//Aszalt sárgabarack házilag

Aszalt sárgabarack házilag

MEGOSZTÁS

A nyár a befőzések szezonja, érdemes ilyenkor a gyümölcsök házi aszalására is időt szakítani.

Napjainkban a legtöbb háztartásban különös figyelmet fordítanak arra, hogy a kamrákat feltöltsék a nyár ízeivel. Befőttek, szörpök, lekvárok sorakoznak a polcokon, várva a téli napokat.
De mi a helyzet az aszalt gyümölcsökkel? Hazánkban egyáltalán nem szokványos a zöldségek és gyümölcsök házilag történő aszalása.
Talán azért, mert kicsit macerás, időigényes elfoglaltság.
Ha mégis rászánják magukat a gyümölcs szárítására, jó ha tudják, hogy termések tömkelege alkalmas erre. A világon a legközkedveltebb, aszalni való gyümölcsök -úgymint a meggy, a cseresznye, a szilva, a körte, a füge, a szőlő és a sárgabarack-hazánkban is megterem.
Az aszalás nem más mint szárítás, a gyümölcsök víztartalmának fokozatos elvonása.
A műveletet elvégezhetjük a manapság forgalomban lévő úgynevezett aszalógépek segítségével. Előnyük, hogy egyenletes, 65-70 fokon szárítják a gyümölcsöket. Hátrányuk, hogy a procedúra ideje alatt nem éri a nap melege, de friss szellő sem az “aszalványainkat”. Ezt így nagyon mesterségesnek érzem, ezért én nem preferálom az ilyen készülékek használatát.
Nyár van ezért használjuk ki a természet adta lehetőségeket, a napfényt és a szelet.
Aki a házi aszalást választja készüljön fel arra, hogy az ilyen módszerrel aszalt gyümölcsök ugyan sokkal ízletesebbek vásárolt társaiknál, de viszont kissé csúnyácskák. Ennek oka, hogy a vásárolt aszalt gyümölcsöket a szárítást megelőzően általában kén-dioxid tartalmú vízben áztatják. A bolti termék szépségének ára, az aszaláshoz leginkább használt kén-dioxid, amely megakadályozza a gyümölcsök kiszáradása közben a meleg hatására történő oxidációt. Így történhet meg, hogy a vásárolt aszalt sárgabarack színe olyan marad mint a frissen fáról leszedetté.
A posztszovjet térségen belül különösen a Kaukázusban és Közép-Ázsiában van hagyománya az aszalt gyümölcsök házilag történő konzerválásának.
Például Örményországban a klíma több mint ideális az aszaláshoz hiszen a nyár száraz, forró és szeles is. Az örmények nem csak aszalják, hanem előszeretettel meg is töltik a szárított és kandírozott gyümölcsöket. A legelterjedtebb és talán a leghíresebb a dióval töltött fügéjük, szilvájuk és sárgabarackjuk.
Néha lehet, sőt kell is nassolni. Szerintem a legjobb választás ehhez az aszalt gyümölcs. Ha kedvet kaptak, akkor aszalásra fel!

Aszalt sárgabarack házilag

Hozzávalók:
Sárgabarack, sűrű háló, sütőpapir, tűző nap,

A sárgabarackokat megmossuk, kimagozva félbevágjuk. Egy sütőpapírral kibélelt tepsire helyezzük, héjával lefelé. Ez azért fontos, hogy a húsos része a gyümölcsnek jól szellőzőn, különben könnyen bepenészedhet. A tepsi tetejére helyezzünk sűrű hálót. Ezzel elkerülhetjük, hogy a bogarak vagy a legyek rárepüljenek a nassolni valónkra. Tegyük ki a tűző napra a sárgabarackokat. Körülbelül 4 nap alatt készen is van a teljesen natúr saját aszalt barackunk, amelynek íze leírhatatlanul finom. Nem mellesleg a szárított gyümölcsök jól szellőző helyen, vászonzsákocskákban egész évben tárolhatók. Bevallom nálunk valahogy nem jut belőlük a kamrába.

MEGOSZTÁS