//Djokovics: „Ortodox keresztény vagyok”

Djokovics: „Ortodox keresztény vagyok”

MEGOSZTÁS

A férfi tenisz világranglista szerb éllovasa sosem tagadta vallásosságát, és amikor csak teheti, anyagilag is támogatja templomok helyreállítását

Novak Djokovic a kisfiával gyertyát gyújt a nizzai ortodox kápolnában #moszkvater
Novak Djokovic a kisfiával gyertyát gyújt a nizzai ortodox kápolnában
Forrás:Instagram

Abszolút nem ritka a sportolók világában, hogy életükben a hitnek jelentős szerepe van. Sokan egyszerűen ebből merítenek erőt a nem mindennapi küzdelmeikhez a pályán. Ugyanakkor azzal, hogy valaki vallásos, nem sokan állnak ki a nyilvánosság elé, hiszen ezt saját magánéletük részének tartják. Kevesen tudták a férfi tenisz jelenlegi világelsőjéről, a 15-szörös Grand Slam győztes Novak Djokovicsról, hogy számára mennyire fontos a hit, a vallás.

„Előbb vagyok ortodox keresztény, majd csak utána sportoló” – jelentette ki nemrég a szerb világklasszis abból az alkalomból, hogy nemrég fiával, Stefannal felkerestek egy nizzai kápolnát, ahol gyertyát gyújtottak. „Ez egy aprócska hely, ahol gondosan őrzik és ápolják a kultúránkat. A családok minden második vasárnap összegyűlnek, és önkéntes tanárok játszanak a gyerekekkel, mesét olvasnak nekik és mellé fölépítenek egy takaros kis színházat. Stefannal mi is részt vettünk egy ilyen mesében, melyben egy vörös oroszlánt és egy kis bárányt jelenítettünk meg.”

„Ám Djokovics esetében nem külsőségekről beszélhetünk, ugyanis a világelső nemcsak szóban, hanem anyagilag is támogatja az ortodox egyházat”

Korábban egy 14. századi koszovói ortodox templom felújításához járult hozzá 100 ezer euróval – ez jelenleg majd 32 millió forint –, míg édesapja szülőfalujában is támogatta egy kápolna fölépítését. Emellett az alapítványán keresztül hazája rászoruló kisgyermekeinek igyekszik segíteni. Most éppen a nizzai ortodox kápolna megmentését segíti, amely a Francia Riviéra egyik legnépszerűbb városának történelmi városrészében található, és a helyi ortodox közösség imádságainak helyszínéül szolgál. Miután Djokovics 12 mérföldnyire lakik Nizzától, úgy döntött, pénzügyi segítséget nyújt a helyi ortodox közösségnek, hogy továbbra is használhassák a kápolnát.

Ugyanakkor a pályán a legutóbbi hetekben egy kissé újfent dekoncentráltnak tűnik, ugyanis az idei Australian Open megnyerését követően képtelen tornát nyerni, például idén rövid időn belül kétszer is vereséget szenvedett a spanyol Roberto Bautista Aguttól.

„Ez olyan meccs volt, melyet nem lett volna szabad elvesztenem. Mostanában túl sok pályán kívüli dolog vonta el a figyelmem a tenisztől. Ráadásul egészségügyi szempontból sem itt, sem Indian Wellsben nem éreztem magam százszázalékosnak. Egy kicsit rozsdás voltam, ilyesmi. Semmi extra, van ilyen” – mondta a Miamiban elveszített negyedik fordulós meccsét követően Djokovics.

„Hogy mi is volt az, ami kizökkentette a szerbet? Nos, sok teniszező – többek között Roger Federer és Rafael Nadal is – azon a véleményen volt, hogy a szerbnek az ATP hattagú bizottságának tagjaként, illetve a játékos tanács elnökeként jelentős szerepe volt a szövetség első emberének eltávolításában. Chris Kermode-nak így 2019 végén távozni kell a posztjáról”

Szakemberek szerint ezért sem tudott kellőképpen odafigyelni a játékára, meg azért, mert a lelke mélyén elképesztően nyomasztja annak a lehetősége, hogy pályafutása során másodszor legyen mind a négy GS-tornán címvédő, illetve ha ez sikerül, akkor ő legyen az első férfi teniszező a profi érában, aki valamennyi Grand Slam trófeát legalább kétszer elnyerje. Ehhez azonban éppen ott kellene diadalmaskodnia, ahol Nadal egyeduralkodó, Párizsban a Roland Garroson. Nem véletlen, hogy állítólag extra motivációval várja a salakos szezont, rögtön kezdésnek a Monte-Carlo-ban rendezendő ezres viadalt, ahol Nadal a Garroshoz hasonlóan 11-szer diadalmaskodott már.

MEGOSZTÁS