//Dalmát ebéd

Dalmát ebéd

MEGOSZTÁS

A festői szépségű Dalmácia kedvelt úti cél, amely nem mellesleg remek kulináris élményt is nyújt az odalátogatóknak.

A magyarok többsége évről évre szívesen tölti el nyári vakációját Horvátországban, ráadásul sokunknak van kedvenc régiója is, ahová élete során akár többször is szívesen visszalátogat. És ki ne tudna felsorolni egy-egy kedvenc helyi fogást, amelyet bár helyben kóstolt először, év közben is szívesen fogyasztana? Nekem, ha csak megjelenik a gyönyörű mélykék tenger lelki szemeim előtt, rögtön mellé képzelek egy parti kisvendéglőt, vagy egy fa bárkát, amint szeli a habokat a meleg szélben, persze némi kulináris élvezettel.

„A dalmát konyha a hagyományos mediterrán ízeket hordozza magában. Az autentikus ízvilágot kedvelők Mekkájának is mondhatnánk ezt a közeli térséget”

Nem bonyolítják túl ételeik elkészítését, többségében helyben termesztett fűszereket használnak. Ami a húsféleségeket illeti, természetesen ott van a klasszikus horvát csevapcsicsa és pljeskavica, de nekem egyik dalmát kedvencem a – lengőn szárított – dalmát sonka, a prsut. De nem hagynám ki az egyedileg elkészített, citromlében főzött békacombot sem. És ha már szóba kerül a citrom, érdemes megkóstolni a citromos kolbászt is. Igazi különlegesség! A sajtok szerelmeseinek viszont kötelező megkóstolniuk az olívaolajban érlelt sajtok valamelyikét. Nagy horvát kedvencem a pagi sajt, amelyről az a hír járja, hogy ízét a pagi juhok enyhén sós teje adja. A legelőket vékonyan belepi a szél szárnyán érkező tengeri só, ettől olyan unikális a gyönyörű, kerek pagi juhsajt. Jómagam tengermániás vagyok, ezért a húsok és sajtok felé tett kis kitérőnk után, szenteljünk figyelmet a halaknak is!

Hasonlóan más tengerekhez, az Adriai-tenger is egy természetes kincseskamra, amelyben rengeteg finomság úszkál. Horvátországban a kezdő halfogyasztók is egyértelműen megtalálhatják számításaikat, a választék igen bőséges. Van miből válogatni, főleg ha valaki korán kel.  Bármerre jár az ember a világon, érdemes piacokat látogatni, hiszen betekintést kaphatunk egy ország kultúrájába és annak szokásaiba is.

„Egy dalmát reggelt kezdhetünk akár úgy is, hogy a helyi sirályok társaságában megiszunk egy kávét a piac szomszédságában, majd – feltéve ha hamar keltünk – az első vásárlók közt kiválaszthatjuk az ebédhez valót”

A frissen fogott herkentyűknek már a látványa is élményt jelent, elkészítve pedig mennyei ízekkel találkozunk. A horvát piacok halválasztékában általában megtalálható a tintahal, a scampi, a szardella, az aranydurbincs, a farkassügér, a kardhal, a macskacápa és a fekete kagyló. Egy jó kis mediterrán ebéd elkészítéséhez egytől egyig remek választás bármelyik. De én ezúttal makrélát javaslok ebédre. Szándékosan hagytam ki a felsorolásból, hiszen íze valamivel markánsabb a többinél, így sokan ódzkodnak tőle. Pedig nincs okunk rá! A sebesen, rajokban úszó, nyílt vízi ragadozó halfajta a téli hónapokban a tenger iszapjának közelében várja a melegebb hónapokat. Valószínűleg az iszapközeli, hosszú pihenés következménye, hogy ennek a halfajtának erőteljesebb az illata. De ez ne vegye el kedvünket a fogyasztásától, mert mire a tányérunkon lesz, jellegzetes illata is elillan majd. Mielőtt azonban meghívom Önöket egy közös főzésre, van egy jó hírem: az imént felsorolt tengerlakók beszerezhetőek itthon is, így a makréla is. Semmi akadálya, hogy elkészítsünk egy tipikus dalmát ebédet. Vágjunk is neki a főzésnek!

Grillezett makréla mángoldos dalmát burgonyával


Hozzávalók:
4-5 kifilézett makréla, 1 kg főtt burgonya, 1 kg mángold vagy spenót, 2 db citrom, 1 fej fokhagyma, olívaolaj, só, bors

Hiába a markánsabb íz és illat, mint minden hal esetében, a makrélát sem szabad túlfűszereznünk. A megmosott, kifilézett halak mindkét oldalát sózzuk be, és ne feledkezzünk meg a hasüregéről sem. Hagyjuk a halakat besózva körülbelül 20 percen át. Ezt követően helyezzünk a hasüregébe minél több feldarabolt citromot. A citrom ragyogóan felszívja a makréla – sokak által nem kedvelt – mellékízét. Kenjük ki a tepsit olívaolajjal és helyezzük bele a halakat. Én nem szoktam lefedni sütéskor a makrélákat. Egyrészt, mert elegendő zsírtartalommal bírnak, másrészt nem kell sokáig sütni, így a kiszáradás elkerülhető. 180 fokon süssük oldalanként 10 perc hosszat. Mielőtt kivesszük a kész halakat, érdemes a sütőt grill fokozatra kapcsolni pár perc erejéig. Amíg a halak sülnek, elkészíthetjük a tradicionális dalmát mángoldos krumplit, amely remek körete lesz ételünknek. Az előre megfőzött krumplikat tetszőleges méretben vágjuk fel és tegyük félre. A mángoldot (amit helyettesíthetünk spenóttal is, mivel itthon kevés helyen árusítanak mángoldot) rogyasszuk meg, tegyük bele a összepréselt fokhagymát, borsozzuk, sózzuk. Mikor már a zöldségnek elpárolgott a nedvességtartalma, locsoljuk meg olívaolajjal és forgassuk át benne a főtt burgonyákat. Pár perc alatt összesülnek. Ha szükséges, ismét fűszerezzük.
Készen is van a dalmát ebédünk, amelyhez érdemes egy könnyű salátát is készíteni. Jó étvágyat hozzá!

MEGOSZTÁS