//Új Zenit a horizonton
Zenit M #moszkvater

Új Zenit a horizonton

MEGOSZTÁS

Újra a világ élvonalába tartozhat a Zenit. A patinás orosz fényképezőgép gyártó a 2018-as Photokinán, amely a világ legjelentősebb fotográfiai szakvására, bejelentett egy új, teljes képkockájú tükör nélküli kamerát, a Zenit M-et. A kamera nem véletlenül hasonlít a Leica M-re, bár felfedezhető rajta a Zenit és a Zorkij öröksége is, hiszen a Shvabe Holding, amely a Zenit márka tulajdonosa, szorosan együttműködik a német Leica céggel, a most bejelentett gép tulajdonképpen egy újracsomagolt Leica M.

Zenit M #moszkvater
Zenit M
Fotó:shvabe.com

Bár a Zenit tulajdonosai állítják, hogy mind a hardvert, mind a szoftvert módosították a Leica M-hez (240-es típus) képest, azonban pontos technikai adatokat még nem hoztak nyilvánosságra. Ám valószínűleg hasonlóak vagy azonosak a Leica M-mel (240-es típus), amely 24 megapixeles teljes képkockájú CMOS szenzorral, egy 3 hüvelykes 920 képpontos LCD-képernyővel, 1080p videofelvétellel, élőképes élességállítással, 0,68-szoros keresővel rendelkezik, az érzékenysége pedig ISO 6400-ig állítható, mindez 3 kép/mp folyamatos felvétel mellett.

A KMZ (Krasznogorszki Mechanikai Művek) elődje egy állami optikai üzem volt, amely 1926-tól működött a Moszkva melletti Krasznogorszkban, ebből alapították meg a KMZ-t 1941-ben. A II. Világháború alatt látcsöveket és távmérőket készítettek a szovjet hadsereg számára.

1951-ben a KMZ már egy új tükörreflexes fényképezőgépen dolgozott, melynek alapjául a távmérős Zorkij modellek szolgáltak, ezekből született meg a Zenit márka 1952-ben. Ekkor ezek a pentaprizmás fényképezőgépek világviszonylatban is modern gépnek számítottak.

 

Zenit-1 #moszkvater

A szintén kisfilmes gép kezdetben a Zorkij és FED típusokból kölcsönvett, de átalakított 39 mm-es, menetes objektívcsatlakozást használt, melyet ZM39-nek (Zenit M39) is hívtak. Az őse egyértelműen a Leica szabványa volt, de a német gépre való objektívek az eltérő filmsík-optika távolság miatt nem adtak a végtelenben éles képet. A Zenit-1 volt a kilencedik kisfilmes tükörreflexes fényképezőgép a világon és a második orosz tükörreflexes készülék. (A világ első tükörreflexes fényképezőgépe 1942-ben a budapesti Gamma Optikai Művek által gyártott Duflex volt, amely Dulovits Jenő nevéhez fűződik és amelynek gyártását valószínűleg szovjet nyomásra a háború után leállították.)

Az évtizedek során több tucat Zenit modell látott napvilágot, így az 1965-ben forgalomba került, talán legnépszerűbb darab, a Zenit E, melyből világszerte több mint három milliót adtak el. 1967-től a nemzetközi piacon is népszerűbb M42 menettel szerelték és e sorok írójának első gépe is ez volt.

Az első tesztképek egyike #moszkvater
Az első tesztképek egyike
Forrás: a gyártó Facebook oldala

A Zenitek népszerűsége nem utolsósorban a kiváló objektíveknek volt köszönhető, így a most bemutatott fényképezőgép is egy Zenitar 1/35 mm-es objektívvel rendelkezik, amelyet teljes egészében Oroszországban terveztek és gyártottak.

A Zenit M 2018 decemberétől lesz elérhető az európai fotósok és 2019 januárjától az oroszországi vevők számára a gyártó igérete szerint. Az előzetes hírek szerint az ára, ellentétben az eddigi Zenitekkel, igencsak borsos lesz.

MEGOSZTÁS