//Balhés bajnokok
A legnagyobb vihart Amerikában a középsúlyú Avtandil Hurcidze (jobbra) kavarta #moszkvater

Balhés bajnokok

MEGOSZTÁS

Az élsport még ma is sokak számára jelenti a kiugrást abból a szociálisan hátrányos közegből, amelybe születtek. Ez a múlt sok tekintetben megerősíti a sportolókat, ám visszahúzó erejű is lehet. Különösen érvényes ez az ökölvívókra, akik közül még a legnagyobbak is néha a bűn útjára lépnek.

A legnagyobb vihart Amerikában a középsúlyú Avtandil Hurcidze (jobbra) kavarta #moszkvater
A legnagyobb vihart Amerikában a középsúlyú Avtandil Hurcidze (jobbra) kavarta
Fotó:EUROPRESS/MIGUEL MEDINA/AFP

Pár órára őrizetbe vették a múlt héten Los Angelesben Szergej Kovaljov volt félnehézsúlyú ökölvívó világbajnokot, mert a gyanú szerint ittasan ült a volán mögé. Kovaljov nem először került bajba. Pár éve egy modell jelentette fel, hogy összeverte egy házibulin, tavaly pedig egy másik nő kért jogorvoslatot zaklatásért, miután Szergej túl hevesen udvarolt neki a repülőgépen. Egyik ügyben sem született eddig ítélet, de az eredmény Kovaljov pályafutását jelentősen már nem fogja befolyásolni.

„Tavaly novemberben elvesztette a világbajnoki övét a mexikói Saul Alvarez ellen, ami vigaszt nyújtott neki a vereségért, az a 12 millió dollár, amit a meccsért kapott”

Van még pár sportoló, aki a bűn útjára lépett. A legnagyobb vihart Amerikában a középsúlyú Avtandil Hurcidze kavarta, akit a Billie Joe Saunders elleni világbajnoki címmérkőzése előtt tartóztattak le a hatóságok. Avtandil barátunk a verőlegénye volt az amerikai grúz maffia vezérének Radzsan Sulajnak. Az FBI két évig figyelte, lehallgatta a bandát, aminek következtében 2017-ben sikerült letartóztatni Hurcidzét és mintegy harminc társát, köztük a főnököt, Sulajt is. Az újságok szerint a banda tevékenysége gyakorlatilag kimerítette az amerikai büntetőtörvénykönyv összes paragrafusát. A sors fintora, hogy pár hónappal a letartóztatása előtt látogatást tett a Sing Singben, ahol a rács mögött ülve fotózkodott, amit közzétett az Instagramján is.

„Az amerikai bíróság Hurcidzét tíz év fegyházbüntetésre ítélte, ami a védőügyvédjét dicsérte, az ügyészség ugyanis negyven évet kért”

A másik nagy tehetségnek tartott nehézsúlyú orosz bajnok Roman Romancsukot egy vlagyivosztoki bár előtt támadta meg egy fegyveres fiatalember. Romancsuk próbálta elkerülni a konfliktust, de nem sikerült. A támadója három lépésről fejbe lőtte egy gumilövedékes pisztollyal. A komoly sérülés ellenére Romancsuk rávetette magát a támadóra és a dulakodásban másodszor is eldördült a fegyver. Ez a lövés viszont kioltotta a támadó életét.

„Romancsukot letartóztatták, és egy év két hónap börtönbüntetésre ítélték. A börtön után megpróbált visszatérni az ökölvíváshoz, de mint kiderült a fejlövés nem múlt el következmények nélkül”

Állandó fejfájás gyötörte, amin a fájdalomcsillapítók sem segítettek, ezért vodkával és kábítószerekkel próbálta enyhíteni. Ez olyan jól sikerült, hogy az orvosi alkalmassági vizsgálaton megbukott. Innen végleg megindult a lejtőn. A szervezete nem bírta el az alkohol-kábítószer kombinációt és 37 évesen elhunyt szívrohamban.

Következő „hősünk” a ljubereci illetőségű Pavel Malikov. Ő négy győztesen megvívott könnyűsúlyú profi mérkőzés után volt kénytelen szüneteltetni az ökölvívó karrierjét. Történt ugyanis, hogy egy vita során lövöldözés tört ki a ljubereci és a solkovói bandák között. A lövöldözés tárgyát egy komolynak semmiképpen nem nevezhető 15 ezer rubeles (nagyjából 60 ezer forint) vita képezte. A csatában egy ember meghalt, többen súlyosan megsérültek.

„A bíróság Malikov ténykedését öt év börtönnel sújtotta. Pavel azonban nem adta fel és a büntetés letelte után folytatta a karrierjét”

És nem is sikertelenül, hiszen eddigi 18 mérkőzéséből mindössze egyet vesztett el, egy döntetlen és tizenhat győzelem van a neve mellett. Edzője és menedzsere szerint megalkuvást nem tűrő harcmodora miatt megnyílhat előtte az út amerikai gálákra is. A lehetőség adott, meglátjuk, él-e vele…

MEGOSZTÁS

1963-ban születtem. Elvégeztem iskolákat, sportoltam, majd edzősködtem. Dolgoztam Ukrajnában, meg egy pár helyen, így valamennyire belelátok a szláv életbe. Szinte minden érdekel, kivéve a kibernetikát. Művészet, de inkább sport és kulinária párti vagyok. Politika alól sem vagyok felmentve, de azt meghagyom a nagyoknak. Nem ellenségem a humor, de a cinizmus, sőt a szarkazmus sem. Nem vagyok grafomán, de néha előbújik a kisördög és olyankor tollat, illetve klaviatúrát ragadok. Hogy érdemes-e, azt majd az olvasók eldöntik.