//Varsó aktívan építi ukrán bástyáit
Frontvonalba készülődő ukrán katona Liszicsanszk térségében 2022. május 23-án #moszkvater

Varsó aktívan építi ukrán bástyáit

MEGOSZTÁS

Az immár 90 napja folyó ukrajnai háború fordulópont előtt áll. Miközben a mariupolihoz hasonló bekerítés kezd kialakulni Szeverodonyeckben, az ukrán kormányzat ellentámadásról beszél, és nem kívánja visszavonni a csapatait. Ám Kijev egyértelműen készül a harcok következő fázisára, mint azt mutatja a nem hivatalos második védelmi vonal kiépítése. Ezzel párhuzamosan pedig Varsó geopolitikai manőverei révén lehet, hogy az egykori Rzeczpospolita újjáéledésének lehetünk szemtanúi.

Frontvonalba készülődő ukrán katona Liszicsanszk térségében 2022. május 23-án #moszkvater
Frontvonalba készülődő ukrán katona Liszicsanszk térségében 2022. május 23-án
Fotó:EUROPRESS/ARIS MESSINIS/AFP

A negyedik hónapjába lépő ukrajnai háború folyamán tovább folytatódtak a stratégiai célpontok elleni rakétatámadások. A hétvégén többek közt a zsitomiri területen található Malin vasúti pályaudvarát, illetve egy, az Odessza melletti Juzsnij kikötőjében található üzemet ért találat. Míg az április eleje óta üzemen kívüli létesítmény az orosz védelmi minisztérium közlése szerint a környékbeli ukrán alakulatok üzemanyagának tárolására szolgált, addig Malin esetében Javorivhez hasonlóan nyugati fegyverzetet semmisített meg az orosz haderő. Utóbbinál pontosan nem tudni milyen mennyiségű és típusú fegyverzet semmisült meg, de mint utólag kiderült, az ivano-frankovszki 10. hegyivadász dandár Donbasszba szállítandó felszerelése is érintett volt az incidensben. A nyugati fegyverszállítások lassítása, illetve zavarása esetében a későbbiekben vélhetően a fontosabb nyugat-ukrajnai vasútvonalak és átkelők ellen is támadást fog intézni Moszkva, mint történt az például a kárpátaljai Volóc transzformátor állomása esetében.

A legfontosabb, a szomszédos országokba is átvezető széles nyomtávú vasúti átkelők színek szerint rangsorolva. A piros színnel jelölt helyek közelében mindenképpen számítani kell a jövőben orosz csapásokra #moszkvater
A legfontosabb, a szomszédos országokba is átvezető széles nyomtávú vasúti átkelők színek szerint rangsorolva. A piros színnel jelölt helyek közelében mindenképpen számítani kell a jövőben orosz csapásokra
Forrás:Telegram

„A frontvonalak tekintetében a hangsúly ismételten a délnyugati Nyikolajev, és a Donbassz területére esett”

Előbbi esetében a megszokottakhoz hasonlóan a frontot jórészt sporadikus pozícióharcok jellemezték, nagyobb hadmozdulatokkal vagy csapatösszevonással járó események nem történtek a hét végén. A várt ellentámadás egyértelműen elmaradt, helyette főképp tüzérségi párbajok jellemezték a régiót. A donbasszi események ukrán szempont szerinti romlásával egyidőben Kijev újabb erőket csoportosít át a Nyikolajev környéki területekről Szoledar-Szeverodonyeck térségébe. Bár az amerikai ISW kutatóintézet szerint a régióban újabb orosz támadások várhatóak, azok legfeljebb a donbasszi harcok lezárultát követően ölthetnek testet.

„Herszon és Zaporozsje jövője tekintetében pozitív fejlemény a krími vasúti összeköttetés újraindítása”

Mint azt a szimferopoli parlament szóvivője, Vlagyimir Konsztantyinov elmondta, a helyreállítás szempontjából prioritást élveznek a Krímet a donbasszi népköztársaságokkal összekötő vasútvonalak. Utóbbiakkal ugyanis nemcsak a személy, de az áruforgalom is újraindulhat, és nem szabad elfelejteni hadászati jelentőségüket sem. A későbbi harcok szempontjából érdekes lehet Mitch McConnell republikánus szenátor azon nyilatkozata, amely szerint a 40 milliárd dolláros segélycsomag részeként Kijev olyan fegyverzetet kaphat, amellyel lehetővé válna az odesszai tengeri blokád feltörése. Noha McConnell nem pontosította, milyen típusról lehet szó, nagy valószínűséggel Harpoon hajó elleni rakéták lehetnek a csomagban, bár kétséges mennyiben tud ez hatékony lenni az orosz blokád ellen. Arról nem is beszélve, hogy egyáltalán el tud-e jutni a déli kikötővárosba.

A Nyikolajev környéki frontok állása 2022. május 23-án #moszkvater
A Nyikolajev környéki frontok állása 2022. május 23-án
Forrás:Telegram

„A Donbasszban egyértelműen szisztematikusan folytatódik az ukrán erők bekerítése és felőrlése”

Szeverodonyeck után a hétfő délutáni órákban Liman ostroma is megkezdődött észak-északkeleti irányából. Miután a védekező ukrán csapatoknak gyakorlatilag nincsen visszavonulási útvonaluk, és a főerőktől sem számíthatnak érdemi segítségre, a település vélhetően hamar orosz kézre kerül. Bár az esti órákban érkeztek olyan jelentések, amelyek szerint mintegy 500 ukrán katona adta meg magát a szövetséges orosz-luganszki csapatoknak, ez nagy valószínűséggel hamis, de mindenképp túlzó információ. Mindezek mellett Liman hadászati bekerítése folytán teljesen érthető, ha az ukrán csapatok a felmorzsolódás helyett inkább a megadást választanák. Egyes értesülések szerint a helyi ukrán csapatok morálja alacsony, és magas veszteségeik vannak.

Liman ostromáról készült drónfelvétel

„Szeverodonyeck esetében bár az ukrán fél egy közeledő ellentámadásról beszél, inkább a bekerítés a valószínű”

Szombaton az orosz csapatok felrobbantották a Liszicsanszkot Szeverodonyeckkel összekötő pavlogradi hidat. A három közúti híd közül a legfontosabb használhatatlanná tétele rendkívüli módon megnehezíti az ukrán fél amúgy is túlterhelt logisztikáját. Az esethez kapcsolódóan a nyugati és hazai média által is felkapott ukrán források azt állítják, a helyszíni orosz haditudósítók riportjai alapján sikerült a támadásban résztvevő egyik 240 milliméteres 2Sz4 Tyulpan aknavetőt kilőniük. Ám mint azt az említett Alekszandr Koc és Jevgenyij Poddubnij is megjegyezték, a riportok felvételére még bőven a kilövés bejelentése előtt került sor. Ráadásul, ismerve a Donbasszban mindkét fél által alkalmazott tüzérségi harcmodort, az aknavetők a felvételek nyilvánosságra kerülésekor már rég tüzelési pozíciót váltottak saját maguk védelme érdekében.

 A kilőtt pavlogradi nevet viselő híd Liszicsanszkban. Mint látszik több szakasz beomlott, sőt az alatta futó vasúti pálya is megrongálódott

„Minden jel ellenére Kijev mégsem vonja ki csapatait Szeverodonyeck térségéből”

Az Artyemovszk-Liszicsanszk autóút a folyamatos orosz tüzérségi belövések következtében egyértelműen járhatatlan a személyautónál nagyobb és lassabb technika számára, utánpótlás nem tud érkezni a csapatokhoz. Az ukrán erőknek a bekerítést elkerülendő, Szlavjanszk irányába kellene visszavonulniuk, ám a Zelenszkij és Aresztovics fémjelezte döntéshozatali kör ebben meggátolja az ukrán vezérkart. Gyakorlatilag a szeverodonyecki bekerítés már biztosnak tűnik, még Liszicsanszkból van minimális, ám csökkenő esély a kimenekítésre. Viszont miután a kormányzat egyetlen terület feladásába nem egyezik bele – még ha taktikai szempontból az hatékony is lenne – a vezérkar keze meg van kötve, az ukrán hadsereg pedig a várnál nagyobb veszteségeket szenved.

Az Artyemovszk-Liszicsanszk autóút belövése egy ukrán kamera szemszögéből

„Popasznaja térségében a korábbi erőteljes offenzíva némileg lelassult, ám így is jelentős eredményeket ért el”

Folytatódik a popasznajai virágként emlegetett kiszögellés fokozatos kiszélesítése. Immár az ukrán kommunikáció is elismerte, hogy a logisztikai szinten kiemelt Bahmut/Artyemovszk az orosz tüzérség hatótávolságán belül található. A fentebb említett Artyemovszk-Liszicsanszk autóút folyamatos belövése következtében gyakorlatilag Artyemovszk el van vágva a Donbassz még ukrán kézen lévő északkeleti területeitől. Jelen állás szerint az orosz-szakadár erők délnyugati irányba próbálják kiszélesíteni a kiszögellést, amely a későbbiekben akár Artyemovszk déli bekerítéséhez – de minimum az ezirányú közúti és vasúti összeköttetések elvágásához – is vezethet. Bár a visszavonuló ukrán csapatok Szvetlodarszk térségében felrobbantották a Lugany folyón átívelő egyik hidat, a helyszínen készült felvételek alapján viszonylag könnyen tudják majd azt az orosz erők pótolni.

A Popasznaja környéki frontok állása 2022. május 23-án #moszkvater
A Popasznaja környéki frontok állása 2022. május 23-án
Forrás:Telegram

„Az optimista nyilatkozatokkal szemben viszont Kijev egyértelműen a donbasszi front rövid távon belüli összeomlására, vagy drasztikus megroppanására számít”

Az ukrán vezérkar által nemrégiben kiadott parancs szerint a hadműveleti zóna közelében fekvő városok készüljenek fel a többszintű védelem mariupolihoz hasonló kiépítésére. Utóbbi egyelőre Poltava, Dnyepropetrovszk, Zaporozsje, Nyikolajev és Krivoj Rog városait érinti. Avagy ezzel Kijev immár a lehetséges új front vonalát jelöli ki. Mindegyik település esetében vélhetően több érintkezési vonalból álló, mélységi védelmet kíván a hadvezetés létrehozni, hogy ezzel támadás esetén lassítani tudja az előrenyomuló orosz csapatokat. Bár természetesen mindez teljesen logikus felvetés, nagy valószínűséggel ezek a rögtönzött védvonalak nem fognak Mariupolhoz hasonlóan kitartani. Míg Mariupolt egy 2014 óta folyamatosan épített védvonal és a legnagyobb harcértékű alakulatok védték, más esetben a frissen ásott árkokba a területvédelem erői kerülnek. Ráadásul például Zaporozsje vagy Krivoj Rog esetében nagy segítséget jelenthet orosz oldalról a mariupoli Azovsztal ostromából felszabadult jelentős mennyiségű tüzérség, és a város ostroma során harcedzetté vált haderő megjelenése.

„Noha Olekszij Aresztovics elnöki tanácsadó továbbra is egy másfél-két hónap múlva esedékes ukrán ellentámadásról beszél – sőt Szeverodonyeck esetében azonnaliról –, ennek valószínűsége egyre kisebb”

Bár tény, hogy a folyamatosan beáramló nyugati katonai segítség hatására az ukrán haderő korábbi önmagához képest minőségi változáson megy keresztül, ám utóbbi nem elegendő az erőviszonyok megfordításához. Arról nem is beszélve, hogy főképp a mostani donbasszi harcok során a veszteségek a legnagyobb harcképességgel rendelkező csapatokat érik, akik helyébe – ahogy az előbb említettük – főképp a területvédelmi erők csoportjai kerülnek. Ők a harci tapasztalat teljes hiányában jóval gyengébb képzettséggel rendelkeznek. Mindezek mellett viszont nem szabad alábecsülni a nyugati fegyverszállításokat, mivel gyakorlatilag csak azokon függ a háború további sorsa, és egyértelműen a védekező fél képességeit bővítik.

„Harkov tekintetében a nyikoljevihez hasonló hadászati szünetnek lehetünk tanúi”

Az ukrán haderő fennmaradó offenzív kapacitásait egyértelműen a szeverodonyecki, illetve egyéb észak-donbasszi bekerítések megakadályozása kötik le, így a korábban prioritásként kezelt harkovi frontszakasz egyértelműen hátrébb került a sorrendben. Az ukrán csapatok átcsoportosításával együtt Oroszország is képes kisebb erőkkel meglévő pozíciót tartani, illetve helyi szintű ellentámadásokat végrehajtani. Legutóbbi jelentésünk óta a front vonala érdemi mértékben nem változott, az érintkezési vonalat jelentős szürke zóna jellemzi aktív tüzérségi párbajok mellett.

A harkovi front állása 2022. május 23-án. Az idézett térkép szerint az ukrán csapatoknak sikerült átkelniük a Donyec folyón, ám ezt az ukrán oldal nem erősítette meg. Vélhetően a legutóbbi elemzésünkben említett felderítő és diverzáns alakulatok korábbi átkeléséről lehet szó #moszkvater
A harkovi front állása 2022. május 23-án. Az idézett térkép szerint az ukrán csapatoknak sikerült átkelniük a Donyec folyón, ám ezt az ukrán oldal nem erősítette meg. Vélhetően a legutóbbi elemzésünkben említett felderítő és diverzáns alakulatok korábbi átkeléséről lehet szó
Forrás:Telegram

„Miközben viszont az egész világ figyelme Oroszországra irányul, Varsó is aktívan építeni kezdte ukrajnai bástyáit”

Andrzej Duda lengyel államfő látogatását követően felettébb érdekes törvénytervezetről érkeztek információk. Habár Zelenszkij parlamenti felszólalása során csupán az Ukrajna területén élő lengyel állampolgárokat érintő jogkörök kiszélesítéséről beszélt, utóbbi jócskán túlmutat azon. A nyilvánosságra került részletek szerint ugyanis a tervezet elfogadását követően az ukrajnai lengyel állampolgárok választott tisztségeket tölthetnek be, bírák lehetnek, az ukrán hadiipari vállalatok munkatársai lehetnek, hozzáférhetnek titkos adatokhoz.

„A leginkább szembetűnő mégis az a pont, amely szerint a lengyel rendőrségnek joga lesz a közrendet felügyelni Ukrajnában”

Egyes orosz források már egyenesen Ukrajna bizonyos területeinek lengyel megszállásáról beszélnek, amely bár egyértelműen túlzás, de bizonyos értelemben eléggé túlmutat egy szimpla partneri viszonyon. Avagy nem lehetetlen, hogy a háború hatására az egykori Rzeczpospolita újjáéledésének lehetünk szemtanúi. Kijev egyértelműen képtelen a már elfoglalt területek visszaszerzésére, míg a még fennmaradók esetében szüksége lehet külső segítségre. Érdemes megjegyezni, hogy mint arra ukrán források rámutattak, még nem teljesen kész törvénytervezetről van szó, csak egy megvitatandó ajánlásról. Ám ismerve a Radában uralkodó jelenlegi politikai klímát, az szinte bizonyosan hamarosan törvény erőre emelkedhet.

„Habár jelen helyzetben még túl korai lenne lengyel csapatok ukrajnai állomásoztatásáról beszélni – noha az a korábbiakban Jaroslaw Kaczynski oldaláról többször felmerült – a hadi helyzet változásával mindez nem elképzelhetetlen”

Avagy egy robbanásszerű orosz áttörés következtében dönthet úgy Varsó, hogy az ukrán államiság védelmére hivatkozva bevonul Ukrajna nyugati területeire. Nagyjából a Kijev-Umany-Balta tengely lehet a választóvonal a jövőbeli Ukrajna szempontjából. Aztán, hogy az ukrán államiság a jövőben milyen entitás részeként, és milyen státuszban fog létezni, az olvasókra bízzuk. Ám azt érdemes megjegyezni, hogy a NATO alapszerződésének V. cikkelye ilyen, NATO által nem jóváhagyott külföldi missziókra nem érvényes.

MEGOSZTÁS

1997-ben született, jelenleg is tanulmányait folytató nemzetközi kapcsolatok szakértő. Érdeklődési körének középpontjában Oroszország, az orosz fegyveres erők, az orosz és globális geopolitika, biztonságpolitika, valamint alapvetően a haditechnikával összefüggésben felmerülő témák állnak. Mindezeken túl aktívan figyelemmel kíséri a globális világrend fokozatos átalakulását. Diplomáját nemzetközi tanulmányok szakon szerezte, angolul, oroszul és németül beszél.