//Dragan kapitány újra szabad
Dragan Vasziljkovics, azaz Dragan kapitány pere Splitben, 2016. március 20-án #moszkvater

Dragan kapitány újra szabad

MEGOSZTÁS

Több mint 13 év raboskodás után ma szabadlábra kerül a háborús bűnökért elítélt Dragan Vasziljkovics, ismertebb nevén Dragan kapitány. Az egykori szerb parancsnok most politikus szeretne lenni.

Dragan Vasziljkovics, azaz Dragan kapitány pere Splitben, 2016. március 20-án #moszkvater
Dragan Vasziljkovics, azaz Dragan kapitány pere Splitben, 2016. március 20-án
Fotó:EUROPRESS/Stipe Mayic/Anadolu Agency

Aligha tér ma haza diadalmenetben Szerbiába horvátországi zárkájából Dragan Vasziljkovics, alias Dragan kapitány, akit a hírek szerint a szerb hatóságok most karanténba küldenek a koronavírus-járvány miatt.

„A feltűnési viszketegségben szenvedő egykori parancsnok így csak jóval később tud találkozni a híveivel, akik a mai napig hősként tekintenek rá”

Dragan Vasziljkovics 1954-ben látta meg a napvilágot Belgrádban. Mivel édesapja meghalt egy motorbalesetben, édesanyja pedig az előző házasságából született gyerekeivel emigrált Ausztráliába, a 3 éves gyerek árvaházba került, s csak tíz évvel később költözött ki a családjához. Ausztráliában többször is meggyűlt a baja a rendőrséggel, egy ízben rablással, máskor orgazdasággal gyanúsították, de az is felmerült, hogy prostitúcióra kényszerített nőket. A bíróság javaslatára azonban belépett az ausztrál hadseregbe, melynek kötelékében bejárta az egész világot, majd fegyveres kiképző lett Afrikában és Dél-Amerikában.

„Csak a jugoszláviai szocializmus összeomlása után, 1990-ben tért vissza Belgrádba, ahol megismerkedett Szasa Medakoviccsal, aki hónapokkal később kulcsszerepet játszott az úgynevezett krajinai rönkforradalom levezénylésében”

Ennek során szerb katonák Horvátországban elfoglalták a szerbek által lakott területeket. Dragan kapitányt Medakovics mutatta be Milan Marticsnak, a Krajinai Szerb Köztársaság későbbi elnökének, akinek megígérte, hogy segít megszervezni a terület védelmét. Mivel a férfi meglehetősen rosszul választott magának pártot – Belgrádban Vuk Draskovics-féle Szerb Megújhodási Mozgalomhoz csatlakozott, amely Szlobodan Milosevics kérlelhetetlen politikai ellenfele lett –, inkább hátralépett egyet és a jugoszláv állambiztonsággal keresett kapcsolatot. Ezúttal sikerrel.

„Így lett Dragan kapitány Milan Martics jobbkeze Krajinában és szervezte meg a „Knindcsák” nevű alakulatát”

Ez nem más mint egy szójáték eredménye. A krajinai szerbek központjának, Kninnek a nevéhez csapta hozzá a nindzsa szót. A knindzsák a horvátországi háborúban természetesen a krajinai szerb pszeudo-államért harcoltak, amelyet természetesen a világ egyetlen országa sem ismert el hivatalosan, még Kis-Jugoszlávia sem. Dragan kapitánynak azonban problémái adódtak a krajinai vezetéssel. Az a szóbeszéd járta, hogy puccsot készített elő Milan Babics, a krajinai elnök ellen. Hogy ebből mi igaz, azt utólag már nem lehet tudni, azt viszont igen, hogy ezután Vasziljkovicsot inkább Boszniába dobták át, ahol a Farkasok nevű félkatonai alakulatot vezette.

„Ebben az időszakban már valóságos népi hősként tekintettek rá a szerb nacionalisták, akik még dalokat is írtak a bűnözőből lett katonai vezetőhöz”

Dragan kapitány a hadi sikerei helyett viszont inkább annak köszönhette a népszerűségét, hogy egyáltalán nem rejtőzködött, sőt előszeretettel mutatkozott a kamerák előtt. Ez ebben az időszakban (vagyis amikor még reálisnak tűnt a szerb győzelem) nem is volt annyira ritka. A boszniai háború után azonban Dragan kapitány visszatért Szerbiába, majd legközelebb azzal hívta fel magára a figyelmet, hogy 2004-ben Szlobodan Milosevics ellen tanúskodott a hágai Nemzetközi Törvényszék előtt.

Ezután jobbnak látta, ha inkább hazaköltözik egykori otthonába, Ausztráliába, azonban – szokáshoz híven – most sem tudta legyőzni feltűnési viszketegségét. Miután a The Australian napilap 2005-ben megírta, hogy Vasziljkovics háborús bűnöket követhetett el 1991 és 1994 között, a férfi azonnal Belgrádba utazott, hogy sajtótájékoztatót tartson arról, hogy semmi nem igaz a lap állításaiból.

„Miután felhívta magára a figyelmet, immár a horvátok kiadatási kérelmét is jóval komolyabban vették a hatóságok, és az ausztrál rendőrség 2006-ban őrizetbe vette a férfit. Aztán 2009 és 2010 között egyszer szabadlábra helyezték, majd az ausztrál legfelsőbb bíróság újra elfogatóparancsot adott ki ellene”

Az ausztrál kormány végül 2012-ben döntött arról, hogy kiadja Horvátországnak Dragan kapitányt, aki ekkor már kilenc (!) évig küzdött a kiadatás ellen. Majd miután minden jogi lehetőséget kimerített és nem volt módja további fellebbezésre, az ausztrál hatóságok átadták Horvátországnak. Dragan kapitány rendőri felügyelet mellett 2015 nyarán érkezett meg Horvátországba, ahol előzetes letartóztatásba helyezték.

A horvát ügyészség azzal vádolta meg Vasziljkovicsot, hogy a szerb félkatonai alakulatok parancsnokaként horvát katonák, rendőrök és polgári személyek, valamint külföldi újságírók elűzésére, megkínzására és megölésére adott parancsokat a közép-horvátországi Glinában és Kninben. Dragan kapitány a bírósági eljárás során mindvégig ártatlannak vallotta magát, a vádakat pedig hazugságnak nevezte.

Aztán 2018-ban megszületett a jogerős ítélet, melynek értelmében a férfit bűnösnek találták és 13,5 éves börtönbüntetéssel sújtották. Mivel azonban beszámították az ítélethirdetés előtt a zárkában töltött éveit, most, március végén szabadon engedték. Ezzel azonban még korántsem ért véget Vasziljkovics harca a horvát igazságszolgáltatással. Panasza továbbra is a horvát alkotmánybíróság előtt van, amit ha elutasítanának, akkor a strasbourgi Emberi Jogok Európai Bíróságához fordulna.

„Dragan kapitány ambíciói ezzel persze még korántsem értek véget. Mint nemrég kijelentette, kitűnően érzi magát, és azt tervezi, Szerbiába hazatérve beleveti magát a politikába”

A lepoglavai zárkájában ugyanis megígérte szerb rabtársainak, hogy mandátumot fog szerezni a szerb parlamentben. Mégpedig azért, hogy Szerbiában is meghallják a hangjukat. Erre ugyanakkor minden bizonnyal még jó ideig várni kell, és nem csak azért, mert ha hazatérne, Vasziljkovicsot azonnal karantén várná. Az áprilisra kiírt szerbiai előrehozott választásokat ugyanis a járvány miatt határozatlan időre elhalasztották, így Dragan kapitánynak még bőven van ideje becsatakozni a szerb politikába.

MEGOSZTÁS

Külpolitikai elemző, közgazdász, politológus. Korábban a Magyar Nemzet napilap, jelenleg a Magyar Hang hetilap külpolitikai újságírója, emellett számos tudományos cikk szerzője. Angolul, szerbül és horvátul beszél. Elsődleges területe a Balkán és annak politikai-gazdasági viszonyai, különös tekintettel az ex-jugoszláv országokra. Másodlagos területe a Közel-Kelet, emellett a világ konfliktus-övezeteivel foglalkozik. Tudományos tevékenységének fókuszában a politikaelmélet áll, ezen belül a politika matematizálási módszereit kutatja.