//A BRICS és nukleáris medicina
„a Roszatom a nukleáris technológia orvosi célú fejlesztésére stratégiai irányzatként tekint, ami a társadalmi felelősségvállalás egyik fontos területe is egyben” #moszkvater

A BRICS és nukleáris medicina

MEGOSZTÁS

Moszkva adott otthont idén a BRICS-országok Nukleáris Medicina Nemzetközi Szakértői Fórum rendezvényének. A Braziliát, Oroszországot, Indiát, Kínát és Dél-Afrikát jelölő országcsoport 200 képviselője vett részt az orosz Egészségügyi Minisztérium és a Roszatom orosz állami atomenergetikai konszern által rendezett tanácskozáson.

„a Roszatom a nukleáris technológia orvosi célú fejlesztésére stratégiai irányzatként tekint, ami a társadalmi felelősségvállalás egyik fontos területe is egyben” #moszkvater
„a Roszatom a nukleáris technológia orvosi célú fejlesztésére stratégiai irányzatként tekint, ami a társadalmi felelősségvállalás egyik fontos területe is egyben”
Fotó:Roszatom

A rendezvényen a BRICS-országok vezető egészségügyi központjai és kutatóik, az orvosi radioizotópokat és radiofarmakonokat gyártó cégek, valamint az illetékes hatóságok képviselői vettek részt. A tanácskozáson többek között ott voltak a Brazil Nukleáris Energetikai Kutatóintézet (IPEN), a Brazil Nukleáris Orvostudományi és Molekuláris Diagnosztikai Társaság, az Indiai Sugár- és Izotóptechnológiai Központ (BRIT), a Bhabha Atomkutató Központ (BARC), az Indiai Nukleáris Medicina Társaság, a dél-afrikai NTP Radioisotopes SOC Ltd. és a Themba iLABS, a Dél-afrikai Nukleáris Medicina Társaság (SASNM) valamint a kínai Izotóp- és Sugártechnológiai Társaság (CIRC) és a Kínai Nukleáris Medicina Társaság szakemberei. A BRICS-országok Nukleáris Medicina Nemzetközi Szakértői Fórumát a 2023. augusztus 4-én a Dél-afrikai Köztársaságban esedékes BRICS-országok egészségügyi miniszteri találkozójához időzítve tartották meg.

„A BRICS-országok szakértői áttekintették a nukleáris medicina legfrissebb eredményeit valamint a tudományos kutatások új fejleményeit a diagnosztika és a társadalmat nagyban érintő betegségek diagnosztizálása és kezelése terén. Megvitatták az orvosi eszközök használatával, az innovatív radiofarmakon gyógyszerek fejlesztésével és gyártásával, valamint az ezeket alkalmazó személyzet képzésével kapcsolatos kérdéseket is”

A kétnapos tanácskozáson szó volt BRICS-országokban a nukleáris medicina terén zajló fejlesztésekről, az együttműködés kérdéseiről. A szakértők megvitatták a BRICS-országok nukleáris medicina munkacsoportjának megalakításáról, és szó volt egy szakmai kommunikációs csatorna létrehozásáról is az eredmények közlése, illetve azok alkalmazásának elősegítése céljából.  A tanácskozáson az egyik kulcskérdés volt a BRICS-országok nemzeti és nemzetközi szintű jogszabályi kereteinek összehangolása a radiofarmakonok és a radionuklidokat tartalmazó orvostechnikai eszközök gyógyászati és tudományos célú felhasználásának megkönnyítése céljából. A Nukleáris Medicina Nemzetközi Szakértői Fórum résztvevőit az Orosz Föderáció egészségügyi minisztere köszöntötte.

„Mihaiil Murasko elmondta, hogy a nukleáris medicinában ma az egyik legfontosabb irányzat a magas technológiát képviselő személyre szabott megközelítés mind a diagnosztikában, mind pedig a betegségek kezelésében”

Az Oroszországi Föderáció a radionuklidok egyik vezető gyártója a világon, 60 gyógyászati célú regisztrált és engedélyezett radiofarmakont gyártanak Oroszországban. A BRICS-országok ugyanakkor jelentős potenciállal rendelkeznek a nukleáris medicina módszereinek és eszközeinek fejlesztésében és alkalmazásában. Szükség van az erőfeszítések összehangolására a nukleáris medicina vívmányainak a gyógyászatban történő hatékonyabb alkalmazásához. Fontos, hogy nagy figyelmet fordítsanak a BRICS-országok a vezető onkológiai, kardiológiai, endokrin és egyéb betegségek diagnosztizálására és kezelésére szakosodott orvosi központjainak együttműködésére az olyan betegségek kezelésében, amelyekben a nukleáris medicina fontos szerepet játszik. Ez nagymértékben hozzájárul ahhoz, hogy a BRICS-országok valamennyi polgárának javuljon az egészségi állapota – mondta az orosz egészségügyi miniszter.

A Fórum megnyitóján Igor Obrubov, a Rusatom Healthcare, a Roszatom egészségügyi területre szakosodott ágazatának vezérigazgatója beszédében kifejtette, hogy

„a Roszatom a nukleáris technológia orvosi célú fejlesztésére stratégiai irányzatként tekint, ami a társadalmi felelősségvállalás egyik fontos területe is egyben”

Obrubov elmondta, a Roszatom nyitott a nukleáris orvosi technológiák fejlesztését célzó közös projektek megvalósítására a baráti országokkal, és hisz abban, hogy csak az orvosi közösség, a menedzserek, a tudósok és az üzleti élet erőfeszítéseinek összefogásával érhetik el a legfontosabb közös célt, a nukleáris medicina széles körű alkalmazását a diagnosztikában és a kezelésben. „Biztos vagyok benne, hogy ez minőségileg új szintre emeli országaink egészségügyi ellátásának színvonalát” – fogalmazott Obrubov.

Rafael López, a Brazil Nukleáris Medicina és Molekuláris Diagnosztikai Társaság professzora elmondta, a nukleáris medicina mára vezető szerepet játszik az olyan innovatív technológiák fejlesztésében, amelyek jelentősen megnövelhetik a lakosság várható élettartamát. „Éppen ezért kiemelten fontos, hogy ezeket a technológiákat nemzetközi együttműködésben fejlesszük, a BRICS-országok legjobb gyakorlatainak figyelembe vételével. Bízom benne, hogy a nemzetközi kommunikáció ezen formája rendszeressé válik, és lehetővé teszi a BRICS-oroszágok együttműködésének bővítését az orvosi célú nukleáris technológiák fejlesztése terén” – mondta Rafael López.

„A Nukleáris Medicina Nemzetközi Szakértői Fórum első napját Moszkvában, a másodikat pedig Obnyinszkban, az Orosz Egészségügyi Minisztérium Nemzeti Orvosi Radiológiai Kutatóközpontjában tartották”

A Rusatom Healthcare a Roszatom orosz állami atomenergetikai konszern egészségügyi területre szakosodott ágazata. Célja az orvosi technológiák fejlesztése Oroszországban és külföldön. A vállalat tevékenységének négy fő területe az integrált orvostudományi megoldások fejlesztése; izotóptermékek gyártása és szállítása a világ 50 országába, valamint diagnosztikai és terápiás berendezések fejlesztése gyártása.

MEGOSZTÁS

1961-ben született külpolitikai újságíró, elemző, publicista. A Demokrata és a Magyar Hang hetilapok külpolitikai szakújságírója, a #moszkvater, a szláv világgal és a posztszovjet térséggel foglalkozó portál alapító főszerkesztője. Előtte 28 éven át a lap megszűnéséig a Magyar Nemzet konzervatív napilap munkatársa, 2000-től 2017-ig a külpolitikai rovat vezetője, majd a lap főmunkatársa. A lap utolsó moszkvai tudósítója. Érdeklődési területe a posztszovjet térség, emellett a globális folyamatok. Rendszeresen publikál külpolitikai folyóiratokban, írásai, interjúi időről időre megjelennek a közép- és kelet-európai sajtóban. A Putyin-rejtély (2000) című könyv szerzője, 2009-től a Valdaj Klub állandó tagja. A Metropolitan Egyetem kommunikáció szakának docense. A Tolsztoj Társaság a Magyar-Orosz Együttműködésért Egyesület elnökségének a tagja.