//Ukrán rakéták a magyar határnál?
Ukránellenes kárpátaljai csoportot leplezett le az Ukrán Biztonsági Szolgálat (SZBU) #moszkvater

Ukrán rakéták a magyar határnál?

MEGOSZTÁS

Furcsa leleplezés. Ismét előkerült Ukrajnában a „magyar szeparatizmus” kérdése. Az időzítés legalábbis nagyon furcsa. Bizonyos erők mindent megtesznek annak érdekében, hogy megakadályozzák a magyar-ukrán kapcsolatok konszolidációját.

Ukránellenes kárpátaljai csoportot leplezett le az Ukrán Biztonsági Szolgálat (SZBU) #moszkvater
Ukránellenes kárpátaljai csoportot leplezett le az Ukrán Biztonsági Szolgálat (SZBU)
Fotó:ssu.gov.ua

Ukránellenes kárpátaljai csoportot leplezett le az Ukrán Biztonsági Szolgálat (SZBU). Mint a szervezet sajtószolgálatának közleménye alapján a RIA FAN orosz portál írja, a csoport aláírás gyűjtést tervezett a trianoni szerződés megszüntetésének támogatására. Az SZBU szerint a csoport az ország területi egységét veszélyeztetve Kárpátalja elcsatolásán dolgoztak. A cselekmény 5-től 10 évig tartó szabadságvesztéssel büntethető. Az ukrán titkosszolgálat az eset mögött külföldi szervezeteket feltételez.

„A szeparatista csoport tevékenysége mögött Leonyid Kucsma exállamfő egykori tanácsadója, Oleg Szoszkin egyenesen Budapestet láttatja”

Mint a politológus az NSZN TV-nek nyilatkozta, hogy a csoport budapesti utasításra és magyar pénzen szervezkedett. Szoszkin szerint egyes magyarországi csoportok veszélyes játékot játszanak, hiszen Ukrajna 500 ezer fős hadsereget képes kiállítani, így Magyarországnak esélye sincs egy konfliktusban. Mint fogalmazott, Magyarország apróvad, amely provokálja a hízott és felfegyverzett buldogot, és ennek komoly következményei lehetnek.

„A politológus szerint az incidens a két ország közötti viszony stratégiai romlásához vezethet, és felerősödhet a katonai szembenállás a határ eme szakaszán”

Kárpátalján már így is vannak ukrán katonai egységek, de Szoszkin szerint Kijev újabb erősítést küldhet, sőt még rakétákat is telepíthet a magyar határra, amennyiben Magyarország folytatja a provokációkat. A szakértő nem zárta ki azt sem, hogy Ukrajna Szlovákiával és Romániával összefogva alkot magyarellenes koalíciót.

„A dolog említést sem érdemelne – hiszen egy ilyen forgatókönyvnek nincs realitása -, ám jól mutatja egyes ukrán körök gondolkodását”

Mint ahogy azt is, hogy bizonyos erők mindent megtesznek annak érdekében, hogy megakadályozzák a magyar-ukrán kapcsolatok konszolidációját. Biztosak lehetünk benne, hogy Orbán Viktor és Volodimir Zelenszkij nyár végére tervezett találkozójáig még lesznek hasonló megnyilatkozások. Éppen ezért megnyugtatóan hatna, ha az ukrán hatalom elhatárolódna az ilyen szélsőséges kijelentésektől, és nem dugná a fejét a homokba.

MEGOSZTÁS

1961-ben született külpolitikai újságíró, elemző, publicista. A Demokrata és a Magyar Hang hetilapok külpolitikai szakújságírója, a #moszkvater, a szláv világgal és a posztszovjet térséggel foglalkozó portál alapító főszerkesztője. Előtte 28 éven át a lap megszűnéséig a Magyar Nemzet konzervatív napilap munkatársa, 2000-től 2017-ig a külpolitikai rovat vezetője, majd a lap főmunkatársa. A lap utolsó moszkvai tudósítója. Érdeklődési területe a posztszovjet térség, emellett a globális folyamatok. Rendszeresen publikál külpolitikai folyóiratokban, írásai, interjúi időről időre megjelennek a közép- és kelet-európai sajtóban. A Putyin-rejtély (2000) című könyv szerzője, 2009-től a Valdaj Klub állandó tagja. A Metropolitan Egyetem kommunikáció szakának docense. A Tolsztoj Társaság a Magyar-Orosz Együttműködésért Egyesület elnökségének a tagja.