//X Polgártárs, avagy a természet selejtje
Andrej Csikatyilo #moszkvater

X Polgártárs, avagy a természet selejtje

MEGOSZTÁS

Amikor 1990. november 20-án kattant a bilincs egy bizonyos Andrej Csikatyilo kezén, az egész Szovjetunióban fellélegeztek az emberek. A rosztovi rémként elhíresült férfi minden idők legbrutálisabb mészárosa volt, aki 56, többnyire gyermek és fiatal kárára elkövetett gyilkosságot ismert be, és a bíróság 53 esetet tudott rábizonyítani. Vajon hihető, hogy a mellette mindvégig kitartó felesége Feodoszija Odnacseva nem tudott volna férje másik énjéről?

Andrej Csikatyilo #moszkvater
Andrej Csikatyilo
Fotó:EUROPRESS/Vladimir Vyatkin/Sputnik/AFP

Ez a cikk nem azért született meg nagyon sok másikkal ellentétben, hogy emléket állítson az írás főhősének, hanem azért, hogy az emberi aljasság, valamint rendszerek hibája ne eshessen a feledés homályába. Okulásul. Nehogy még egyszer elkövethessünk a rosztovi rém esetében utólag megtapasztalt hibákat.

„Andrej Csikatyilo saját magát <a természet selejtjének> nevezte, a korábbi, tanárként elkövetett zaklatási és pedofíliára utaló esetei ellenére mégis képes volt rá, hogy a párt hűséges tagjaként, városi kisembernek tűnjön”

Nem véletlenül emelte ki a per ítéletében Leonyid Akubzsanov bíró, hogy egy sorozatgyilkos azért ölhetett több mint egy évtizeden keresztül szinte zavartalanul, mert akkoriban a szocialista rendszerben a problémák tagadásának a kultúrája fontosabb volt, mint azok nyilvános megoldása, valamint a Szovjetunióban, a „mi Szovjetuniónkban” nem volt bűnözés, nem létezett gyerekgyilkosság, semmiféle rossz. A rendőrség hivatalosan nem mondott, nem mondhatott semmit – önszorgalomból pár rendőr kiment a rosztovi iskolákba figyelmeztetni a gyerekeket –, és sokáig csak szóbeszédként terjedt, hogy szörnyeteg vadászik a gyerekekre.

Persze, a mai eszünkkel már mindez szinte felfoghatatlan, hiszen az ukrán származású kannibál gyermekgyilkos bűntetteit még felsorolni is nehéz. Csikatyilo azért pusztította el, és gyalázta meg több mint ötven áldozatát, mert normális módon szinte képtelen volt a szexuális életre. Ahhoz, hogy erekciója legyen és gyönyörökhöz jusson, fájdalmat kellett okoznia.

„A fentiek ismeretében válik igazán megdöbbentővé, hogy felesége, Feodoszija Odnacseva miként tartott ki mellette, és vajon hihető-e az asszony azon vallomása, hogy férje letartóztatásáig nem tudott annak másik énjéről”

Nem értette senki az asszony elképesztő ragaszkodását Csikatyilóhoz, hiszen alig volt szexuális életük, így csak hosszas próbálkozás után sikerült gyereket – egy lány Ljudmila, és egy fiú Jurij – nemzeni. Olyan történetek is napvilágot láttak utólag, hogy a férfi ondóját kézzel juttatta fel felesége vaginájába. Ráadásul ő volt az, aki betonbiztos alibit biztosított a férje számára, amikor 1978-ban elkövette az első gyilkosságát, megölt egy 9 éves kislányt. Miután Feodoszija Odnacseva azt állította, hogy férje végig vele volt, a hatóságok egy másik, éppen szabadlábon lévő erőszakos bűnözőt fogtak el és kenték rá a gyilkosságot. A férfit, Alekszandr Kravcsenkót halálra ítélték, és ki is végezték 1984-ben.

„Nem ő volt az egyetlen, aki ugyan nem Csikatyilo kezétől, de miatta halt meg. Többen öngyilkosok lettek, mert felmerült a nevük, mint elkövetők”

Ha akkor, 1978-ban Feodoszija Odnacseva az igazságot mondja el, ez a cikk sem születik meg, illetve rengeteg fiatal lehetőséget kaphatott volna az élettől. A feleségnek ráadásul az iskolai zaklatási ügyekről bizonyosan tudomása volt. „Ha tudtam volna, mit művel a férjem az elmúlt években, természetesen minden tőlem telhetőt megtettem volna, hogy megállítsam. De honnan tudhattam volna?” – nyilatkozta a Moscow Timesnak férje 1990-es letartóztatást követően. Sőt, az sem tűnt fel neki, hogy a férje rengeteg időt töltött az otthonától távol, és amikor hazatért, vérfoltokat kellett kimosnia a ruhájából. Az igazságot sosem fogjuk megtudni…

Amikor Csikatyilo megúszta az első gyilkosságot, ráérzett az ölés számára kedvező reakciókat kiváltó ízére. A bírósági tárgyaláson vallotta be, hogy a kannibalizmus már gyermekkorától kezdve érdekelte, és azt állította, hogy a nagy éhínség idején a testvérét megették a szomszédjaik, ő pedig alig tudott elmenekülni. Senki sem tudja, mennyi a valóság mindebben.

„Az áldozatait tudatosan választotta ki, leginkább prostituáltak, árvák és otthonról elszökött gyerekek közül kerültek ki”

A kiszemeltekkel minden esetben kedves volt, áldozatát rendszerint az erdőbe csalta, ártalmatlanná tette, megkínozta, majd ráejakulált a holttestre. Csikatyilo tehát nem csak pedofil, kannibál és szadista, hanem nekrofil is volt.

A bíróságon 222 kötetnyi iratot és fotót dolgoztak fel, és a pert már a szocialista rendszert maga mögött hagyó Oroszországban tartották. Leonyid Akubzsanov bíró minden vádpont esetében részletesen ismertette a jegyzőkönyveket. A két napig tartó folyamatnál jól jöttek a tárgyalóba rendelt orvosok, ugyanis az elhangzottaktól rengetegen rosszul lettek.

„Mint kiderült, a holttestek olyan állapotban kerültek elő, hogy a nyomozók egy időben sátánistákra gyanakodtak. Csikatyilo az áldozatok belső szerveit gyakran kivágta, nemi szerveiket lemetszette vagy leharapta, szemüket kivájta”

Utóbbit azért, mert hitt abban, hogy az áldozatok retinájába beleég a gyilkosuk arcképe, és ezáltal lebukhat. Speciális rácsok védték a rosztovi rémet a tárgyaláson, mert az áldozatok rokonai meg akarták lincselni.

Andrej Csikatyilót 1992-ben ítélték halálra, valamennyi áldozata miatt külön-külön is. 1994. február 14-én hajtották végre a halálos ítéletet a Szovjetunió leghírhedtebb sorozatgyilkosán. Egy fejlövéssel. Most lehetne azon morfondírozni, vajon nem volt-e egyszerű, és gyors halál mindez, és nem érdemelt volna „egy kicsit több szenvedéssel járó” kivégzést Csikatyilo. De nem érdemes. A halálával a világ megszabadult egy szörnyetegtől.

„Sajnos magyar szála is volt a rosztovi rém ügyének, ugyanis 44. áldozataként a 19 esztendős, a Szovjetunióban tanuló diáklányt, Varga Ilonát gyilkolta meg”

A lányt egy buszon csábította el, elvitte egy közeli faluba, ahol kegyetlenül meggyilkolta, felvágta a hasát, és evett a méhéből. Két film is készült Csikatyilo életéről. Az egyikben, az X Polgártársban a hatvani vasútállomáson vették fel a pályaudvari jeleneteket. Szintén a rosztovi rém tetteit mutatja be a Tom Rob Smith regényén alapuló, a valós eseményektől jobban eltávolodó A 44. gyermek is, amelynek éppen a magyar fiatal lány meggyilkolása áll a középpontjában.

Az X Polgártárs című filmet magyarul itt tekintheti meg

 

A 44. gyermek című filmet magyarul itt tekintheti meg.

MEGOSZTÁS