//A világelitben az orosz női csapatok
A Rosztov Don kézilabda csapata a tavalyi budapesti BL négyes döntőn #moszkvater

A világelitben az orosz női csapatok

MEGOSZTÁS

A női csapatok még a csökkenő anyagi háttér ellenére is eredményesek a látványsportágakban, míg a férfiaknál a jégkorong mellett a kosárlabda és a röplabda az, ahol világszínvonalú az orosz teljesítmény

A Rosztov Don kézilabda csapata a tavalyi budapesti BL négyes döntőn #moszkvater
A Rosztov Don kézilabda csapata (feketében) a tavalyi budapesti BL négyes döntőn
Fotó:EUROPRESS/ATTILA KISBENEDEK/AFP

A hétvégén rendezik meg a budapesti Papp László Sportarénában a női kézilabda Bajnokok Ligájának négyes döntőjét, ahova ismét bejutott az orosz Rosztov Don. Az Ambros Martin vezette gárda azonban alaposan belehúzott, hiszen az elődöntőben az a francia Metz lesz az ellenfele, akivel eddigi hat meccsén mindössze egy döntetlenre volt képes, míg ötször vereséget szenvedett. Ráadásul a franciák az idei BL-ben a hazai 29–25 után idegenben is simán győztek (26–18), így a papírforma alapján a Rosztov vasárnap a bronzmeccsen lép majd pályára. Holott a rosztoviak múltja elég veretes, hiszen kétszeres szovjet és háromszoros orosz bajnok, valamint Kupagyőztesek Európa-kupája (1990) és EHF kupa győztes csapat (2017), sőt, utóbbi sorozatban 2015-ben a döntőig jutott. És ezzel el is jutottunk a lényeghez, hiszen

„a rosztoviak keretében a riói olimpián aranyérmet nyerő válogatott hat alapembere található, azaz a női kézilabdában Oroszország a dicső múlt mellett a jelenben is rajta van a sportág térképén, amit a tavalyi Eb-ezüstérem is bizonyított”

A férfiak sem klub, sem pedig válogatott szinten nem tartoznak még a középmezőny elejébe sem. A Bajnokok Ligájában ugyan a gyengébb csoportban ott volt a Csehovszkije Medvegyi, de a negyedik helyen végezve kiesett. Évek óta nem érnek el a férfiak említésre méltó eredményt. Nemhogy egy sorozat aranyérmére, még arra sincs esélyük, hogy bekerüljenek a nyolc közé. Holott nem is olyan régen legalább a válogatott eredményesen szerepelt. A világbajnokságot 1993-ban illetve 1997-ben, az Európa-bajnokságot 1996-ban és az olimpiát 2000-ben megnyerte Oroszország, míg a 2004-es athéni olimpián bronzérmet szerzett.

„Röplabdában ugyanakkor sokkal jobbak az eredményei válogatott szinten az oroszoknak”

A riói olimpia kivételével Oroszország mindig dobogón állt a 2000-es Sydney-ben rendezett nyári játékok óta. Ráadásul Londonban egy ezüst és két bronzérem után felért a csúcsra. Ugyanakkor a világbajnokságokon nem ment ilyen jól, mindössze 2002-ben értek oda a második helyre. Bezzeg az Európa-bajnokságokon remekelnek. Egyrészt 2017-ben ők nyerték a kontinenstornát, és a Szovjetunió felbomlását követően összesen nyolc érmet szereztek. Klubszinten is jók az oroszok. A Zenit Kazany a jövő hétvégén játssza a finálét a Bajnokok Ligájában, de a negyeddöntőben még ott volt a Szentpétervár és a Dinamo Moszkva is.

Ráadásul a hölgyeknél sem kell szégyenkezni a válogatott eredményei miatt. Hatszor lettek Európa-bajnokok – mellette szereztek még három bronzérmet –, a vb-ken két arany és három bronzérem a termés az elmúlt világbajnokságokon. Az olimpián két bronz jutott, igaz, elég régen, a 2000-es sydney-i, és a 2004-es athéni nyári játékokon. Klubszinten sem teljesítettek rosszul az orosz klubok a különböző nemzetközi kupákban, például a Dinamo Krasznodar nyert CEV Kupát is, míg ugyanitt idén elődöntőt vívott a Kemerovo gárdája. Ugyanakkor a Bajnokok Ligájában a Dinamo Moszkva idén a negyeddöntőig jutott, akárcsak egy évvel korábban a Kazany.

„Kosárlabdában sem kell az orosz kluboknak szégyenkezniük”

A férfiaknál például tavaly a CSZKA Moszkva gárdája bronzérmet szerzett az Euroligában – a négyes döntőbe jutásért egyébként az ugyancsak orosz Himki csapatát győzte le –, míg idén a moszkvaiak szintén ott vannak a Final Four-ban, és a jövő szombaton a címvédő Real Madrid ellen próbálhatják meg a döntőbe jutást. A válogatott a 2017-es Európa-bajnokságon az elődöntőig jutottak, majd két vereség után a negyedik helyen végeztek, míg korábban a londoni olimpián bronzérmet szereztek, igaz, a legutóbbi világbajnokságra ki sem jutottak (2014).

A hölgyeknél teljes az orosz uralom az Euroligában. A Jekatyerinburg és a Kurszk csapata olyan anyagi háttérrel rendelkezik, hogy a világ legjobbjait összevásárolva csak elvétve veszítenek meccset. Előbbi nemcsak tavaly, hanem idén is felült Európa trónjára, és mindkét négyes döntőben legyőzte legnagyobb hazai riválisát. Talán éppen utóbbi üt vissza válogatott szinten a hölgyeknél, ugyanis az oroszok még a nyolcba sem jutottak be a legutóbbi Európa-bajnokságon, míg a 2018-as vb-re ki sem jutottak.

„Jégkorongban ugyanakkor a 2009-ben életre hívott Kontinentális Jégkorong Liga, rövidítve KHL színvonalát tekintve már-már vetekszik az NHL színvonalával, melynek európai párja”

Nem véletlen, hogy 2009-től a legerősebb európai bajnokságnak rangsorolták. Mivel a legtöbb csapat orosz – játszik itt finn, szlovák fehérorosz, kazah és még kínai klub is –, így a játékosok nagy része is ebből az országból kerül ki. Ők teszik ki a bajnokság összes játékosának közel háromnegyedét. A fennmaradó 26 százalékon nagyrészt kelet-közép-európai jégkorongozók osztoznak, azonban egyre több kanadai és amerikai szerepel a ligában.

Nagyon vigyáznak arra, hogy csak olyan csapatok szerepeljenek a KHL-ben, akiknek az anyagi helyzetük azt megengedi. Ha nem ezt látják a liga vezetői, gond nélkül kiteszik az adott csapatot a bajnokságból. A 2016–2017-es idényt követően a horvát Medvescak Zagreb és az orosz Metallurg Novokuznyeck hagyta el a 2008-ban alapított KHL-t, míg a 2018–2019-es szezonban már csak 25 csapat szerepelt, mivel az orosz Lada Toljatti és a Jugra Hanti-Manyszijszk a gyenge teljesítmény és az alacsony nézettség miatt távozott, illetve mert túlságosan rá voltak utalva a kormánytámogatásra a játékosok kifizetésénél. Ami viszont érdekes, hogy a hokiban is létező Bajnokok Ligája sorozatban egyik KHL-ben szereplő gárda sem indul, valamint a válogatottban itt is csak azokat a játékosokat veszik számításba, akiknek klubja már nem érdekelt a rájátszásban.

„A végére két olyan látványsportág maradt, amelyik korábban sokkal nagyobb sikereket aratott mind válogatott, mind pedig klubszinten. A vízilabdában sem a férfiak, sem a nők nem tudnak nyerni semmilyen nagy tornán”

Igaz a hölgyek legalább a dobogóra odaérnek, mint például a riói olimpián vagy a 2017-es budapesti vizes-világbajnokságon, és mindkét helyen bronzérmet szereztek. Ezzel szemben a férfiak az utolsó három olimpiára például ki sem jutottak. Érmet utoljára világversenyen a 2004-es athéni olimpián szereztek (3. hely), a klubcsapatok pedig a nemzetközi kupákban a futottak még kategóriába süllyedtek.

„Labdarúgásban egy darabig a rengeteg beáramló pénz miatt az orosz pontvadászatot tartották a hatodik legerősebb bajnokságnak”

A CSZKA és a Zenit például megnyerte az UEFA Kupát, ám az anyagi háttér lecsökkenésével a legjobb klubcsapataik epizódszerepet játszanak mind a Bajnokok Ligájában, mind pedig az Európa Ligában. A válogatott sem dicsekedhetett nagy eredménysorral, ám éppen a tavalyi hazai rendezésű világbajnokságon mindenki megdöbbenésére a negyeddöntőig meneteltek, és a későbbi ezüstérmes horvátokkal szemben ott is csak büntetőkkel maradtak alul.

Mindenesetre a fentieket figyelembe véve megállapítható, noha egyelőre szégyenkeznivalója még nincs az oroszoknak a látványsportágak terén, azonban az anyagi háttérmegváltozása miatt bizony elindulhatnak a lejtőn.

MEGOSZTÁS