//A cinikus Nyugat
Az ukrán sürgősségi szolgálat által 2024. március 15-én közzétett fotón egy sérült mentő látható, amint egy fa mellett ül egy odesai rakétatámadást követően #moszkvater

A cinikus Nyugat

MEGOSZTÁS

Az egyes NATO-államok már részt vesznek az ukrajnai háborúban. Erre hívja fel a figyelmet Jacques Baud, volt svájci ezredes és hírszerző tiszt egy interjúban. Figyelmeztet a nyugati politika elégtelen stratégiai gondolkodásának következményeire. Tilo Gräser írása a moszkvatérnek, fordította Péli Éva.

Tilo Gräser írása a #moszkvater.com számára

Az ukrán sürgősségi szolgálat által 2024. március 15-én közzétett fotón egy sérült mentő látható, amint egy fa mellett ül egy odesai rakétatámadást követően #moszkvater
Az ukrán sürgősségi szolgálat által 2024. március 15-én közzétett fotón egy sérült mentő látható, amint egy fa mellett ül egy odesai rakétatámadást követően
Fotó:EUROPRESS/Handout/UKRAINIAN EMERGENCY SERVICE/AFP

„A NATO egyes tagállamai már most is részt vesznek” – mondja Jacques Baud volt svájci ezredes és hírszerző tiszt az Emmanuel Macron francia kormányfő által kezdeményezett, a NATO szárazföldi csapatainak ukrajnai részvételéről szóló vita kapcsán. Erről egy interjúban nyilatkozik, amelyet nemrég a német nyelvű apolut portál tett közzé.

„Baud szerint Ukrajnában nem a NATO parancsnoki struktúrája tevékenykedik, hanem az egyes NATO-országok, elsősorban Lengyelország, az Egyesült Államok, Németország és Franciaország erői. Ők az ukrán csapatok ellátási infrastruktúrájában vesznek részt az ukrán határhoz közeli szomszédos országokban lévő bázisokon keresztül”

Baud példaként említi a francia „Caesar” kerekes önjáró löveget, amelyeket Ukrajnának szállítottak. Ezeket találat vagy egyéb sérülés esetén egy lengyelországi bázisra vinnék, és ott francia szakemberek javítanák meg. Így integrálódnának a logisztikai láncba „és szerepet játszanának a harcokban” – hangsúlyozza a katonai szakértő.

„A francia kormány <kettős játékáról> beszél, Párizs ugyanis hivatalosan azt állítja, hogy Franciaország nem vesz részt a háborúban”

Baud utalt arra is, hogy január közepén orosz támadás érte a zsoldosok egyik harkivi gyűjtőközpontját. A jelentések szerint a támadásban több tucat francia zsoldos halt meg. A volt svájci hírszerző szerint a francia légvédelmi rendszerek szakértői is köztük lehettek.

Moszkva reagálhat

Baud utal arra, elképzelhető, hogy Oroszország kommandósok segítségével megtámadja, és megsemmisíti a „Caesar” rendszerekhez hasonló lengyelországi támaszpontokat. Ilyen csapatok nagyon aktívak Nyugat-Ukrajna területén. Mint hozzáteszi, a NATO-országok Oroszországban ugyanígy járnának el.

„Az Ukrajnában lévő nyugati egységek parancsnoki állásai ellen is lehetne támadás, még akkor is, ha azok nem vennének részt közvetlenül a harcokban. Baud utal egy szíriai esetre, ahol Oroszország lerombolt egy parancsnoki bunkert a benne lévő török, brit és francia NATO-katonákkal együtt”

A nyugati szövetség ezt nyilvánosan nem kommentálta, mivel a katonáknak hivatalosan semmi keresnivalójuk nem volt Szíriában. Meg azért sem, mert az Iszlám Államot (IS) is támogatták. Az egykori svájci katonatiszt szerint Ukrajnában is elképzelhető ilyen eset, de figyelmeztet, hogy ez csak súlyosbítaná a helyzetet.

„Aggódik amiatt, hogy az orosz fél rendkívül racionális döntéseivel ellentétben a nyugati országoknak nincsenek racionális válaszai a helyzetre. Ők csak tönkre akarják tenni Oroszországot anélkül, hogy tudnák, miért és milyen céllal. És csak folytatni akarják a háborút, anélkül, hogy tudnák, az hová vezethet”

Baud szerint a nyugati politikusok nagyon érzelmektől hajtva reagálnak, amikor azt mondják, hogy Oroszország nem győzhet. Pedig Oroszország most előnyös helyzetben van. Az, hogy a Nyugat hogyan akar ezen változtatni, teljesen megmagyarázhatatlan.

A cinikus Nyugat

„Csak harcolni akarnak” – mondják. De ez azt jelenti, hogy az ukránok a fronton harcolva meghalnak. A nyugati csapatok pedig mindig csak támogatásra korlátozódnának, bármilyen formában is, és a hátországban maradnának. S Baud utal arra, hogy itt ukrán életekről van szó.

„Ezek ukrán életek. Más szóval, rendkívül cinikusak vagyunk Ukrajnával kapcsolatban. Macron javaslata számomra úgy tűnik, hogy ugyanebbe az irányba mutat”

Ugyanakkor az, hogy a NATO katonái a harci zónában lennének, növelné az Oroszországgal való közvetlen konfrontáció kockázatát. Ezt a nyugati politikusok, mint például a francia elnök, alábecsülik. Az interjúban Baud ellentmond annak a véleménynek, hogy Ukrajna esetleges NATO-tagsága lenne az orosz invázió oka: „Az orosz beavatkozás oka a donbasszi helyzet”. Volodimir Zelenszkij elnök 2021. március 24-i rendeletére utal, amely a Krím és a Donbassz visszafoglalását tűzte ki célul. Erre az ukrán hadsereg felkészült, s ehhez 2022 januárjáig közel 150 ezer katonát összpontosítottak a Donbassz felé vezető vonalon.

Sakkozók a Kremlben

Az orosz vezetés mindig is politikai és diplomáciai eszközökkel igyekezett megakadályozni Ukrajna NATO-tagságát. Most azonban a kialakult katonai helyzetet is kihasználja e politikai cél elérésére. Oroszország ezt többek között Vlagyimir Putyin elnök Tucker Carlson amerikai újságírónak adott interjújában tette világossá.

„Baud az orosz elnököt és a moszkvai vezetést sakkjátékosoknak nevezi, akik több lépéssel előre gondolkodnak. <Tudják, hogyan fogunk reagálni> – fogalmazott Putyin. A nyugati politikusok ezzel szemben nem sakkozók, és csak rövid távon, lépésről lépésre gondolkodnak”

Példaként említi a nyugati szankciókat, amelyeknek nem volt döntő hatásuk Oroszországra, mert mindent előre átgondoltak. A 2014 óta tartó szankciók egyértelművé tették Moszkva számára, hogy a Nyugat hogyan fog reagálni. Utóbbi viszont nem volt képes előre kiszámítani fejleményeket. Az egykori hírszerző arra figyelmeztet, hogy a nyugati kormányok ritkán gondolják át tetteik következményeit. Így volt ez többek között az Irak és Afganisztán elleni háborúk vagy a líbiai háborúk esetében is. „Nem vagyunk képesek mélyrehatóan gondolkodni. Csak a felszínen cselekszünk” – fogalmaz Baud.

Csökkenő a tisztelet a Nyugat iránt

Az amerikai katonai gépezetet rendkívül hatástalannak minősíti. Bár világszerte a legnagyobb bázisokkal rendelkezik, és védelmi költségvetésük is a legnagyobb, de például Ukrajnát már nem képes támogatni. A pénznek csak egy kis része folyik be a tényleges katonai kapacitásokba, a nagy részét a struktúrák nyelik el.

„A beszélgetésben Baud kitér Izrael Gázai övezetben zajló háborújára is, amelynek kapcsán kimondja, hogy ez a terrorizmus elleni küzdelem legostobább és legrosszabb módja”

A közel-keleti események összekapcsolódnak az ukrajnai eseményekkel. Egyrészt a Nyugatot világszerte egyre kevésbé tisztelik, az ebben a térségben játszott szerepe miatt. Másrészt mindkét konfliktus, akárcsak a többi, megelőzhető lett volna, ha a nemzetközi jogot érvényesítették volna. Ehelyett azonban a Nyugat továbbra is a saját elképzeléseit akarja ráerőltetni más országokra és társadalmakra, mint az egyedül érvényeseket, hangsúlyozta. Csak az a helyzet, hogy ez a világ többi részén már nem működik.

A nyugati országok látszólag egyre inkompetensebb politikusairól szólva a katonai szakértő azt mondja, hogy ez valószínűleg generációs kérdés is. Sajnálja, hogy például Franciaországban olyan politikusok vannak hatalmon, mint Macron, akiknek lehet, hogy magas a formális végzettségük, de többek között hiányzik az élettapasztalatuk.

Az idiotizmus határán

Ezek többnyire „apparatcsikok”, akik nem a hozzáértésük, hanem a kedvező konstellációk miatt emelkednek a pártokban. Példaként említi Annalena Baerbock német külügyminiszter közelmúltbeli kijelentéseit az Oroszország elleni szankciókkal kapcsolatban. „Bár ezek hatástalanok, mégis fontosak”  – mondta a Baerbock nemrég New Yorkban.

„Nagyon közel vagyunk az idiotizmushoz”

– jegyezte meg Baud. Ehhez még hozzáteszi, az a tény, hogy országainkat ilyen emberek vezetik, számára abszurdnak tűnik. Sajnálkozott, hogy a döntések meghozatalához hiányzik a helyzet ésszerű értékelése. Ez a feladat a titkosszolgálatokra is hárul, de ők már aligha teljesítik ezt a feladatot.

„Úgy tűnik, hogy a titkosszolgálatok teljesen hiányoznak a döntéshozatali folyamatból”

– jegyezte meg. „A titkosszolgálatnak nem szabadna politizálnia. Teljesen semlegesnek kellene lennie az államon belül. És nem számít, hogy a jobb- vagy baloldali politika épp mit tesz, annak egyáltalán nem szabadna szerepet játszania egy hírszerző szolgálat számára a helyzet értékelésében. Nem szabadna, hogy megmondja, hogy ki a jó és ki a rossz” – fejtegeti Baud. „A nyugati vezetők meglepődtek, hogy Oroszország nem vesztett, Ukrajna pedig nem foglalta vissza a Krímet. Pedig ez mind előre látható volt” – hangsúlyozza Baud hozzátéve, ez azt mutatja, hogy a döntéshozatal a nyugati országokban már nem működik, s ez rendkívül veszélyes.

„A jelenlegi nyugati politikai vezetést Baud nagyon rossznak tartja. Olyannak, amely csak dogmatikus elvek szerint működik, nem pedig az értelem elvei szerint”

A NATO-csapatok ukrajnai megjelenéséről szóló vita kapcsán elmondja, az észérvek hiánya megrémíti. „Nem gondolkodnak az első lépésen túl. Ezért gondolom, hogy veszélyben vagyunk. Én inkább a mi vezetőinket érzem fenyegetésként, nem pedig az oroszokat” – fogalmaz a volt svájci hírszerző tiszt.

https://www.voiceofeurope.com/de/franzosische-soldner-sterben-in-groser-zahl-auf-ukrainischem-boden/

https://www.strategic-laboratory.de/post/dekret-des-pr%C3%A4sidenten-der-ukraine-nr-117-2021-vom-24-m%C3%A4rz-2021

https://www.wsj.com/video/european-officials-talk-ukraine-aid-deterring-putin-and-more/9B68BC16-D25B-4CC7-BA9A-1242FDBC4016?mod=WSJvidctr_upnext_pos0n

MEGOSZTÁS