//Bulgária a Volkswagenre vár
Sajtóértesülések szerint a verseny végül is Bulgária és Törökország között dől el #moszkvater

Bulgária a Volkswagenre vár

MEGOSZTÁS

A közelgő EP választásokra készülve mind a kormányoldal, mind az ellenzék politikai tőkét próbált kovácsolni magának a gigaberuházás bejelentésétől, amely végül is egyelőre elmaradt

Tütünkov Jordán írása a #moszkvater.com számára

Sajtóértesülések szerint a verseny végül is Bulgária és Törökország között dől el #moszkvater
Sajtóértesülések szerint a verseny végül is Bulgária és Törökország között dől el
Fotó:EUROPRESS/RONNY HARTMANN/AFP

Az előzetes várakozásokkal ellentétben a Volkswagen konszern igazgatótanácsa keddi ülésén nem nevezte meg, hogy mely kelet-európai országban épüljön az új üzeme. Rövid nyilatkozatukban csak annyit közöltek, hogy az idei év őszére vagy a jövő évre halasztják el a döntést. Addig mélyreható tárgyalásokat folytatnak minden potenciális célterülettel, a döntés elhalasztásának belső okai is lehetnek.

A bejelentés előtt a bolgár sajtó már kész tényként kezelte, hogy a Volkswagen 2022-ben 1,4 milliárd euró értékben, 5 ezer főt foglalkoztató gyárat avatna fel Bulgáriában, ahol évente 300 ezer autót gyártanának. A Škoda Karoq és a Seat Ateca gyártása kerülne át ide Csehországból.

„A közelgő EP választásokra készülve mind a kormányoldal, mind az ellenzék politikai tőkét próbált kovácsolni magának a gigaberuházás bejelentésétől, amely végül is elmaradt”

A kormányoldalon sokáig úgy tűnt, hogy a politikusok már előre tudják a biztos végeredményt. Bojko Boriszov miniszterelnök korábban sejtelmesen hallgatott az ügyről, később finoman célzott rá, hogy a német autókonszern Bulgáriát választja. A kormányfő optimizmusát tovább erősítette Markus Söder, Bajorország keresztényszociális miniszterelnökének május elejei szófiai látogatása, aki megígérte, kampányolni fog, hogy a német autógyár Bulgáriát válassza.

Megirigyelve a Boriszov-kormány esetleges sikerét, a bolgár ellenzékkel összejátszó Rumen Radev államfő sem maradt tétlen. A múlt vasárnap úgy nyilatkozott, hogy az ő érdeme a VW bulgáriai beruházása, mert ennek megvalósulása érdekében ő hívta meg április végén Szófiába Frank-Walter Steinmeier német szövetségi elnököt. A korábbi köztársasági elnök, Roszen Plevneliev egyből kontrázott. Kommentárjában tagadta, hogy a jelenlegi államfőnek bármilyen szerepe lenne a német autógyár esetleges döntésében és élesen bírálta, amiért belpolitikai haszonszerzésre törekszik. Amennyiben a német konszern nem Bulgáriát választja beruházása helyszínének, könnyen lehet, hogy Radevet bűnbaknak kiáltják ki, hogy a nyilatkozatával és a korrupció elleni folytonos kirohanásaival elriasztja a külföldi befektetőket.

„A gigaberuházás megszerzéséért öt ország, Szerbia, Bulgária, Románia, Észak-Macedónia és Törökország szállt versenybe”

Belgrád és Szófia útépítést, ingyen földterületeket és teljes állami együttműködést ígértek a német konszernnek, Törökországért pedig Gerhard Schröder korábbi kancellár kampányol. Két hete a FAZ idézte Alekszander Vucsics szerb államfő szavait, aki kijelentette, hogy „a mi ajánlatunk jobb, mint Bulgáriáé. Készek vagyunk akár kétszeres támogatást adni Bulgáriához képest. Jól képzett munkaerővel rendelkezünk, közvetlenül határosak vagyunk az EU-val”.  Azt azonban a szerb államfő is elismerte, hogy Bulgária kulcsfontosságú előnnyel rendelkezik, mégpedig az uniós tagsággal. Egyes vélemények szerint a VW Európában, de nem uniós országban akar terjeszkedni, mert a közösségi szabályok miatt a tagállamok kormányai csak korlátozott mértékben támogathatják a kiemelt beruházásokat, amíg a nem uniós tagállamok ezt korlátlan mértékben megtehetik.

„A Reueters és a Handelsblatt értesülése szerint a verseny végül is Bulgária és Törökország között dől el”

Bulgáriának az uniós tagság mellett nagy előnye, hogy stabil a költségvetési politikája, a bolgár leva fix árfolyammal kötődik az euróhoz, kedvező az adókörnyezete, alacsonyak a munkabérek, nem elhanyagolható az a tény, hogy VW nagyobb beszállítói jelen vannak a 2,5 milliárd euró értékű bolgár autógyártásban. Bulgáriának van azonban egy nagy hátránya. Rendkívül szűk a szakképzett munkaerőpiaca, a fiatalok elvándorolnak, a bolgár társadalom elöregszik.

Törökország mellett szól, hogy fiatal jól képzett munkaerővel rendelkezik, az országnak szabad hozzáférése van az Európai Unió belső piacához, közel van Ázsiához, a Közel-Kelethez. Hátránya azonban a bizonytalan politikai helyzet, a török líra árfolyamának mélyrepülése.

„Amennyiben a német autógyár óriás Bulgáriát választja beruházása helyszínéül, az üzem közvetlenül nagyobb hozzáadott értéket termelne a bolgár gazdaság számára, mint az egész mezőgazdasági ágazat és az építőipar együttvéve”

A Volkswagen autókonszern döntésének elhalasztásában lehet, hogy belső okok is közrejátszottak. A munkavállaló alkalmazottak képviselői már márciusban jelezték, hogy nem támogatják a gyár tervezett kelet-európai vagy törökországi terjeszkedését. Az új beruházás helyett a meglévő kapacitások hatékonyabb kihasználását javasolják. Példának hozták fel, hogy a pozsonyi üzemben megszűnt az UP modell gyártása és termékörökös egyelőre nincsen kijelölve.

MEGOSZTÁS