//Arsavin, a huligán
Andrej Arsavin #moszkvater

Arsavin, a huligán

MEGOSZTÁS

Kipakolnak volt feleségei a jó indulás után megtört játékos pályafutását tavaly novemberben befejező Andrej Arsavinról

Andrej Arsavin #moszkvater
Andrej Arsavin
Fotó:EUROPRESS/AFP/Timur Batyrshin/Sputnik

Ugye emlékeznek még a 2008-as Európa-bajnokságra. A mindenkit meglepő és lenyűgöző, végül bronzérmes orosz csapat sztárja Andrej Arsavin volt. Játékával mindenkit megbolondított. Úgy tette a labdát, hogy öröm volt nézni. Megszerettette Oroszországot olyanokkal is, akik ezt korábban aligha képzelték volna magukról. Hosszú idő után a legnagyobb orosz futballista tehetség volt. Kár, hogy az is maradt.

Egy ideje már csak botrányaival és nem a játékával kerül be a lapokba az orosz válogatott, a Zenit és az Arsenal tavaly novemberben a kazah Kajrat Almatiból visszavonult korábbi sztárja. A 37 éves Andrej Arsavin. Nemrégiben az a kép járta be róla a világot, amikor erősen ittasan kora hajnalban egy szentpétervári sztriptíz klubot két nőbe kapaszkodva hagy el, majd a helyszín előtt bérelhető lóra pattan és távozik. A hír folytatása, hogy állítólag a ló bérlését nem fizette ki. Ezek után aligha meglepő, hogy második felesége is elvált tőle, és kitálalt róla a sajtónak.

Alisza Kazmina egyébként egy éve azzal került be a sajtóba, hogy botrányt okozott a Moszkva-Almati járaton. A botrány azután tört ki, amikor Arsavina megpróbálta az első osztályra beültetni a gyerekek nevelőnőjét, akinek a jegye a másodosztályra szólt. Ezt nem engedték neki, amit a futballistafeleség személyes sértésnek vett, előbb rohangálva veszekedett az utaskísérőkkel, majd demonstratívan elkezdte kicserélni a baba pelenkáját, ami az utasokat zavaró kellemetlen illatokkal járt. A kapitány erre úgy döntött, hogy a járatot visszatartja, s leszállították a gépről a focistafeleséget. Arsavina úgy próbált meg többször is nyomást gyakorolni a személyzetre, hogy titkosszolgálat őrnagyának nevezte magát.

Arsavinék házassága ekkor már válságban volt. A futballista maga ismerte el, hogy megcsalta a nejét, aki el is költözött tőle. Később Alisza Arsavina nyilvánosan közölte, hogy kész megbocsátani férjének, s visszafogadja őt a családba. Ez sem tartott azonban sokáig. Az újságírónőt Arsavin 2016-ban vette el, de akkor már hét éve együtt éltek. Alisza ekkor már terhes volt közös gyerekükkel Jeszenyijával, és együtt nevelték a hölgy előző házasságából született két gyermekét is.

„Alisza most azt mondja, hogy belefáradt férje kicsapongó életmódjába, az állandó nőügyekbe. Arsavint a válás után egyáltalán nem érdekli a gyereke. Az exfeleség szerint egyetlen egyszer sem kereste. Teljesen leköti új kapcsolata, a 21 éves Karina, aki az egyik légitársaságnál dolgozik”

„Úgy viselkedik, mint egy huligán. Lehet, hogy benő még a feje lágya, de most teljesen szétesett. Én és a lánya Karina megjelenése után nem is érdekeltük. Szerelmes lett, összepakolt és elment. A gyerek számára nem több mint szex. A barátnőit pedig úgy váltogatja, mint az alsóneműjét. Már biztosan új románca van. Láthatták, lovak, hotelek, éjszakázás!” – mesélte Kazmina a SztarHitnek. Alisza elpanaszolta, hogy férje folyamatosan megcsalta. Amikor például Spanyolországban élt a lányukkal, a modell Jekatyerina Jamscsikovával. Így aztán hiába próbálta megmenteni a házasságukat, nem sikerült.

Arsavin első, Julija Baranovszkajával 2004-ben kötött házassága is botrányosan ért véget 2013-ban. Három gyereket hagyott itt hátra, és nevelésükbe egyáltalán nem folyik bele. Arsavin ráadásul akkor hagyta ott a feleségét, amikor az harmadik gyerekükkel volt terhes. Brit és orosz lapok annak idején megírták, hogy Arsavin megkörnyékezte az akkor 32 éves Leilani Dowding korábbi szépségkirálynőt, aki modellként és tévésztárként is ismert. A hírek szerint miatta el is költözött feleségétől, Julijától, valamint három közös gyermeküktől. Mint hozzátették, Dowding kisasszony addig sem számított idegennek a labdarúgók világában. Formás testével és idomaival elcsábította már többek között a 36-szoros északír válogatott Mark Williamst, a New­castle United angol focistáját, Steven Taylort vagy a 2001-től 2007-ig az Arsenalban játszó francia Jérémie Alia­diére-t is.

Ez az exfeleség is kipakolt, csak ő nem interjúban, hanem egy önéletrajzi könyvben.

„Egyáltalán nem volt vele édes az élet. Megcsalt, megvert és meg is erőszakolt”

– írja Baranovszkaja, hozzátéve, hogy sokszor eszméletlen részegre itta le magát. A rendőrségnek azonban a feleség soha nem szólt. Még a nemi erőszakról sem. „Megsajnáltam, hiszen ha feljelentem, akkor kettétört volna a pályafutása” – emlékezik. Arsavin azonban a hálát nem nagyon ismeri. Nemcsak a feleségéről, de három gyerekéről sem akar tudni. „Apa az ilyen?!” – tette fel a kérdést Baranovszkaja az Instagramon. Mit lehet erre mondani. Nem felmentésként, de a szülei elváltak, az anyja egyedül nevelte.

Második válása és messze sem szokványos visszavonulása után egyébként Arsavin visszaköltözött Szentpétervárra. Tévékommentátorként dolgozik, nemrégiben pedig ismertté vált, hogy elutazott a Zenit-2 összetartására. Arsavin állítólag azért edz együtt a csapattal, hogy a fiatalok tanuljanak tőle.

Arsavin a szentpétervári Zenitben kezdte pályafutását, s bár már 19 esztendősen bemutatkozott a felnőtt csapatban, az igazi áttörést a 2007–2008-as idény hozta meg a számára, amikor klubjával megnyerte a Zenittel az Európa-liga elődjének számító UEFA-kupát – a döntőben őt választották meg a mérkőzés legjobbjának –, majd az Európa-bajnokságon a bronzérmet szerző orosz válogatottnak is kulcsembere volt.

Bár azon a nyáron óriási volt az érdeklődés iránta, csak 2009 telén távozott, az Arsenal akkoriban klubrekordot jelentő összegért szerződtette. A londoniaknál nagyszerűen kezdett, voltak emlékezetes mérkőzései – a Liverpool ellen négy gólt szerzett egy meccsen –, igazán maradandót azonban nem tudott alkotni. 2012-ben kölcsönbe, majd egy évvel később végleg visszatért a Zenithez, amelytől a Kubany Krasznodarhoz vezetett az útja. Itt mindössze kilenc találkozón jutott lehetőséghez. Arsavin 2016 márciusában írt a Kajrat Almatihoz, amellyel nyert Kazah Kupát és Szuperkupát is.

MEGOSZTÁS

1961-ben született külpolitikai újságíró, elemző, publicista. A Demokrata és a Magyar Hang hetilapok külpolitikai szakújságírója, a #moszkvater, a szláv világgal és a posztszovjet térséggel foglalkozó portál alapító főszerkesztője. Előtte 28 éven át a lap megszűnéséig a Magyar Nemzet konzervatív napilap munkatársa, 2000-től 2017-ig a külpolitikai rovat vezetője, majd a lap főmunkatársa. A lap utolsó moszkvai tudósítója. Érdeklődési területe a posztszovjet térség, emellett a globális folyamatok. Rendszeresen publikál külpolitikai folyóiratokban, írásai, interjúi időről időre megjelennek a közép- és kelet-európai sajtóban. A Putyin-rejtély (2000) című könyv szerzője, 2009-től a Valdaj Klub állandó tagja. A Metropolitan Egyetem kommunikáció szakának docense. A Tolsztoj Társaság a Magyar-Orosz Együttműködésért Egyesület elnökségének a tagja.