//Az életéért is küzdött a Vardar
„Az életéért küzdött a Vardar” #moszkvater

Az életéért is küzdött a Vardar

MEGOSZTÁS

Az újabb BL-siker jobb belátásra bírta a távozni készülő hisztis orosz tulajdonost. Története során harmadszor jutott el a Bajnokok Ligája négyes döntőjéig, és 2017 után másodszor nyerte meg a legrangosabb európai kupasorozatot a Vardar Szkopje férfi kézilabdacsapata. Ha hinni lehet a sajtóhíreknek, az évente a távozásával fenyegetőző orosz tulajdonos Szergej Szamszonyenko újfent meggondolta magát, maradt a szkopjeiek mögött, és bejelentette, a férfi kézilabdázóknál egyértelműen az a célja, hogy jövőre harmadszor is felüljenek Európa trónjára.

„Az életéért küzdött a Vardar” #moszkvater
„Az életéért is küzdött a Vardar”
Fotó:EUROPRESS/INA FASSBENDER/AFP

Vélhetően nem sok csapat lett volna képes arra, amit a Vardar Szkopje férfi kézilabda csapata megtett. Úgy jutottak be a Bajnokok Ligája négyes döntőjébe, majd győzték le előbb a Barcelonát, végül a Veszprémet, és lettek három szezon alatt kétszeres BL-győztesek, hogy egy ideje szinte félévente lebegett a fejük felett a megszűnés. Pedig pár évvel ezelőtt még sokan irigyelték az észak-macedón sztárcsapatot.

„Amikor az 51 éves orosz milliárdos üzletember Szergej Szamszonyenko 2014-ben a Vardar Szkopje elnöke lett, egycsapásra minden megváltozott, és a rengeteg euró mellé megérkeztek az addig csak remélt eredmények”

Az orosz tulajdonos irányítása, pénzügyi segítsége mellett a klub legszebb szezonját tudta maga mögött 2017-ben. A férfi kézilabdacsapata megnyerte a Bajnokok Ligáját, a női kézilabdázók döntőt játszottak ugyanebben a sorozatban, míg a férfi labdarúgócsapat pedig bajnok lett és 2017 augusztusában első macedón csapatként szerepelt az Európa-liga csoportkörében.

Aztán jöttek a problémák, és a „kissé” sértődékenynek bizonyuló Szamszonyenko éppen aktuális hangulatának lett kitéve a balkáni ország dísze. Előbb a női kézilabda csapat finanszírozását fejezte be, amibe vélhetően az is belejátszott, hogy a világsztárokkal teletűzdelt csapat nem tudta megnyerni a BL-t. Igaz, három alkalommal bronzérmes lett a BL-ben (2014, 2015 és 2016), majd kétszer is zsinórban a döntőig eljutott (2017 és 2018), ám mindkétszer a kontinens, sőt, sokak szerint a világ legjobb klubcsapata, a Győri Audi ETO állta az útjukat. Az orosz milliárdos megunhatta a sikertelenséget, mert a 2017-2018-as szezont követően a női kézilabdacsapat amatőr státuszban folytatta tovább. Pár név, kiket eresztett szélnek az elnök-tulajdonos: a horvát Andrea Penezic (visszavonult), a szerb Andrea Lekics, a montenegrói Dragana Cvijics és Jovanka Radicevics, a világ- és Európa-bajnok két francia, Alexandra Lacrabère és Amandine Leynaud eligazolt, utóbbi idén éppen a győriekkel lett BL-győztes.

A férfi kézilabdázóknál is hamarosan robbant a bomba, ugyanis a 2017-ben a BL-negyeddöntőben – miután csoportelsőként nyerte a B jelű csoportot – a német Flensburgot kapta a csapat, és az Európai Kézilabda Szövetség (EHF) egy dán bírópárost jelölt a visszavágóra. Szamszonyenkónál ez éppen elég volt a kirohanáshoz, és bejelentette, azonnal kiszáll a sportágból, amennyiben az EHF nem változtatja meg a döntését. Hogy mi volt az ok? Nos, a Flensburg fő támogatója egy dán cég, és a bíróküldésben azonnal összefüggéseket kezdett látni az orosz milliárdos.

„Ha minden marad, akkor feladom az egészet, és nem vagyok hajlandó szponzorálni a továbbiakban sem a férfi, sem a női csapatot. Csupán az utánpótlást. Azért nem adok hétmillió eurót minden szezonban, hogy újra és újra megtörténjen velem ugyanaz”

– nyilatkozta egy szkopjei sajtótájékoztatón a Vardar tulajdonosa.

A csapat továbbjutott, sőt, megnyerte a BL-trófeát, így Szamszonyenko is maradt. Ám nem kellett sokáig várni az újabb fordulatra. Amikor a focicsapat Európa-ligás meccsére a török Fenerbache ellen 50 eurónyi dénárért árulták a belépőket, páran megszólták, megtámadták az elnököt és a munkatársait. Az 51 éves orosz üzletember válaszul a Makedonszki Sport című lapban tett közzé egy nyílt levelet, amiben bejelentette, elege van mindenből, és csak a 2017–2018-as szezon végéig folytatja a klub finanszírozását.

„Életem során eddig még sosem tapasztaltam ilyen negatív hangulatot, sosem kaptam ilyen sértéseket és megvetést, mint az elmúlt napokban. Nehéz döntés volt, de meghoztam. Ez lesz az utolsó szezonom tulajdonosként. Jövő nyáron mind a három csapatot visszaadom az előző tulajdonosnak, méghozzá tökéletes állapotban, bajnoki címmel és adósságok nélkül”

– jelentette be kissé durcásan Szamszonyenko, aki ezek után az összes szektorba öt eurónak megfelelő dénárért árulta a jegyeket a meccsre, míg azoknak, akik korábban már megvásárolták a belépőjüket, visszatérítette a különbözetet.

Aztán megint meggondolta magát, és macedón források szerint sikerült meggyőzni őt a folytatásról. Persze nem sokáig, ugyanis idén áprilisban a férfi kézilabdacsapat hivatalos honlapján megint bejelentette, hogy kiszáll, és a klub finanszírozása anyagi problémákat okozott. Holott a Vardar éppen a csúcson volt, hiszen a BL-trófea mellett öt bajnoki címet és öt kupagyőzelmet szereztek.

„A harmadik éve küzdök napi szinten azzal, hogy biztosítsam a klub finanszírozását, ezekre csak kölcsönök és hitelek segítségével nyílt módom. Ezen felül gondolnom kell arra az ötezer alkalmazottra és a családjaikra is, akik a cégeimben dolgoznak, nem szeretném veszélyeztetni az ő sorsukat. A szponzoroktól és az európai szövetségtől érkező bevétel mindössze tíz százalékát fedezi a kiadásoknak. Sok ígéretet kaptam, hogy érkezik majd segítség, de mindeddig nem jött. Ezért sem tudom folytatni a következő idénytől a csapat támogatását″ – írta Szamszonyenko, majd nyílt levelének a végén hozzátette,

„várja azon macedón üzletemberek jelentkezését, akik hajlandóak lennének átvenni az ország egyik büszkeségének működtetését”

Szergej Szamszonyenko, vagy ahogy Szkopjében becézik, az „Orosz” évi 12 millió eurót adott a csapatnak, illetve annyit, amennyire éppen szükség volt. Leigazolt több világklasszist, csúcsminőségű horvát, spanyol és orosz játékosokat, és mire véget ért a 2018-as szezon, a Vardar játékoskeretének összértéke, kivásárlási ára már elérte a 20 millió eurót. Mindenesetre a csapat a lehető legváratlanabbul reagált a tulajdonos bejelentésére. Büszkeségből, a sportág iránti alázatból nemcsak végigjátszották a teljes szezont, de ismételten, három éven belül már másodszor is megnyerték a Bajnokok Ligáját, mégpedig úgy, hogy a negyeddöntőben kiverték az addig remeklő Pick Szegedet, az elődöntőben hétgólos hátrányból legyőzték a Barcelonát, majd a fináléban remek első félidőt produkálva a Veszprémet.

„Sokan úgy gondolták, ez lesz a Vardar hattyúdala, hiszen a legjobbjai már aláírtak máshova”

Az irányító Skube, a kapus Miloszavljev, a Final Four legjobbjának választott Karacic, vagy a beállós, Moraes másik csapatban kezdi meg a 2019/2020-as szezont.

És akkor, amikor Szamszonyenko táncot járt a kölni arénában a BL-trófeával a kezében, ismételten meggondolta magát. Vélhetően a győzelem íze, az átélt mámoros ünneplés hatására, de megint visszakozott, és bejelentette, ugyan az elnöki címről lemond, de tulajdonosként továbbra is mindent hajlandó megadni a gárdának. Mindössze egyet szeretne.

„A Vardarnak meg kell szereznie harmadszor is a trófeát. Sokan beszéltek úgy a csapatról, hogy azt sem tudták, miként telnek a hétköznapjaink, és a különböző pletykákat hitték a valóságnak. Bejelentem, hogy maradok, és egyetlen cél vezérel, negyedszer is be kell jutnunk a Bajnokok Ligájának négyes döntőjébe és harmadszor is megnyerjük a kupát. Számomra a Barcelona elleni mérkőzés volt a valaha volt legérzelmesebb mérkőzés. Nem titok, a félidőben csalódott voltam, amikor vesztésre álltunk hét góllal. Aztán csak azt figyeltem, hogy egyre kisebb a hátrányunk, és a végén mi nyertünk kettővel. Egészen elképesztő volt átélni mindezt” – fogalmazott Szamszonyenko.

A csapat tagjai egyöntetűen kijelentették, ez volt az álmuk, és ebben a helyzetben, ahogy végigjátszották a szezont, szinte csodát tettek. A csapat szlovén válogatott irányítója Stas Skube szerint mindenki hitt a másikban, önmagukért, a klubért küzdöttek, és az akaratuk, a szívük eldöntött mindent. A négyes döntő legértékesebb játékosának választott Igor Karacic csak egyet sajnált.

„Ez a legboldogabb és legszomorúbb nap az életemben. Tele vagyok érzelmekkel, nagyszerű lett volna, ha ez a Vardar-történet folytatódhatna. Szomorkodtam az öltözőben, mert ez volt az utolsó mérkőzésem ebben a nagyszerű csapatban” – nyilatkozta a horvát játékos.

„Pedig a tündérmese folytatódik, már csak az a kérdés, hogy Szamszonyenko mikor és kire fog legközelebb megsértődni, és ez milyen lépésre készteti az immár kétszeres BL-győztes csapatával kapcsolatban”

Az észak-macedón kormány 500 ezer eurót ad a klubnak, Szkopje további 100 ezerrel száll be, s az ifjúsági és sportminisztérium is támogatja a Vardart 100 ezer euróval.

MEGOSZTÁS