//Ukrán születésnapi ajándék
„Elég abszurd lenne, ha az idegengyűlölő, rasszista és antiszemita gyilkos Banderát éppen Volodimir Zelenszkij vitetné haza Ukrajnába, ám az államfő egyre szorultabb helyzetét és legutóbbi lépéseit látva már ezen sem lepődhetnénk meg” #moszkvater

Ukrán születésnapi ajándék

MEGOSZTÁS

Meglepetést ígér a függetlenség 30. évfordulójára az ukrán külügyminiszter. A Zelenszkij éra eddigi lépéseiből ítélve azonban Kijevben nem igazán vannak tisztában azzal, hogy mire is vágynak az ukránok. Megpróbáltunk kéretlenül is tanácsot adni.

„Elég abszurd lenne, ha az idegengyűlölő, rasszista és antiszemita gyilkos Banderát éppen Volodimir Zelenszkij vitetné haza Ukrajnába, ám az államfő egyre szorultabb helyzetét és legutóbbi lépéseit látva már ezen sem lepődhetnénk meg” #moszkvater
„Elég abszurd lenne, ha az idegengyűlölő, rasszista és antiszemita gyilkos Banderát éppen Volodimir Zelenszkij vitetné haza Ukrajnába, ám az államfő egyre szorultabb helyzetét és legutóbbi lépéseit látva már ezen sem lepődhetnénk meg”
Fotó:EUROPRESS/Stringer/Sputnik

Nagy meglepetéssel készül az ukrán külügyminisztérium az ország függetlenségének 30. évfordulójára. „Hazahozunk valamit, ami külföldön van, és nagy meglepetés lesz! Olyan, amilyen még nem volt, és ha sikerül, nagyon boldog leszek” – nyilatkozta lelkesülten Dmitro Kuleba külügyminiszter az ukrán Szabadság Rádiónak. Természetesen a bejelentés után elkezdődött a találgatás, és a legtöbben az ukrán nacionalizmus véres kezű, ám mára nemzeti hőssé magasztosult ikonikus alakjának, a Németországban eltemetett rehabilitált Sztepan Bandera földi maradványainak a hazaszállítására gondolnak. Az Ukrán Nacionalisták Szervezetének (OUN) vezetőjét még a szovjet KGB galíciai származású ügynöke, Bohdan Sztasinszkij gyilkolta meg még 1959. október 15-én. A München legnagyobb temetőjében elhantolt Bandera ukrán földbe temetését a nacionalisták már régóta követelik.

„Elég abszurd lenne, ha az idegengyűlölő, rasszista és antiszemita gyilkos Banderát éppen Volodimir Zelenszkij vitetné haza Ukrajnába, ám az államfő egyre szorultabb helyzetét és legutóbbi lépéseit látva már ezen sem lepődhetnénk meg”

Egy ilyen demonstratív lépés tökéletesen beleillene az egyébként a béke, a társadalmi összetartozás erősítésének és az életszínvonal emelésének jelszavával kampányoló, és nagy fölénnyel elnökké választott Zelenszkij politikájába. Tegyük hozzá, sajnos. Mivel ugyanis a gazdaság talpra állítására nincs esély, a romló szociális helyzetet ő is a megosztó nacionalizmus kiszolgálásával, ezzel összefüggésbe az oroszellenességgel és az erőszakos ukránosítás folytatásával próbálja kompenzálni.

„Ebben a szellemben csak az elmúlt két hétben több intézkedést is hozott”

Így három, elsősorban az oroszajkú kelet- és dél-ukrajnai lakosság – de nem csak – körében népszerű ellenzéki tévécsatornát hallgattatott el. A döntés nemzetbiztonsági okokkal, az terjesztésével indokolta orosz propaganda. Ez utóbbiban van igazság, azonban az ugyancsak feltűnő, hogy a országosan egyik legnépszerűbb csatorna, a 112 és másik két társa akkor lett nemzetbiztonsági kockázat, amikor a tévék mögött álló Viktor Medvedcsuk pártja, az Ellenzéki Platform – Az Életért népszerűségben már fej-fej mellett halad a hatalmi párttal, Zelenszkij „népszolgáival”.

„Ha lehet, még ennél is durvábban hangzik az oroszok internálását lehetővé tevő törvénytervezet”

Mint az RBC.ua arról értesült, a tervezet szerint az Ukrán Nemzetbiztonsági Szolgálat (SZBU) a kelet-ukrajnai konfliktus idején köteles lenne felkutatni Ukrajna területén az „agresszor ország” állampolgárait, akik veszélyeztetik az ukrán állam biztonságát. További sorsukról, így az említett személyek kényszer kitelepítéséről az ukrán fegyveres erők vezérkari főnöksége dönt. Ez a szubjektív értelmezésre lehetőséget adó törvénytervezet ismét a háborús helyzetet használja fel arra, hogy különösen kelet- és Dél-Ukrajnában nyomást gyakoroljon az oroszajkú lakosságra. S amíg a hatalom a romló gazdasági és szociális helyzetet, valamint saját politikai jellegű problémáit a háborús helyzet mögé bújva magyarázza, nem pedig megoldja, addig esély sincs a társadalmi megbékélésre és a konfliktus lezárására sem.

„Mindezek fényében az sem meglepő, hogy Ukrajna az orosz vakcinából sem kér. Még akkor sem, ha mást egyelőre nem kap”

Miközben az európai államok lassan már sorban állnak a Szputnyij V vakcináért, hatékonyságát pedig a The Lancet orvosi szaklap is elismerte, európai engedélyezése pedig folyamatban van, Volodimir Zelenszkij azzal söpri le a beszerzését az asztalról, hogy az orosz vakcina hatékonysága kétséges. S ha ez még nem lenne elég, a kormány határozatban tiltotta meg mindenfajta, Oroszországban kifejlesztett vagy gyártott koronavírus elleni vakcina és más immunbiológiai gyógyszer bejegyzését, illetve használatát. Őrület! Közben Ukrajna egyelőre semmilyen oltóanyaghoz nem jutott hozzá, nyugati szövetségesei sem segítenek, és a megoldás majd a „harmadik világ megmentője”, a kínai Sinovac lehet.

Ez a helyzet, a jólét megteremtése helyett erőltetett ukránosítás azonban a kisebbségeket általában érinti. Egyes politikusok például most a himnusz után a magyar zászlót tiltanák be.

„Az ukrán állam ugyanúgy idegeníti el magától a kisebbségeket, mint tette azt az ukránokkal a szovjet állam. Sőt, még azon is túltesznek”

Ahogy egy Facebook bejegyzésében az egyik ismert kárpátaljai magyar újságíró fogalmaz, a hajó elszabadult a horgonyáról, az utcáról jött, a tömeg által hajóskapitánnyá emelt valakinek, és a vele a fedélzetre szabadult zöldfülű matrózoknak gőzük sincs, mit csináljanak. Ukrajna nagyon furcsa irányba indult el, és nem tudni, mi vár rá az út végén. Kis káosz, nagy káosz, vagy egy nagyon nagy, minden eddiginél véresebb polgárháborúba torkolló káosz. Az utasok kezdhetnek félni…

Ezeket a sorokat olvasva és a helyzetet látva lenne ötletem arra, hogy milyen ajándéknak örülnének függetlenné válásuk 30. évfordulóján az ukránok. Nem az uszításnak, az ellenségkép építésének, de még csak nem is Bandera hazavitelének.

„Ahhoz, hogy örömöt szerezzen a választóinak, Zelenszkijnek csak fel kellene idéznie a választási ígéreteit”

De segítek. Az ukránok nyugalomra, stabilitásra, biztonságra és jólétre, a korrupció további visszaszorítására, az oligarchák hatalmának megtörésére vágynak. Mint mindenki ebben a térségben.

MEGOSZTÁS

1961-ben született külpolitikai újságíró, elemző, publicista. A Demokrata és a Magyar Hang hetilapok külpolitikai szakújságírója, a #moszkvater, a szláv világgal és a posztszovjet térséggel foglalkozó portál alapító főszerkesztője. Előtte 28 éven át a lap megszűnéséig a Magyar Nemzet konzervatív napilap munkatársa, 2000-től 2017-ig a külpolitikai rovat vezetője, majd a lap főmunkatársa. A lap utolsó moszkvai tudósítója. Érdeklődési területe a posztszovjet térség, emellett a globális folyamatok. Rendszeresen publikál külpolitikai folyóiratokban, írásai, interjúi időről időre megjelennek a közép- és kelet-európai sajtóban. A Putyin-rejtély (2000) című könyv szerzője, 2009-től a Valdaj Klub állandó tagja. A Metropolitan Egyetem kommunikáció szakának docense. A Tolsztoj Társaság a Magyar-Orosz Együttműködésért Egyesület elnökségének a tagja.