//Elérte a kovid az elnöki családot
Tádzsikisztánban a hatalom sokáig tagadta, hogy új fertőzések lennének #moszkvater

Elérte a kovid az elnöki családot

MEGOSZTÁS

A koronavírus járvány Tádzsikisztánban is szedi az áldozatait, és a kovid bizony nem válogat. Áldozatául esett a mindenható elnök testvére is. De a történetnek ezzel nincs vége. Az áldozat három fia anyjuk elvesztése feletti elkeseredésében rátámadt az egészségügyi miniszterre és a kórház vezetőjére.

Tádzsikisztánban a hatalom sokáig tagadta, hogy új fertőzések lennének #moszkvater
Tádzsikisztánban a hatalom sokáig tagadta, hogy új fertőzések lennének
Fotó:EUROPRESS/Amir Isaev/Sputnik/AFP

Nemcsak a szegénység, és a szomszédos Afganisztánban a nyugati katonák kivonulása után egyre kritikusabbá váló helyzet, az ennek következtében megindult menekült hullám, hanem a kovid is egyre jobban sújtja Tádzsikisztánt. A kis közép-ázsiai országban a hatalom sokáig tagadta, hogy új fertőzések lennének. Előbb a járvány jelenlétét is cáfolták, majd az utóbbi hónapokban már arról szólt a kommunikáció, hogy legyőzték a kovidot. A világhálón terjedő hírekből azonban ezt egyáltalán nem erősítették meg. Sőt, a járvány terjedéséről szóltak a bejegyzések.

„Az utóbbi időben már a helyi sajtó már egyre többet foglalkozik a járvánnyal, amelynek legutóbbi hulláma az ország vezetésének legmagasabb köreire is lecsapott”

Emomali Rahmon államfő hugának halála, és az ezt követő tragikus események még inkább ráirányították a figyelmet a járványra. A kormány szembesült az értelmetlen tagadás és fertőzések terjedése kapcsán tapasztalt tehetetlenségének következményeivel. Az a tény, hogy a kovid a legfelső körökben is egyre több áldozatot szedett, felvetette a kérdést, hogy mi lehet akkor a lakosság szegényebb és kiszolgáltatottabb rétegeiben.

„Rahmon testvére, a 64 éves Kurbonbi Rahmonova még július 20-án hunyt el Dusanbe elitkórházában tíz nappal azután, hogy oda beszállították”

Halálának okát nem közölték, ám a helyi sajtó kórházi forrásokra hivatkozva megszellőztette, hogy az elnök testvére a COVID-19 következtében halt meg. Az elkeseredett gyerekek értelmetlen bosszújáról a sajtó belügyi forrásokra hivatkozva adott hírt. A három fiú rátámadt Dzsamoliddina Abdullozoda egészségügyi miniszterre és a kórház igazgatójára. Mindketten súlyosan megsérültek, és mellettük még a kórhát több orvosa is könnyebb sérüléseket szenvedett.

„Ezt megelőzően még a hónap elején elhunyt az elnök anyósa is”

A 88 éves Uzbekbi Aszadullojeva halálának okát szintén nem közölték, ám a helyi sajtó megtudta, hogy őt is a kovid vitte el. Az elnök családját sújtó csapásoknak ezzel még nem lett vége, hiszen a múlt héten az ország egyik ismert imámja arra hívott fel mindenkit, hogy imádkozzanak Rahmon vejéért, a befolyásos üzletemberért, Szamszullo Szohibovért, akit szintén megfertőzött a kovid. Őt Németországba szállították kezelésre, de állítólag súlyos állapotban van az elnök sógora Haszan Aszadullozod is, akinek bankok, légitársaság és egyéb cégek vannak a tulajdonában.

„Ezután az egészségügyi hatóságok sem hallgathattak tovább”

A napokban közölték, hogy az elmúlt hónapban 1051 fertőzéses megbetegedést regisztráltak, amelyek közül 26 halállal végződött. A történtek fényében azonban ezeket a számokat már senki sem hiszi el, és biztosak benne, hogy a fertőzés sokkal szélesebb körben terjed.

MEGOSZTÁS

1961-ben született külpolitikai újságíró, elemző, publicista. A Demokrata és a Magyar Hang hetilapok külpolitikai szakújságírója, a #moszkvater, a szláv világgal és a posztszovjet térséggel foglalkozó portál alapító főszerkesztője. Előtte 28 éven át a lap megszűnéséig a Magyar Nemzet konzervatív napilap munkatársa, 2000-től 2017-ig a külpolitikai rovat vezetője, majd a lap főmunkatársa. A lap utolsó moszkvai tudósítója. Érdeklődési területe a posztszovjet térség, emellett a globális folyamatok. Rendszeresen publikál külpolitikai folyóiratokban, írásai, interjúi időről időre megjelennek a közép- és kelet-európai sajtóban. A Putyin-rejtély (2000) című könyv szerzője, 2009-től a Valdaj Klub állandó tagja. A Metropolitan Egyetem kommunikáció szakának docense. A Tolsztoj Társaság a Magyar-Orosz Együttműködésért Egyesület elnökségének a tagja.