//A beceneve, Lewangoalski
Robert Lewandowski #moszkvater

A beceneve, Lewangoalski

MEGOSZTÁS

A labdarúgó Európa-bajnokságon ma bemutatkozó lengyel válogatott legjobbját, Robert Lewandowskit mindig is a profizmusa segítette előre. Nem volt istenadta tehetség, de a hozzáállása  a munkához, és az alázata tinédzserként is kimagasló volt. Hogy hazája válogatottja meddig jut az Eb-n, az nagyrészt azon múlik, hogy az elmúlt Bundesliga-szezont 41 góllal záró csatár milyen formában lép pályára.

Robert Lewandowski #moszkvater
Robert Lewandowski
Fotó:EUROPRESS/JANEK SKARZYNSKI/AFP

Nagy pénzben mernénk fogadni, hogy a kedves olvasó nem vágja rá rögtön, vajon kiről beszélhetett 2008-ban Franciszek Smuda, a Lech Poznan akkori szakvezetője: „Egy fiú falábakkal? Ne vicceljünk már, inkább adták volna nekem a benzinpénzt, többre mentünk volna, minthogy feleslegesen ideutaztatjuk a kölyköt!”. De nem volt jobb véleménnyel a fiatal focistáról első edzője, Krzysztof Sikorski, a Varsovia Warszawa akkori trénere sem: „A lábai pálcikákra hasonlítottak, erősködtem, hogy kezdjen valamit az életével, mert sohasem válik belőle labdarúgó.” Vélhetően csak rá akart tromfolni minderre Miroslaw Trzeciak, a Legia Warszawa sportigazgatója, amikor ugyancsak ebben az évben közölte: „Kinek van szüksége rá, amikor szerződtettük Mikel Arruabarrenát a Tenerifétől?”

Azt most hagyjuk, hogy a spanyol összesen tíz tétmérkőzésen jutott szóhoz Lengyelországban, és egyetlenegyszer sem talált kapuba. Ám a fenti kijelentések egy bizonyos Robert Lewandowskiról szóltak.

„Arról a játékosról, aki tavaly mindent megnyert a Bayern Münchennel, őt választották a világ legjobb játékosának – a Sors igazságtalansága az, hogy 2020-ban nem osztották ki az Aranylabdát –, míg a nemrég véget ért Bundesliga idényben megdöntötte egy bizonyos Gerd Müller rekordját, és 41 gólt lőve elnyerte az Aranycipőt”

Vajon emlékszik még a három szakember a 13 évvel ezelőtti szavaira? Azért volt már akkor is valaki, aki felismerte a 19 éves támadóban azt, hogy nem mindennapi ember. „Emlékszem, egyszer közösen nyaraltunk. Robert úgy falta a futballról szóló könyveket, mint ahogyan más levegőt vesz. Mindig tanulni akart valamit. Látszott rajta, hogy többre hivatott, mint az átlag, hogy tudja, mit akar elérni” – idézte a The Guardian Ivan Djurdjevicet, aki akkoriban Lewa csapattársa volt a Lech Poznanban. Több mint érdekes, hogy egy fiatal játékos jobban felismerte benne a leendő sztárt, mint a fent idézett szakemberek.

„Azt is gondolhatnánk az eddigiekből, hogy Lewandowski csak csetlett-botlott a pályán, ha egyáltalán beállították. És ha ezt hisszük, hatalmasat tévedünk, ugyanis a Varsovia Warszawa  az egyik idényében 158 gólt szerzett, amiből a <kis pálcikalábú> több mint a felét rúgta”

A Legiánál eltanácsolták az akadémiájukról, és a dacos Lewa meg sem állt a harmadosztályú Znicz Pruszków csapatáig, ahol gólkirály lett, oroszlánrészt vállalt a feljutásból, majd a következő szezonban ismét ő szerezte a bajnokság legtöbb találatát. Elkezdett ébredezni a Legia, ám a csatár elszerződött a Lech Poznanba, ahol az edző a már említett kedves fogadtatásban részesítette.

Ám Lewandowski előbb kiverekedte magának a kezdő 11-ben a középcsatár helyét, majd a következő szezonban immár az első osztályban lett gólkirály, illetve bajnok a poznani együttessel. És innentől kezdve senkinek a véleményére nem figyelt, kizárólag magával foglalkozott. Megtehette, hiszen immár nemcsak a lengyel szurkolók, hanem a nemzetközi focivilág is felfigyelt rá. Sőt, az izlandi Eyjafjallajökull vulkán is…

No, jó, hagyjuk a tréfát, de az tény, hogy Lewandowski gépe pont a tűzhányó miatt nem tudott felszállni, így aztán nem tudott leülni a Blackburn képviselőivel tárgyalni. Vélhetően sosem bánta ezt meg, ugyanis a Bundesliga egyik élcsapata, a Borussia Dortmund is hívta.

„S amikor Lewa elfogadta az ajánlatukat, a német klub 4,75 millió eurót fizetett érte a Lech Poznannak”

És innentől kezdve a lengyelek gyémántja csodálatos pályafutást tudhat magáénak. Persze a teljes igazsághoz az is hozzátartozik, hogy a németországi szerződése aláírása előtt a Genoánál is törékenynek találták a testalkatát, és úgy gondolták, nem veheti fel a versenyt az olasz élvonal hátvédjeivel.

Megfogadta a hazájában oly gyakran felcsendülő sláger szövegét: „okazja na nikogo nie czeka”, ami magyarul annyit tesz, az idő eljár, senkit sem vár. Lewandowski életének nehezebb periódusaiban sem tétlenkedett – akkor sem, amikor más már rég feladta volna. És feljutott a csúcsra!

„És ehhez elsőként Jürgen Klopp adta meg a lökést”

A BVB vezetőedzője a hozzá forduló csatárnak elmagyarázta egy elveszített BL-találkozót követően, hogy egyetlen játékosa sem sugallhatja testbeszédével, hogy feladta a mérkőzést. A beszélgetést követően Lewandowski a következő bajnokin, az Augsburg ellen nagyszerűen teljesített, a 4-0-ás sikerből első mesterhármasával vette ki a részét, majd egy gólpasszt is adott Mario Götzének. Hivatalosan is megérkezett a Bundesligába. Klopp ráadásul az edzéseken úgy motiválta csatárát, hogy ha labdarúgója elérte a tízgólos határt az adott tréningen, fizetett neki ötven eurót, viszont ha a lengyel nem teljesítette a „kvótát”, neki kellett elővennie a pénztárcáját. Eleinte Klopp volt „nyerőben”, ám egy idő után nem győzött fizetni. Hiába, edző és edző között nagy a különbség…

Négy év alatt 104 gólt rúgott dortmundi színekben – feledhetetlen volt a Real Madridnak lőtt mesternégyese a BL-ben –, és amikor a szerződése lejártakor a nagy riválishoz igazolt, az utolsó félévet már úgy játszotta le, hogy mindenki tudta, hova tart. A szurkolók ellene fordultak, kiszurkálták autójának kerekét, állandóan fenyegették, ráadásul a pályán minden mozdulatát kifütyülték.

„Ám ő méltóképp búcsúzott: gólkirályként. A dortmundi drukkerek azonban sosem bocsátottak meg neki. Kiderült ugyanis, Lewa azon sértődött meg, hogy nem ő keresi a legtöbbet a klub játékosai közül”

„Abba kellene hagyni, hogy a labdarúgást érzelmekkel keverjük. A hűség gyönyörű szó, csodálatos romantikus képzet, ami nagyon sokat jelent a magánéletben. Az élsportban viszont más is számít: a siker és a pénz”  – vallott a Der Spiegelnek a váltás okairól.

Robert Lewandowski távozása óta négyszer lett gólkirály a német élvonalban – legutóbb ugye 41 gólt szerezve –, hatszor ünnepelhetett bajnoki címet, és régóta dédelgetett álmát is valóra váltotta, hiszen 2020. augusztus 23-án a Bayern Münchennel felült Európa trónjára. Az itt eltöltött hét év alatt 325 találkozón 288 gólt és 64 gólpasszt jegyzett. A transfermarkt.de adatai alapján a jelenlegi értéke 60 millió euró, szerződése pedig 2023. június 30-ig érvényes a Bayern Münchennel.

„Még legalább öt évig játszanék, vagy ha tudok, akkor még tovább is. A lehető leghosszabb ideig szeretnék a legmagasabb szinten maradni. Jelenleg a Bayern München játékosa vagyok, a világ legjobb csapatában játszom, jól érzem magam a csapattársaimmal. Mivel még két év van a szerződésemből, úgy gondolom, nem kell még senkinek sem azon gondolkoznia azon, hogy maradok-e vagy sem” – mondta a GQ-nak adott interjújában Lewandowski.

„Ráadásul idén megkapta az Aranycipőt. Lewandowski először nyerte meg a rangos díjat, ő lett az első lengyel futballista, illetve a kétszeres győztes Gerd Müller után a második Bayern München-játékos, aki kiérdemelte az Aranycipőt. A Bundesligából rajtuk kívül senki nem tudott az európai góllövőlista élén végezni”

Csak egy vágya van, ami még nem teljesült. Mégpedig az, hogy hazája válogatottjával egy nagy tornán komoly eredményt érjen el. Hogy erre a mostani Európa-bajnokságon kerül sor, nem tudni, ám az igencsak kiegyensúlyozott csoportjából – Szlovákia, Spanyolország és Svédország – a továbbjutás sem lesz egyszerű feladat. Ám a lengyelek szövetségi kapitánya tudja, kire kell építenie, ha sikert szeretne elérni csapatával.

„Nem engedhetjük meg magunknak, hogy ne használjuk ki Robert képességeit. Lengyelországé a világ legjobb csatára, de mellette is kivételes támadók közül választhatok, kulcs­szerep hárulhat Piotr Zielinskire a középpályán. Labdarúgóink a legjobb európai bajnokságokban játszanak, jó keret áll a rendelkezésemre. Hinnünk kell önmagunkban, akkor sikeresek lehetünk az Európa-bajnokságon. Mindent megteszünk az eredményes szereplésért” – jelentette ki Sousa.

„Büszke vagyok arra, hogy lengyel vagyok, és remélem, a hazám is büszke rám. Ami az Európa-bajnokságot illeti, előzetesen nincsenek nagyra törő álmaink. Szeretnénk tisztesen helyt állni, és büszkévé tenni a hazánkat, mindent kiadunk majd magunkból”

– fogalmazott Lewandowski. Azt meg már pontosan tudjuk, milyen az, ha a 32 éves csatár kiad magából mindent.

MEGOSZTÁS