//Újra forró a talaj Harkovban?

Újra forró a talaj Harkovban?

MEGOSZTÁS

Milyen fontos események történtek az elmúlt napon az ukrajnai harctéren? Hogyan áll az aktuális donbasszi orosz offenzíva, miként alakulhatnak az elkövetkező napok harcai? Kijev tényleg ellentámad? Az ukrajnai háború kapcsán a nyugati kutatóközpontok által is jegyzett, katonai elemzéssel és nyílt forrású hírszerzéssel – OSINT – foglalkozó orosz Rybar Telegram csatorna összefoglaló videója az ukrajnai háború augusztus 12-i eseményeiről.

▪️ A reggeli órákban az ukrán tüzérség támadást intézett a Kurszki területen fekvő Szverdlikovo falu ellen. Az incidensben nem sérült meg senki.

▪️ Harkovtól északra az orosz 200. gépesített gyalogsági dandár egységei bevonultak Udi településre. Ezt megelőzően orosz diverzáns-felderítő alakulatok az ukrán 92. gépesített dandárhoz köthető pozíciót számoltak fel a falu területén. Harkov esetében orosz tüzérségi- illetve rakétatámadás érte az Indusztrialnij és Holodnogorszkij kerületekben található ukrán állásokat.

▪️ A reggeli órákban az orosz haderő csapást mért a Kramatorszk térségében összevont ukrán csapatokra. A délután folyamán Szlavjanszkban is hasonló esemény következett be. Az esti órákban pedig egy Druzskovka irányába repülő Szu-25 csatarepülőgépet sikerült az orosz légierőnek lelőnie.

▪️ Szoledar esetében tovább folynak a harcok a város keleti külterületein, illetve a szomszédos Jakovlevka településen. Szoledaron belül a szövetséges orosz-szakadár haderő tovább nyomul előre a tűzálló anyagokat gyártó üzem irányába a korábban elfoglalt „KNAUF Gipsz” területéről.

▪️ Artyomovszkon belül a Wagner katonai magánvállalat egységei megerősített állásokat alakítanak ki a város keleti külterületein, miközben a további előrenyomulás előkészítéseként folyamatos tűz alatt tartják az ukrán védelmet.

▪️ Peszki esetében tüzérségi támogatás mellett szombatra sikerült a maradék ukrán ellenállást is felszámolni a település északnyugati külterületein.

▪️ Marjinka esetében a harcok a Druzsba utca mentén zajlanak, az orosz tüzérség folyamatos tűz alatt tartja az ukrán védelmet.

▪️ Donyeck esetében tovább folytatódtak a város elleni ukrán tüzérségi belövések, mg Gorlovkában ukrán találat érte a helyi Sztyirol üzemet.

▪️ Az orosz haderő csapást mért az energodari atomerőművet folyamatosan támadó ukrán alakulatokra Marganyec és Nyikopol térségében.

▪️ Ukrajna újra a kahovkai vízerőművet, illetve a hozzá kapcsolódó átkelőt támadta HIMARS rendszerekkel, a telepített légvédelemnek sikerült elfognia a beérkező rakétákat.

▪️ Újabb orosz tüzérségi és rakétatámadás érte Nyikolajevet, illetve a szomszédos Domanyevka települést.

MEGOSZTÁS

1997-ben született, jelenleg is tanulmányait folytató nemzetközi kapcsolatok szakértő. Érdeklődési körének középpontjában Oroszország, az orosz fegyveres erők, az orosz és globális geopolitika, biztonságpolitika, valamint alapvetően a haditechnikával összefüggésben felmerülő témák állnak. Mindezeken túl aktívan figyelemmel kíséri a globális világrend fokozatos átalakulását. Diplomáját nemzetközi tanulmányok szakon szerezte, angolul, oroszul és németül beszél.