//Cseh milliárdos venné meg a Chelsea-t
A Sky Sports úgy tudja, hogy Abramovics nem szándékozik eladni a klubot. #moszkvater

Cseh milliárdos venné meg a Chelsea-t

MEGOSZTÁS

A Magyarországon is befektető leggazdagabb cseh milliárdos, Petr Kellner érdeklődik a londoni futball klub, a Chelsea iránt. A cseh Tyden értesülései szerint a vállalkozó már a következő napokban ajánlatot tehet a „kékek” tulajdonosának Roman Abramovicsnak. Ami nem lesz nehéz, hiszen Kellner már régóta bérel VIP páholyt a Stamford Bridge-n és kimondottan jó viszonyban van Abramoviccsal. Pénze is lenne rá, hiszen vagyonát a Forbes 13,2 milliárd dollárra becsüli, ezzel a folyóirat rangsorában – ahol 11,2 milliárd dollárral Abramovics a 140. – a 88. helyen áll.

A Sky Sports úgy tudja, hogy Abramovics nem szándékozik eladni a klubot. #moszkvater
A Sky Sports úgy tudja, hogy Abramovics nem szándékozik eladni a klubot.
Fotó:EUROPRESS/Daniel LEAL-OLIVAS / AFP

Arról, hogy Roman Abramovics megválna a Chelsea-től, az idei év tavaszán erősödtek fel a hírek. Azóta, hogy a brit hatóságok megtagadták az orosz üzletembertől a beutazási vízum meghosszabbítását. A The Sun arról is beszámolt, hogy Abramovics a stadion felújításának finanszírozása érdekében a klub részvényeinek 20 százalékát eladta volna kínai befektetőknek, a tárgyalásokra azonban végül nem került sor.

A Sky Sports ugyanakkor úgy tudja, hogy az orosz oligarcha nem szándékozik eladni a klubot. Az Abramovics köréből származó információk szerint erről nem is tárgyalt senkivel, s erre a közeljövőben sem készül. A brit sajtó azonban nem így tudja. Sőt, az amerikai Bloomberg információi szerint meg is vált volna a „kékektől” 3,8 milliárd dollárért. Ezt megelőzően a brit pénzügyi befektető Jim Ratcliffe tett ajánlatot 2,68 milliárd dollárért a klubra, Abramovics azonban ezt elutasította. Szeptember végén a The Sun azt is megszellőztette, hogy a Bill Gates-szel együtt a Microsoftot megalapító amerikai informatikus, üzletember Paul Allen is komolyan érdeklődött a Chelsea iránt, ám kiújult rákbetegsége, s azóta már meg is halt.

Roman Abramovics 2033-ban vásárolta meg 140 millió fontért a londoni klubot, s az elmúlt 15 évben további 4 milliárd dollárt költött rá, amelyből 1,5 milliárdot játékosok vásárlására. Ez idő alatt a Chelsea története legnagyobb sikereit érte el. Az angol bajnokságot és a kupát 5-5 alkalommal nyerte meg, de diadalmaskodott a Bajnokok Ligájában és az Európa Ligában is.

Petr Kellner #moszkvater
Petr Kellner
Fotó:Kellnerfoundation.cz

De ki is a Chelsea-vel kapcsolatba hozott legújabb érdeklődő? Az 1964-ben született Kellner a Prágai Gazdaságtudományi Egyetemet szerzett diplomát, majd a „bársonyos forradalom” után a cseh Impromatnál dolgozott, amely a Ricoh fénymásolók helyi importőre és értékesítője volt. De 1991-ben már meg is alapította a PPF-et, amely mára a régió legnagyobb magánbefektető-társaságává vált. A cseh üzletember Kelet-Közép-Európa legnagyobb vagyonnal rendelkező üzletembere lett – magánvagyona több mint 10-szerese a leggazdagabb magyarénak -, az érdekkörébe sorolt vállalatoknál megközelítően 55 ezer ember dolgozik.

A PPF jelenlegi befektetési portfóliója Oroszországtól – néhány utódállamot is ideértve – egészen Egyesült Államokig terjed, többek között banki, telekommunikációs, biotechnológiai, agrárgazdasági, kereskedelmi, biztosítási területeken. Ezen felül azért a PPF nem csupán Európára koncentrál, hiszen a kínai, vietnami, indiai, indonéziai bankszektorban is van befektetése.

Magyar vonatkozású szál, hogy a tulajdonában lévő PPF Csoport, tavasszal 2,8 milliárd euró (27 milliárd norvég korona) cégérték alapján számított áron vásárolta meg a Telenor-leányvállalatokat, köztük a magyar Telenort is. Egy másik magyar érdekeltség az internetes kereskedelmi áruház, a Mall – itthon Mall.hu –, amely mögött álló vállalkozásban a cseh milliárdos befektető cégének 40 százalékos részesedése van.

Az induláskor azonban ez messze nem látszott. A PPF ugyanis 100 ezer korona jegyzett tőkével indult, s akkoriban tetemesnek mondható – ma már azért a jelenlegi vagyonához képest szerénynek tekinthető – 20 millió korona hitelt vett fel a Sklo Union Teplice hitelintézettől a befektetései finanszírozásához. Ezzel a tőkével a rendszerváltás utáni privatizációban vettek részt. Ez pedig nem is sikerült rosszul, mert 1993-ban oroszországi érdekeltségüket is megnyitották. Ezt követően pedig szinte száguldott a társaság, s a régióban egyre jelentősebb szerepre tett szert.

MEGOSZTÁS

1961-ben született külpolitikai újságíró, elemző, publicista. A Demokrata és a Magyar Hang hetilapok külpolitikai szakújságírója, a #moszkvater, a szláv világgal és a posztszovjet térséggel foglalkozó portál alapító főszerkesztője. Előtte 28 éven át a lap megszűnéséig a Magyar Nemzet konzervatív napilap munkatársa, 2000-től 2017-ig a külpolitikai rovat vezetője, majd a lap főmunkatársa. A lap utolsó moszkvai tudósítója. Érdeklődési területe a posztszovjet térség, emellett a globális folyamatok. Rendszeresen publikál külpolitikai folyóiratokban, írásai, interjúi időről időre megjelennek a közép- és kelet-európai sajtóban. A Putyin-rejtély (2000) című könyv szerzője, 2009-től a Valdaj Klub állandó tagja. A Metropolitan Egyetem kommunikáció szakának docense. A Tolsztoj Társaság a Magyar-Orosz Együttműködésért Egyesület elnökségének a tagja.