//Út Berlinig
Jurij Boriszov és Amir Abdikalov Azz út Berlinig című filmben #moszkvater

Út Berlinig

MEGOSZTÁS

Egy háborús road movie-t ajánlok a tisztelt olvasóközönség figyelmébe. Szergej Popov rendező, Karen Sahnazarov producer és a magyar származású Berkesi Sándor operatőr nézhető és szerethető filmet készítettek 2015-ben. Az Út Berlinig valós történet alapján készült háborús film. A forgatókönyv Emmanuil Kazakevics magyarul is megjelent műve a Két ember a sztyeppén című regénye, és Konsztantyin Szimonov háborús naplója alapján készült.

Jurij Boriszov és Amir Abdikalov Azz út Berlinig című filmben #moszkvater
Jurij Boriszov és Amir Abdikalov Az út Berlinig című filmben
Forrás:Imdb

„A történet a Déli fronton kezdődik 1942-ben és 1945-ben Berlinben ér véget”

A Wehrmachtnak 1942 nyarán sikerül a Kakázusra és a Volgáig jutnia, és elérni,hogy a szovjet hadsereg összetartása megtörjön. Csak olyan kemény rendeletek árán sikerül megállítani a németek támadását, hogy minden szovjet katonát, aki meghátrál, azonnal le kell lőniük a társainak. Éppen ebben a nehéz időszakban következik be a fordulat Ogarkov hadnagy életében is. Megtagadja a parancsot, és megszökik, amiért a katonai bíróság halálra ítéli. Ezzel indul a már lefokozott katona, Ogarkov és bajtársa, Dzsarabajev hosszú útja.

Kazakevics 1913-ban született a Poltava megyei Kremencsugban. Apja író, társadalomkutató volt, édesanyja tanárnő. Szüleivel bejárta a Szovjetunió területét, laktak Harkovban, Birobidzsanban, Gomelban, Kijevben. Kazakevics 1941-45 között a Vörös Hadsereg felderítő katonája volt, századosi rendfokozatban szerelt le a háború után. A két ember a sztyeppén 1948-ban jelent meg. A kritikusok nem fogadták kitörő lelkesedéssel, ettől függetlenül az 1948-as Sztálin-díjat Kazakevics kapta. Majd két év múlva egy másodikat is.

„Szergej Popov tényleg road mozit csinált. Van benne fegyverropogás, csatazaj, de nem ez a lényeg. A lényeg az emberi kapcsolatok”

A film két főszereplője, Szergej Leonyidovics Ogarkov és Dzsurabajev (csak így egyszerűen, mert a kazah fiúnak nem tudjuk meg a teljes nevét, és maga ez a tény is fontos lehet a mű értelmezésekor), egymás számára teljesen közömbösek. Nem ismerik egymást, nem is ismerhetik, de úgy alakul a helyzet, hogy közösen kell elindulniuk. Útjuk célja a hadsereg parancsnoksága. 1942-ben járunk, még a fordulat előtt, de már kibújt a szög a zsákból, már foszladoznak a mítoszok.

A főbb szerepekben  Jurij Boriszov, Amir Abdikalikov, Makszim Gyemcsenko, Marija Karpova és Jekatyerina Agejeva láthatóak.

MEGOSZTÁS

1963-ban születtem. Elvégeztem iskolákat, sportoltam, majd edzősködtem. Dolgoztam Ukrajnában, meg egy pár helyen, így valamennyire belelátok a szláv életbe. Szinte minden érdekel, kivéve a kibernetikát. Művészet, de inkább sport és kulinária párti vagyok. Politika alól sem vagyok felmentve, de azt meghagyom a nagyoknak. Nem ellenségem a humor, de a cinizmus, sőt a szarkazmus sem. Nem vagyok grafomán, de néha előbújik a kisördög és olyankor tollat, illetve klaviatúrát ragadok. Hogy érdemes-e, azt majd az olvasók eldöntik.