sokakat, főleg a vidékieket és a szegényebbeket állította maga mellé”

Érezhetően idegenkedett azonban tőle a nagyvárosok lakossága, elsősorban a fiatalok. A liberálisok és a baloldal otthon és külföldön egyaránt keményen támadták, de konfrontálódást kereső alkata sokszor még a mérsékelt konzervatívokat is óvatos távolságtartásra késztette. A világ nem igazán tudta, nem is nagyon akarta megérteni. Nem a lengyel jobboldal antikommunizmusának megtestesítőjét, az egyenes és kikezdhetetlen embert, hanem inkább a nacionalista, katolikus politikust látták, láttatták benne.

Külpolitikája híven tükrözte az Oroszországgal és Németországgal szemben a lengyel népben meglévő ellenérzéseket, a biztonságot, az Egyesült Államokra alapozó gondolkodást. Sokszor bírálták euroszkeptikus látásmódja miatt.

„Pedig ő csak olyan européer volt, aki nemcsak meglátta, de néven is merte nevezni az Európai Unió hibáit, és a végsőkig, ám a realitás határát soha át nem lépve védte a lengyel érdekeket”

Mi, magyarok, igaz, hazánk iránt őszintén érdeklődő barátot veszítettünk el Lech Kaczynskiban, aki számára a két nép történelmi barátsága nem csupán romantikus szlogen volt, hanem élő kapcsolat.

MEGOSZTÁS

1961-ben született külpolitikai újságíró, elemző, publicista. A Demokrata és a Magyar Hang hetilapok külpolitikai szakújságírója, a #moszkvater, a szláv világgal és a posztszovjet térséggel foglalkozó portál alapító főszerkesztője. Előtte 28 éven át a lap megszűnéséig a Magyar Nemzet konzervatív napilap munkatársa, 2000-től 2017-ig a külpolitikai rovat vezetője, majd a lap főmunkatársa. A lap utolsó moszkvai tudósítója. Érdeklődési területe a posztszovjet térség, emellett a globális folyamatok. Rendszeresen publikál külpolitikai folyóiratokban, írásai, interjúi időről időre megjelennek a közép- és kelet-európai sajtóban. A Putyin-rejtély (2000) című könyv szerzője, 2009-től a Valdaj Klub állandó tagja. A Metropolitan Egyetem kommunikáció szakának docense. A Tolsztoj Társaság a Magyar-Orosz Együttműködésért Egyesület elnökségének a tagja.