//Duda megkezdte a kampányát
Andrzej Duda #moszkvater

Duda megkezdte a kampányát

MEGOSZTÁS

A május 10-én sorra kerülő lengyel elnökválasztáson ismételhet a jelenlegi államfő, de a győzelmét valószínűleg csak a második fordulóban biztosíthatja be

Andrzej Duda #moszkvater
Andrzej Duda
Fotó:EUROPRESS/Janek SKARZYNSKI/AFP

A francia elnök elutazása után, de még választási indulásának a bejelentése előtt Andrzej Duda aláírta a bíróságokat megfegyelmező, a szejmben még decemberben elfogadott törvényt. Az elnökválasztás időpontjának (május 10.) bejelentésével hivatalosan is megkezdődött kampány egyik fő témája lehet a bíróságokról szóló törvény, és a politikai helyzetre is hatással lehet az Európai Bizottság állásfoglalása. Nem véletlen, hogy az indulási szándékát a választási időpont meghirdetését követően bejelentő Duda a Jog és Igazságosságot is győzelemre vivő jelenlegi gazdaságpolitika folytatása mellett az igazságügyi reform „bölcs és jó befejezését” ígérte.

„A választások legnagyobb esélyese a 2015 óta hivatalban lévő államfő, Andrzej Duda, aki 45 százalékos támogatottságával messze megelőzi a legerősebb kihívóját is”

A fő ellenzéki erő, a Polgári Platform vezette Polgári Koalíció színeiben a szejm alelnöke, Malgorzata Kidawa-Blonska indul. A politikus a tavaly őszi parlamenti választást megelőző kampányban nem túl sikeres ellenzéki miniszterelnök-jelölt is volt, míg az elnökválasztás első fordulójában a felmérések szerint a voksok 25 százalékát nyerhetné el.

Mint arról az MTI beszámolt, a Lengyel Parasztpárt (PSL) elnökét, Wladyslaw Kosiniak-Kamyszt jelölte, aki jelenleg 8,9 százalékos támogatottsággal rendelkezik. A Razem (Együtt) balliberális törpepárt, és a posztkommunista Baloldali Demokratikus Szövetséget (SLD) valamint a tavaly alakult balliberális pártot, a Tavaszt (Wiosna) soraiban tudó szövetség, az Új Baloldal (Nowa Lewica) közös jelöltje Robert Biedron, a Tavasz alapítója, melegjogi aktivista, európai parlamenti képviselő. Biedron 8,5 százalékos támogatottságot élvez.

A nemzeti és az újliberális pártok szövetsége, a Konföderáció (Konfederacja) egyik vezető politikusát, Krzysztof Bosak parlamenti képviselőt jelöli (5,7 százalék). Az államfői posztra pályázó független jelöltek közül jelentősebb támogatást élvez Szymon Holownia, a PiS-kormánnyal szemben kritikus TVN kereskedelmi televízióhoz közel álló, „liberális katolikusként” ismert közíró. Holownia az első fordulóban 6,6 százalékra tehet szert.

A lengyel államfőt közvetlenül választják. Amennyiben az első fordulóban a győztes jelölt nem szerzi meg a szavazatok több mint felét, május 24-én második fordulót tartanak, amelyben a két legsikeresebb jelölt mérkőzik meg egymással. Az első fordulóban alulmaradt ellenzéki jelöltek többsége ez esetben feltehetőleg arra biztatja választóit, hogy a második fordulóban Andrzej Duda ellenfelére szavazzanak. Duda azonban nem véletlenül nyit középre, így egyes mérsékelt ellenzékiek szavazataira is számíthat.

„Az ötévente választott lengyel államfő jogosítványai valamivel erősebbek, mint a magyar köztársasági elnökéi”

Megvétózhat törvényeket, melyeket ezt követően a szejm csak minősített, háromötödös többséggel fogadhat el. Több fontos állami intézmény vezetőinek kiválasztásában is szerepe van, például a jegybankelnököt és a médiatanács tagjainak egy részét is ő jelöli. A lengyel igazságyügyi rendszer reformjáról jelenleg zajló vita kapcsán fontos tényező, hogy az államfő az országos igazságügyi tanács javaslatára dönt a bírák kinevezéséről, ő nevezi ki a legfelsőbb bíróság és az alkotmánybíróság elnökét is.

MEGOSZTÁS

1961-ben született külpolitikai újságíró, elemző, publicista. A Demokrata és a Magyar Hang hetilapok külpolitikai szakújságírója, a #moszkvater, a szláv világgal és a posztszovjet térséggel foglalkozó portál alapító főszerkesztője. Előtte 28 éven át a lap megszűnéséig a Magyar Nemzet konzervatív napilap munkatársa, 2000-től 2017-ig a külpolitikai rovat vezetője, majd a lap főmunkatársa. A lap utolsó moszkvai tudósítója. Érdeklődési területe a posztszovjet térség, emellett a globális folyamatok. Rendszeresen publikál külpolitikai folyóiratokban, írásai, interjúi időről időre megjelennek a közép- és kelet-európai sajtóban. A Putyin-rejtély (2000) című könyv szerzője, 2009-től a Valdaj Klub állandó tagja. A Metropolitan Egyetem kommunikáció szakának docense. A Tolsztoj Társaság a Magyar-Orosz Együttműködésért Egyesület elnökségének a tagja.