//Zaharova „beszólt” Orbánnak
Orbán Viktor miniszterelnök (j) és David Cornstein amerikai nagykövet (b) a George H. W. Bush, az Amerikai Egyesült Államok 41., néhai elnökének tiszteletére emelt szobor ünnepélyes avatásán a budapesti Szabadság téren 2020. október 27-én. MTI/Máthé Zoltán #moszkvater

Zaharova „beszólt” Orbánnak

MEGOSZTÁS

Megütközött az orosz külügyi szóvivő Orbán Viktornak a napokban a Szabadság téri szovjet emlékműre tett kijelentésén. A magyar kormányfőt Moszkva egyik legközelebbi szövetségesének gondoló orosz közvéleményt pedig Marija Zaharova reagálása zavarta meg. Minek tulajdonítsuk a történteket? A populizmus megnyilvánulásának, Amerikának tett gesztusnak vagy a magyar külpolitikában történt lassú elmozdulásnak?

Orbán Viktor miniszterelnök (j) és David Cornstein amerikai nagykövet (b) a George H. W. Bush, az Amerikai Egyesült Államok 41., néhai elnökének tiszteletére emelt szobor ünnepélyes avatásán a budapesti Szabadság téren 2020. október 27-én. MTI/Máthé Zoltán #moszkvater
Orbán Viktor miniszterelnök (j) és David Cornstein amerikai nagykövet (b) a George H. W. Bush, az Amerikai Egyesült Államok 41., néhai elnökének tiszteletére emelt szobor ünnepélyes avatásán a budapesti Szabadság téren 2020. október 27-én
Fotó:MTI/Máthé Zoltán

A történelem meghamisításával vádolta meg Orbán Viktort az orosz külügyminisztérium szóvivője. Marija Zaharova a magyar kormányfő George Bush amerikai elnök szobrának három nappal ezelőtti avatásán tett kijelentésére reagált. Idősebb Bush szobrát a Budapesten a Szabadság téren állították fel, és leleplezésekor Orbán arról beszélt, hogy „ha magyar vagy, csak két lehetőség között választhatsz: vagy a megszállók, vagy a szabadság mellé állsz… A magyarok mindig is a szabadság hazájaként gondoltak Amerikára… George Bush nagy áldás volt.” A miniszterelnök emlékeztetett arra is, hogy a szabadság mellett a német és a szovjet megszállásnak is emlékműve látható ezen a belvárosi téren.

„Zaharova azt kifogásolta, hogy Orbán Viktor a Magyarország felszabadításakor elesett 80 ezer vöröskatona emlékművét a szovjet megszállás emlékművének nevezte”

Marija Zaharova #moszkvater
Marija Zaharova
Fotó:EUROPRESS/RUS Foreign Ministry / Anadolu Agency

Ez a történelmi igazság eltorzítása – idézi a RIA Novosztyi Zaharovát -, a második világháborúnak a nürnbergi bíróság ítélete által is megerősített történetének meghamisítása. A szóvivő emlékeztetett arra, hogy Horthy Magyarországa Hitler közeli szövetségese volt, aktívan részt vett Csehszlovákia felosztásában, Jugoszlávia megtámadásában, csatlakozott a nácik Szovjetunió ellen intézett hadjáratához, és a megszállt területeken a magyar hadsereg a békés lakossággal szembeni bűnök tömegével vétette észre magát. Zaharova megjegyezte azt is, hogy a Vörös Hadsereg „megszabadította Európa népeit a barna pestistől és a békét és a szabadságot hozta el nekik”.

„Zaharova emlékeztetett arra is, hogy ma több országban a második világháború történetének tudatos meghamisítása folyik, elhallgatják a Szovjetuniónak a náci Németország felett aratott győzelemben játszott kulcsszerepét, és megpróbálják „kifehéríteni” a Hitler oldalán játszott saját szerepüket”

A hírt a világhálón többen megdöbbenéssel fogadták. Eddig ugyanis Orbán Viktort az orosz közvélemény Moszkva egyik legszorosabb Európai Unión belüli szövetségesének tartották. A hozzászóló elemzők ugyanakkor megjegyzik, hogy Orbán a második világháborúról 20 éve is ezt mondta, és a Horthy-korszak Magyarországához hozzáállása következetes. Arra is emlékeztetnek néhányan, hogy Magyarország a második világháború után nem jókedvében csatlakozott a szocialista táborhoz. A magyar nyelvet, a magyar belpolitikát is ismerők Orbán nacionalizmusára és populizmusára utalva megjegyzik, hogy a magyar kormányfő Bush szobrát avatta az amerikai nagykövet jelenlétében, és úgy beszélt, ahogy a mellette álló ezt elvárta. Mint hozzátette, ha majd Putyin mellett áll, akkor nem így fog beszélni. Ehhez még hozzátehetjük, hogy aki az elmúlt nagyjából egy évben a magyar kormánylap Oroszországgal kapcsolatos cikkeit olvasta, egyes államtitkárok Fb bejegyzéseit látta, ezen egyáltalán nem lepődhet meg.

„Egy-két érezhetően hozzáértő hozzászóló megjegyezte azt is, hogy a Nyugat és Oroszország között kiéleződő ellentétek folyományaként a magyar külpolitikában jól kivehető elmozdulás észlelhető, amelynek eredményeképpen nagyobb a távolságtartás Oroszországgal”

A Magyarországgal szembeni részben jogos, sok esetben azonban elfogadhatatlan kirohanások mellett olyan megjegyzést is olvashattunk, amely szerint Oroszország már mindenhol ellenséget lát, Zaharova Horthy-korszakot érintő oldalvágását pedig a „De Amerikában meg verik a négereket…!” típusú kommunikáció folytatásaként értékelte.

Így vagy úgy, de az orosz külügyi szóvivő Magyarországgal szemben szokatlanul éles reagálása azért jelzés értékű.

MEGOSZTÁS

1961-ben született külpolitikai újságíró, elemző, publicista. A Demokrata és a Magyar Hang hetilapok külpolitikai szakújságírója, a #moszkvater, a szláv világgal és a posztszovjet térséggel foglalkozó portál alapító főszerkesztője. Előtte 28 éven át a lap megszűnéséig a Magyar Nemzet konzervatív napilap munkatársa, 2000-től 2017-ig a külpolitikai rovat vezetője, majd a lap főmunkatársa. A lap utolsó moszkvai tudósítója. Érdeklődési területe a posztszovjet térség, emellett a globális folyamatok. Rendszeresen publikál külpolitikai folyóiratokban, írásai, interjúi időről időre megjelennek a közép- és kelet-európai sajtóban. A Putyin-rejtély (2000) című könyv szerzője, 2009-től a Valdaj Klub állandó tagja. A Metropolitan Egyetem kommunikáció szakának docense. A Tolsztoj Társaság a Magyar-Orosz Együttműködésért Egyesület elnökségének a tagja.