//Üzbég cirkusz Európában
Hametov cirkusz #moszkvater

Üzbég cirkusz Európában

MEGOSZTÁS

A taskenti Hametov Cirkusz rendszeresen fellép nem csak a volt Szovjetunióban, hanem az Európai Unió területén is. Németországban, a stuttgarti agglomerációban lévő Waiblingen karácsonyi cirkuszában ért véget az év, és indult az új. Magyarországon is többször jártak már. Videón mutatjuk mások mellett az üzbég akrobaták műsorszámát.

Posta Ákos István írása a #moszkvater.com számára

Németországban a karácsonyi és a szilveszteri időszak a cirkuszok fontos szezonjának számít. Szinte minden városban van ilyenkor egy magát az adott városnév + karácsonyi cirkusz névvel illető intézmény, amelyet általában egy-egy helyi cirkuszos dinasztia vezet, akik a világ különböző tájairól válogatják a műsorszámokat előadó társulatokat.

A stuttgarti agglomerációban lévő Waiblingen Rems-Murr járás székhelye, ahol – értelemszerűen  – a Waiblinger Weihnachtscircus szórakoztatta a nagyérdeműt. A kenyai táncosok, kolumbiai motorosok, korábban már Budapesten is fellépett chilei légtornászok mellett üzbég akrobaták is felléptek.

Az üzbég társulat részéről Kamila Hametova mutatta be röviden portálunknak a csapatát. Arra a kérdésre, hogy a híres szovjet cirkuszi hagyományok mennyire vannak jelen Üzbegisztánban, elmondta, gyakorlatilag a Hametov Cirkusz képviseli jelenleg az üzbég cirkuszművészetet a világban. Öt éve alakultak, a repertoárjukon pedig különböző akrobatikus mutatványokat tartanak. Hametova megemlítette azt is, hogy korábban már Magyarországon is fellépett a társulat. Öt éve Budapesten játszottak, a Fővárosi Nagycirkuszban, tavaly pedig Zánkán, ahol a köztársasági elnök asszony is megtekintette az előadást. Hametova nagyon reméli, hogy hamarosan újra felléphetnek Magyarországon.

MEGOSZTÁS