//Almás sarlottka

Almás sarlottka

MEGOSZTÁS

Oroszországban a nagyvárosok vonzáskörzetében elhelyezkedő dácsákon tavasszal megélénkül az élet, hiszen a dácsákra nagyon szeretnek kimenni, sőt a nyári hónapokban kiköltözni a betondzsungelek rengetegében élők. A hosszú telet követően hirtelen robban be a jó idő, amire sokan várnak már ilyenkor. A természet közelsége feltölti az emberek lelkét, az ott termelt zöldségek, gyümölcsök meg a kamrát. Minden dácsás büszke valamire, legyen az zöldség vagy gyümölcs, amely szerinte csak nála terem meg. A nyaralótulajdonosok szorgosan teszik rendbe kertjeiket, ahol hamarosan virágok nyílnak, fák rügyeznek, mint például az alma is. Dácsa ugyanis, almafa nélkül nem létezik.

Az alma a világon az egyik legismertebb, legelterjedtebb gyümölcs. Igénytelen, a szállítást, tárolást jól tűri, vitaminokban gazdag, élettani hatásai is rendkívül kedvezőek. A rózsafélék családjába tartozó növénynek világszerte több száz fajtája ismert.

Lévén, hogy Oroszországban is a globalizáció hatásai érvényesülnek, nem igazán fogunk orosz fajtájú almával találkozni. De ha mégis szeretnénk megkóstolni helyben termő klasszikus almafajtát, ne csüggedjünk, mert – a helyi kistermelők által kínált – orosz almát könnyen beszerezhetjük a számos piac valamelyikén. A helyi almafajták közül szerintem az antonovka a legegyedibb. Ennek a téli almafajták közé sorolható gyümölcsnek sárgászöld színe és savanykás íze van, melyet ha fagy ér, édeskéssé válik.

Az almát Oroszországban is sokoldalúan használják fel. Nagyon különleges és finom a savanyított alma és az almából készített, erjesztett, almás kvász ital is. Mert bizony kvász almából is készülhet! De persze számtalan sütemény nélkülözhetetlen hozzávalója is, hasonlóan más nemzetek édességeihez, az almás desszertek itt is nagy népszerűségnek örvendenek.

A Charlotte név hallatán sokunkban egy almás sütemény képe, illata dereng fel. Nem hiába, hiszen a legegyszerűbben elkészíthető orosz almás sütemény is e névre hallgat: ez lenne a sarlottka almával. Vigyázat, ennek a mindjárt bemutatott receptnek semmi köze a világ más tájain ismert, Charlotte süteményhez, mely tejszínes, krémes és babapiskótával készül. Oroszországban sarlott süteménynek az almás piskótát szokás nevezni.

Gyorsan elkészíthető, amelyet természetesen fantáziánkra bízva és a szezonhoz igazítva más gyümölcsökkel is ízesíthetünk, mint például körtével, szilvával, sárgabarackkal, vagy akár bogyósokkal is, áfonyával vagy ribizlivel. Készítsük el közösen!

Almás sarlottka

Hozzávalók: 5-6 db alma (javaslom a savanykás fajták valamelyikét), 6 db tojás, 20 dkg rétesliszt, 15 dkg cukor, 1 csomag sütőpor, pár szem dió, vaj

Az itthon ismert piskótatésztától eltérően, az egész tojásokat verjük fel a cukorral. Ha ezzel készen vagyunk, a lisztet kanalanként keverjük hozzá a masszánkhoz. Adjuk hozzá a sütőport is. Az almákat hámozzuk meg, és vágjunk vékony szeleteket belőlük, majd keverjük az alma szeleteket a tésztába. Érdemes beletenni egy kevés diót is, jól passzol a süteményhez. Vajazzunk ki egy tetszőleges tortaformát és öntsük bele a tésztát. A sarlotkát 175 fokon süssük, körülbelül 50 perc elteltével tálalható is az almás sarlotkánk. Könnyed, illatos, finom almás desszert. Jó étvágyat hozzá!

MEGOSZTÁS