//Az igaznak bizonyult „orosz dezinformáció”
„Nem véletlen tehát, hogy Kína is felszólította az Egyesült Államokat, hogy tegye átláthatóvá ezeknek a biológiai laboroknak a működését” #moszkvater

Az igaznak bizonyult „orosz dezinformáció”

MEGOSZTÁS

Csak a szokásos orosz dezinformáció. Általában ezzel ütötték el Washingtonban azokat a moszkvai bejelentéseket, miszerint Ukrajnában amerikai támogatással biológiai fegyverek összetevőit állítják elő. Aztán a napokban egyszer csak Victoria Nuland amerikai külügyi államtitkár elismerte, hogy léteznek ilyen laboratóriumok, és tartott attól, hogy az itt előállított „kísérleti anyagok” orosz kézbe kerülnek. Oroszország közben új bizonyítékokat mutatott be az Egyesült Államok által finanszírozott titkos ukrajnai bio laboratóriumokról, amelyek szerint a mintegy 32 millió dollárnyi támogatás valódi kedvezményezettjei az ukrán védelmi minisztérium kijevi, odesszai, lvovi és harkovi laboratóriumai voltak.

„Nem véletlen tehát, hogy Kína is felszólította az Egyesült Államokat, hogy tegye átláthatóvá ezeknek a biológiai laboroknak a működését” #moszkvater
„Nem véletlen tehát, hogy Kína is felszólította az Egyesült Államokat, hogy tegye átláthatóvá ezeknek a biológiai laboroknak a működését”
Fotó:EUROPRESS/Russian Defence Ministry/Sputnik via AFP

„Ha valaki néhány nappal ezelőtt azt mondja, hogy a Biden-adminisztráció titkos bio laboratúriumokat finanszíroz, és nem máshol, mint Ukrajnában, ez az értesülés biztos nem került volna adásba. Ha pedig az informátor azzal áll elő, hogy az amerikaiak nemcsak finanszírozták ezeket a laboratóriumokat, de az általuk beharangozott orosz katonai támadás előtt még csak biztonságba sem helyezték az ott tárolt halálos anyagokat, akkor egyenesen háborodottnak tartottuk volna az illetőt” – kezdte a minap a Fox News sztár riportere a Tucker Carlson Tonight adását.

Carlson elmondta, természetesen hallottak ezekről a laboratóriumokról, ám a USA Today az orosz támadás első napjaiban mindenkit megnyugtatva orosz dezinformációnak nevezte az egészet. A cikk ukrán kormány- és amerikai külügyi forrásokra hivatkozott, és nagyon meggyőzőnek tűnt. Azt feszegette, hogy Oroszország Kínával összefogva akarja újra felturbózni az amerikai titkos laboratóriumokról elterjedt hazugságot. De a tekintélyes Foreign Policy is nyugtatott mindenkit, hogy ezeket a hazugságokat a szélsőjobboldali amerikai mozgalom, a QAnon elvakult hívei terjesztik. Aztán megszólalt az Európai Unió neves képviselője is, és magabiztosan az összeesküvés elméletek, az orosz dezinformáció körébe sorolta az értesülést. Itt jegyezzük meg, a bolgár televíziós újságíró, Diljana Gaitandzsieva most megdicsőül, hiszen az amerikai titkos biolaboratóriumokra vonatkozó kérdése miatt 2018-ban még kihajították az Európai Parlament épületéből.

„Ekkor rebegte el kissé zavaros válaszát Marco Rubio republikánus párti floridai szenátor kérdésére az amerikai felsőház külügyi bizottságában, lényegében beismerve az ukrajnai biológiai laboratóriumok létezését. Rubio afelől érdeklődött, hogy van-e Ukrajnának biológiai fegyvere, mire Nuland elismerte a titkos biológiai laborok létezését, és amiatt aggódott, hogy az ott végzett kísérletek anyaga orosz kézbe kerül”

Tucker Carlson itt még jó érzékkel megjegyezte, hogy arról a Nulandról van szó, aki már 2003-ban is ott volt azok között, akik hamis ürüggyel belerángatták Amerikát az iraki háborúba, és azóta sem kértek ezért elnézést. Sőt, emelkedtek a ranglétrán, és 2014-ben már ő volt a fő rendezője a kijevi puccsnak. Természetesen a demokrácia nevében – teszi hozzá Carlson -, és megjegyzi, ebből is látszik, hogy Victoria Nuland nagyon is tisztában van azzal, mi történik Ukrajnában.

Az amerikai kormány zavarodottságát jelzi, hogy míg kezdetben propagandának minősítette az orosz állítást, Victoria Nuland külügyi államtitkár  a szenátus bizottsági meghallgatásán már elismerte, hogy Ukrajnában voltak amerikai biológiai létesítmények, és sok mindennel foglalkoztak, Washington pedig mindent megtett, nehogy orosz kézbe kerüljenek. Az amerikai ENSZ képviselő ezután azt állította, hogy a laboratóriumokban végzett munkát a veszélyes betegségek leküzdéséért folytatták, miközben kormányzati körökből azt híresztelték az AP amerikai hírügynökség révén, hogy az „amerikai program nem új biológiai fegyverek előállítására irányult, hanem még a szovjet időkből maradt régiek megsemmisítésére”.

„Ekkor állt elő Moszkva a bizonyítékokkal, amelyek szerint Ukrajnában biológiai fegyverek összetevőit állították elő. Laboratóriumok egész hálózata működött, ahol katonai és biológiai programokat, többek között koronavírus, lépfene, kolera, afrikai sertéspestis és más halálos betegségek mintáival végeztek kísérleteket a Pentagon irányításával és pénzügyi támogatásával”

Moszkva úgy véli, hogy az amerikai hadsereg által finanszírozott ukrajnai laboratóriumok biológiai fegyver komponenseket állítottak elő, de a helyi személyzetet a kutatásaikról nem tájékoztatták. Igor Kirillov altábornagy, az orosz nukleáris, vegyi- és biológiai védelmi erők parancsnoka valódi tisztviselők aláírásával és szervezetek pecsétjével hitelesített dokumentumokat, valamint képeket mutatott be, amelyekből kiderül, hogy miért jutottak erre a következtetésre. Egy 2015. március 6-i keltezésű dokumentum megerősíti a Pentagon közvetlen részvételét az ukrajnai katonai biológiai projektek finanszírozásában. Az Egyesült Államok hivatalosan az ukrán egészségügyi minisztériumon keresztül finanszírozta a projekteket, a közös biológiai tevékenységekről szóló megállapodás szerint.

„A bizonyítékok azonban azt mutatják, hogy a mintegy 32 millió dollárnyi pénzeszköz valódi kedvezményezettjei az ukrán védelmi minisztérium kijevi, odesszai, lvivi és harkivi laboratóriumai voltak”

Ezeket a létesítményeket választotta ki az amerikai védelmi minisztérium illetékes hivatala (DTRA) az U-P-8 projekt végrehajtására, amelynek célja a krími-kongói vérzéses láz, a leptospirózis és a hantavírusok kórokozóinak tanulmányozása – mondta Kirillov, bemutatva a Pentagon kérését tartalmazó diát. A bizonyítékok szerint a laboratóriumok három bakteriális kórokozót (amelyek pestist, brucellózist és leptospirózist okoznak), valamint hat vírus családot, köztük koronavírusokat izoláltak, amelyek mindegyike gyógyszerrezisztens és gyorsan terjed az állatokról az emberre. A kórokozókat a tábornok szerint vélhetően azzal a céllal tenyésztették Ukrajnában, mert melegágyuk Ukrajna és Oroszország, tehát szabadjára bocsátásuk végzetes következményeit természeti csapásnak lehetett volna álcázni.

A harkovi állatorvosi laboratórium a madárinfluenza vírusának tenyésztésével és denevérrel való továbbításával foglalkozott, vizsgálta továbbá, milyen gazdasági károkat okozhat a vírus, ha kikerül az ellenőrzés alól, és milyen kockázatot jelent az élelmiszerbiztonságra nézve. A 2016 óta működtetett laboratóriumban ukrán személyzet dolgozott amerikai szakemberek irányításával.

Számos dokumentum megerősítette, hogy az Ukrajnában vett minták más országokba – Grúziába, Németországba és az Egyesült Királyságba – is eljutottak.

„Kirillov tábornok azt is megjegyezte, hogy megszerzett bizonyítékok elemzése arra enged következtetni, hogy az ukrán szakemberek nem voltak tisztában az anyagok átadásának lehetséges kockázataival, és talán nem is tudtak a folyamatban lévő kutatás valódi céljáról”

Az amerikai biológiai laboratóriumokban folytatott katonai célú kísérletekről sem az Egyesült Államok, sem Ukrajna nem tájékoztatta az ENSZ szerveit. Pedig kötelességük lett volna bejelenteni, hiszen az ENSZ Biológiai Fegyverek Egyezményével (UNODA) összhangban minden részt vevő tagállamnak információval kell szolgálnia az Egyesült Nemzetek Szervezetének az alkalmazott létesítményekről és a feltételezett tevékenységükről. Az orosz tábornok az ukrajnai program kulcsszereplőjét, a kijevi amerikai nagykövetségen működő DTRA iroda vezetőjét, Joanna Wintrolt is megnevezte.

„Az Egyesült Államok egyébként katonai biológiai laboratóriumok sokaságát üzemelteti szerte a világon”

Egyes források szerint mintegy 300 ilyen laboratóriummal rendelkezik a posztszovjet térségtől Afrikán át egészen Ázsiáig, mivel saját területén egy korábbi baleset miatt a szabályozás nem engedi a működésüket. Feltűnő, hogy Oroszország és Kína határai mentén jól kivehetően nagy számban sorakoznak ezek a laborok. Nem véletlen tehát, hogy Kína is felszólította az Egyesült Államokat, hogy tegye átláthatóvá ezeknek a biológiai laboroknak a működését. Ezzel Peking visszavágott azért is, amiért Washington azzal vádolta Kínát, hogy a vuhani laborból terjedt el a koronavírus járvány. Az sem véletlen, hogy Moszkva éppen most állt elő a bizonyítékokkal. Szögezzük le, ez a leleplezés nem indokolja az Ukrajna elleni inváziót, az azonban gyanús tevékenységre utal, hogy az Egyesült Államok egész idáig titkolta a laborok létezését, míg most Nuland attól tart, hogy a kutatások orosz kézbe kerülnek.

MEGOSZTÁS

1961-ben született külpolitikai újságíró, elemző, publicista. A Demokrata és a Magyar Hang hetilapok külpolitikai szakújságírója, a #moszkvater, a szláv világgal és a posztszovjet térséggel foglalkozó portál alapító főszerkesztője. Előtte 28 éven át a lap megszűnéséig a Magyar Nemzet konzervatív napilap munkatársa, 2000-től 2017-ig a külpolitikai rovat vezetője, majd a lap főmunkatársa. A lap utolsó moszkvai tudósítója. Érdeklődési területe a posztszovjet térség, emellett a globális folyamatok. Rendszeresen publikál külpolitikai folyóiratokban, írásai, interjúi időről időre megjelennek a közép- és kelet-európai sajtóban. A Putyin-rejtély (2000) című könyv szerzője, 2009-től a Valdaj Klub állandó tagja. A Metropolitan Egyetem kommunikáció szakának docense. A Tolsztoj Társaság a Magyar-Orosz Együttműködésért Egyesület elnökségének a tagja.