//A nagy alku
Volodimir Zelenszkij ukrán elnök várta a Moszkvával kicserélt foglyokat a boriszpili repülőtéren 2019. szeptember 7-én #moszkvater

A nagy alku

MEGOSZTÁS

A 35-35 fogoly cseréjével mind az orosz, mind pedig az ukrán elnök elérte, amit akart, a két társadalomban azonban korántsem örül mindenki maradéktalanul ennek a nagy alkunak

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök várta a Moszkvával kicserélt foglyokat a boriszpili repülőtéren 2019. szeptember 7-én #moszkvater
Volodimir Zelenszkij ukrán elnök várta a Moszkvával kicserélt foglyokat a boriszpili repülőtéren 2019. szeptember 7-én
Fotó:EUROPRESS/SERGEI SUPINSKY/AFP

Lezajlott a foglyok még a nyár végén beharangozott cseréje Oroszország és Ukrajna között. Kijevben személyesen Volodimir Zelenszkij államfő várta a Boriszpilre érkező repülőgépet, míg Moszkvában a Vnukovón landoló gép fogadásának nem kerítettek ekkora feneket. Ez azonban nem jelenti azt, hogy Vlagyimir Putyin ne lenne ugyanolyan elégedett a cserével, mint ukrán kollégája. Mindketten elérték, amit akartak.

„Zelenszkij a tőle az utóbbi időben már megszokott gyorsasággal demonstrálta, hogy teljesíti az ígéreteit”

Megtehette volna, hogy kivár a nehezebb idők bekövetkeztéig, amikor elkezd csökkenni a népszerűsége, és akkor robbantja a figyelemelterelő bombát. Ő azonban ehelyett azt igazolta, hogy nem a levegőbe beszél, és hazavitte a foglyokat. Egyúttal ezzel jelezte azt is, hogy kész elhozni a békét a Donbasszba, és ezért megfizeti, amit Moszkva kér.

„Putyin mindenek előtt a kompromisszumkészségét igazolta e cserével”

S nemcsak Zelenszkijnek, hanem az egész világnak. Emellett azt is értésre adta, hogy mindent meg lehet oldani, amennyiben teljesítik Moszkva feltételeit. Amelyek nem mellesleg nagyrészt egybevágnak az Ukrajnát kiszolgáltatott helyzetben érő minszki megállapodásban foglaltaknak. Az orosz elnök ezzel a gesztussal segített Moszkva nyugati „jóakaróin” is, akik így könnyebben érvelhetnek a kelet-nyugati kapcsolatok rendezése mellett. De ha ez még nem lenne elég, Putyin nagy játékosként elérte azt is, hogy hazatérjen a malajziai Boeing tragédiájának egyik nagyon fontos tanúja, az SZBU által elrabolt nyugalmazott donyecki légvédelmi tüzérezredes Vlagyimir Cemah. Ezzel egyúttal diszkreditálta is Kijevet a nyugaton Oroszországot minden áron lejáratni akarók szemében.

Aligha meglepő, hogy a cserének mindkét társadalomban vannak bírálói. Azok a keményvonalasok, akik a konfliktus fenntartásában érdekeltek. Annak ellenére, hogy azért ők is tudják, egyik pillanatról a másikra azért nem köszönt be a béke.

„A nagy alku megköttetett, a nagy játszma azonban – amelyben az egyik oldalon a stabilitás, míg a másikon a szankciók feloldása és a növekedés a tét – folytatódik”

Legközelebb talán Franciaországban, ahol a az úgynevezett normandiai keretben próbálnak a felek talán egy még nagyobbat lépni.

MEGOSZTÁS

1961-ben született külpolitikai újságíró, elemző, publicista. A Demokrata és a Magyar Hang hetilapok külpolitikai szakújságírója, a #moszkvater, a szláv világgal és a posztszovjet térséggel foglalkozó portál alapító főszerkesztője. Előtte 28 éven át a lap megszűnéséig a Magyar Nemzet konzervatív napilap munkatársa, 2000-től 2017-ig a külpolitikai rovat vezetője, majd a lap főmunkatársa. A lap utolsó moszkvai tudósítója. Érdeklődési területe a posztszovjet térség, emellett a globális folyamatok. Rendszeresen publikál külpolitikai folyóiratokban, írásai, interjúi időről időre megjelennek a közép- és kelet-európai sajtóban. A Putyin-rejtély (2000) című könyv szerzője, 2009-től a Valdaj Klub állandó tagja. A Metropolitan Egyetem kommunikáció szakának docense. A Tolsztoj Társaság a Magyar-Orosz Együttműködésért Egyesület elnökségének a tagja.