//Az orosz digitalizáció motorja a Roszatom
„A Roszatom portfóliójában jelenleg több mint 70 digitális termék található”  #moszkvater

Az orosz digitalizáció motorja a Roszatom

MEGOSZTÁS

Oroszország türelemmel és kitartással akár még jól is kijöhet ebből a háborúból. S messze nem csak katonai értelemben. Az új helyzet, a szankciós nyomás rákényszeríti Moszkvát azon modernizációs lépésekre, a saját lábon állásra, amit „békeidőben” ellazsált. A modernizáció, a technológiai szuverenitás megteremtésének motorja az e téren eddig is élen járó Roszatom lehet, amely most az általa fejlesztett Logos orosz ipari szoftvert  viszi nemzetközi piacra.

„A Roszatom portfóliójában jelenleg több mint 70 digitális termék található”  #moszkvater
„A Roszatom portfóliójában jelenleg több mint 70 digitális termék található” 
Fotó:EUROPRESS/ERIC PIERMONT/AFP

A Roszatom az általa fejlesztett Logos matematikai modellező és mérnöki elemző szoftver 2023-ban kilép a nemzetközi piacra. A Logos fejlesztői szerint termékük versenyképes szereplője lesz a számítógépes mérnöki tervezés (CAE) globális piacának.

Dmitrij Fomicsev, a Roszatom matematikai modellezési részlegének igazgatója, az orosz digitális fejlesztési, kommunikációs és tömegtájékoztatási miniszter tanácsadója szerint az orosz atomenergetikai szakemberek informatikai kompetenciája, illetve az atomenergetikai ipar tudományos alapját képező fizikai és matematikai kompetenciák alapozták meg a Logos kifejlesztését. A Logos létrehozásakor figyelembe vették az orosz atomenergetikai ipar magas szintű követelményeit a szoftverek minőségével és biztonságával kapcsolatban.

„A Logos olyan digitális termék, amely mérnöki elemzésre és matematika modellezésre szolgál,  exportváltozata, a Logos International alapmodulokat tartalmaz a globális piacon keresett funkciókkal, illetve a továbbfejlesztéséhez felhasználják a külföldi felhasználók visszajelzéseit is”

Mint a Roszatom közleményéből kiderül, öt Logos modul lesz elérhető a Logos export változatában. Így a Logos Aero-Hydro az áramlástani folyamatszimulációhoz, a Logos Thermal az alkatrészek/szerelvények termikus tulajdonságainak és viselkedésének értékeléséhez, a Logos Robust a statikus és dinamikus terheléses feladatokhoz, a Logos Hydrogeology pedig a talaj- és felszíni vizekkel kapcsolatos műszaki feladatokhoz, illetve környezeti folyamatok szimulációjához szolgál segítségül. Az ötödik, a Logos Platform a különböző orosz fejlesztők Logos moduljainak és CAE-szoftvereinek egyetlen platformba történő integrálására szolgál.

„A Logos felhasználói növelni tudják a tervezési folyamatok, valamint a megtervezett a szerkezetek és berendezések üzemeltetési hatékonyságát és biztonságát”

A Logosnak köszönhetően csökken a fejlesztésekre fordított idő- és a költségráfordítás, lerövidül a modellezés ideje, illetve a teszteléshez szükséges idő, valamint a teljes körű tanúsításra  fordítandó idő csakúgy, mint a tömeggyártás. illetve a kereskedelmi hasznosítás előkészítésére fordítandó idő.

A Logos képes alkalmazkodni a különféle iparágak gyakorlati feladatainak megoldásához, miután az orosz szoftvert az anyaországban már különböző ágazatokban használták, egyebek közt a gépiparban, a bányászatban, az energetikában, az építőiparban és más területeken.

A Logos a Roszatom atomenergetikai üzletágának külföldi partnereit is segíti az atomenergia alkalmazásával kapcsolatos feladatok megoldásában. Ebben a piaci szegmensben kifejezetten élénk a kereslet, miután az energetikai válság miatt a nukleáris ipar világszerte a reflektorfénybe került. A Logos az ipar 4.0 szerves részeként lép a nemzetközi piacra.

„A szoftver csúcstechnológiát képviselő iparágak, valamint a repülőgépgyártás, a hajógyártás és az autóipar számára lehet hasznos segítőtárs”

A Logos öt év alatt vált piacérett digitális termékké; a hasonló, globális rendszerekhez képest jelentős versenyelőnyt tudhat magáénak annak köszönhetően, hogy az orosz fejlesztők  tapasztalatot szereztek a szoftver különféle iparágakban történő alkalmazásával.

„Arra számítunk, hogy a Roszatom digitális termékei öregbítik a vállalat hírnevét. Tisztában vagyunk vele, hogy nem lesz könnyű versenyezni a matematikai modellezésre szakosodott nemzetközi IT-cégekkel, de tapasztalataink és termékeink minősége miatt optimisták vagyunk” – mondta Jekatyerina Szolnceva, a Roszatom digitális igazgatója abból az alkalomból, hogy a múlt héten Szocsiban rendezett Atomexpo 2022 Nemzetközi Fórumon bejelentették a Logos nemzetközi piaci bevezetését.

„A Roszatom orosz állami vállalat egy olyan globális technológiai holding, amelynek több mint 350 leányvállalata és számos más egysége van, amelyek mintegy 290 ezer embert foglalkoztatnak”

A Roszatomnál 2018-ban indult az orosz Nukleáris Ipari Szabványos Digitális Stratégia (NISDS) megvalósítása. A vállalat fontos szerepet játszik Oroszország digitalizálásában és felelős azért, hogy egy új, fizikai elveken alapuló szuperszámítógépet hozzanak létre 2024-ig Oroszországban. A Rostec orosz állami vállalattal együtt csúcstechnológiát képviselő ipari szoftverek fejlesztője.

A Roszatom 2021 óta foglalkozik az első orosz importhelyettesítési projekt végrehajtásával az ipari szoftverek terén: a mérnöki elemző és matematikai modellező rendszerek (CAE) fejlesztése mellett, 2022-ben projektkoordinátorként vett részt a termék-életciklus (PLM-rendszer) fejlesztésében. A cég digitális termékeket fejleszt és dob piacra ipari vállalkozások számára.

„A Roszatom portfóliójában jelenleg több mint 70 digitális termék található”

A vállalat biztosítja az atomerőmű-építési folyamatok digitalizálását, a digitális import helyettesítést és egységes digitális platformot hozott létre a nukleáris ipar számára. A mérnöki és számítástechnikai tudomány (ECS) keretein belül a Roszatom a végpontok közötti digitális technológiák fejlesztésével is foglalkozik beleértve az adatfeldolgozási technológiákat, az IoT-t (a dolgok internetét), az ipari technológiákat, a virtuális és kiterjesztett valóságot, a neurotechnológiákat és a mesterséges intelligenciát, a vezeték nélküli kommunikációs technológiákat, a robotikát. és szenzorikát.

„A Logos olyan digitalis termék, amely képes a mérnöki elemzésre és a matematikai modellezésre”

A CAE-rendszerek fizikai folyamatokkal kapcsolatos számításokra, elemzésekre, valamint  szimulációkra szolgáló mérnöki szoftverek. Az ilyen rendszereket a repülőgépipar, a rakétaipar, a gépipar, az energetikai ipar alkalmazza és az új anyagok fejlesztésére is használják. Nagy infrastruktúra-fejlesztési projektekhez is alkalmas. Az ilyen rendszerek segítenek szimulálni az ipari termékek viselkedését működés közben.

A Logost a Roszatom RFNC-VNIIEF leányvállalatának projektjei alapján fejlesztették ki.

Jelenleg öt Logos modul létezik:

Logos Aero-Hydro (piacra lépés éve: 2018) áramlástani folyamatszimulációhoz használják 

Logos Thermal (piacra lépés éve: 2019) az alkatrészek/szerelvények termikus tulajdonságainak és viselkedésének értékelésére alkalmazzák.

Logos Robust (piacra lépés éve: 2020) statikus és dinamikus terhelési feladatok végrehajtására használják

Logos Hydrogeology (piacra lépés éve: 2021) komplex földtani környezetben a talaj- és felszíni vizekkel kapcsolatos műszaki feladatokhoz és környezeti folyamatszimulációk megoldására fejlesztették.

Logos Platform (piacra lépés éve: 2021) a különféle orosz fejlesztőktől származó Logos modulok és CAE-szoftverek egyetlen platformra történő integrálására alkalmazható. 

„Felhasználási területek a csúcstechnológiás iparágak, repülőgépipar, hajógyártás, gépipar, energetikai ipar és új anyagok kifejlesztése; nagy infrastruktúra-építési projektek stb”

A Logos termékcsalád a nukleáris iparágon kívül is egyre népszerűbb.

MEGOSZTÁS

1961-ben született külpolitikai újságíró, elemző, publicista. A Demokrata és a Magyar Hang hetilapok külpolitikai szakújságírója, a #moszkvater, a szláv világgal és a posztszovjet térséggel foglalkozó portál alapító főszerkesztője. Előtte 28 éven át a lap megszűnéséig a Magyar Nemzet konzervatív napilap munkatársa, 2000-től 2017-ig a külpolitikai rovat vezetője, majd a lap főmunkatársa. A lap utolsó moszkvai tudósítója. Érdeklődési területe a posztszovjet térség, emellett a globális folyamatok. Rendszeresen publikál külpolitikai folyóiratokban, írásai, interjúi időről időre megjelennek a közép- és kelet-európai sajtóban. A Putyin-rejtély (2000) című könyv szerzője, 2009-től a Valdaj Klub állandó tagja. A Metropolitan Egyetem kommunikáció szakának docense. A Tolsztoj Társaság a Magyar-Orosz Együttműködésért Egyesület elnökségének a tagja.