//Tíz évig is eltarthat a háború Ukrajnában
2023.05.19 #moszkvaterplusz

Tíz évig is eltarthat a háború Ukrajnában

MEGOSZTÁS

A MoszkvatérPlusz műsorában Stier Gábor, a Moszkvater.com alapító főszerkesztője a portál írásaiból szemlézett, kommentálta az aktuális híreket, és beszélt arról is, ami a hírekből kimarad. Ebben az adásban előbb az ukrajnai frontokon egyre növekvő feszültséggel foglalkoztunk, majd idéztünk egy véleményt, miszerint a háború – ha nem is az intenzív szakasza – akár még egy évtizedig is eltarthat. Ezután a világ hektikusságát, ideges és abszurd voltát demonstrálandó válogattunk össze néhány hírt, köztük azt, hogy állítólag az ukrán titkosszolgálat segített pár ezer dollárért visszaszerezni Kadirovnak az egyik kedvenc lovát, Zazut.

Sűrűsödik a levegő a világban, különösen pedig Ukrajna körül. Egymást érik az ukrán hátországot érő orosz csapások. Poltavában, Odesszában és Hmelnickijben is hatalmas fegyver raktárakat ért orosz rakéta találat. Hmelnickijben az orosz csapás következtében levegőbe repült mintegy 200 millió eurónyi nyugati fegyverszállítmány, ráadásul azóta már 6030 nanosieverre emelkedett a gamma sugárzás és mérgező gázok szabadultak fel. Ezt megelőzően egy nap alatt Oroszország négy repülőgépét – két vadászgépet és két helikoptert – is lelőtték a saját területe fölött.

A feszültség tehát fokozódik. Kijevben pedig a hiperszonikus Kinzsal rakéták a csodafegyverként beharangozott Patriot légvédelmi rendszert lőttek szét. Moszkvai bejelentés szerint egy Patriot radarállomást és öt indítóállást semmisítettek meg. Nyomatékos válaszul arra a bejelentésre, hogy az ukránok állítólag lelőtték a lelőhetetlen orosz Kinzsalokat. Mint látjuk, az információs és pszichológiai hadviselés néha konkrét lépéseket generál. Közben Bahmutnál tovább gyúrják egymást a felek, a jó ideje beharangozott ukrán ellentámadás pedig egyre húzódik. Kijev láthatóan tart attól, hogy nem tud majd kellő eredményt felmutatni. Joggal. Ezt érzi a Nyugat is, ezért jobb híján most éppen az orosz belpolitikát igyekszik destabilizálni. A CIA hazafias kémkedésre buzdít – csendesen megjegyzem, nem nagyon értem ez esetben, mi az, hogy hazafias kémkedés? -, a fősodor sajtó pedig olyan címekkel igyekszik hozzájárulni ehhez, hogy Putyin újabb hadüzenetet kapott, ezúttal az orosz partizánoktól. Hát igen, a sajtó is sokszor szurkol, nem csak a nagyérdemű!

Ebben az adásban előbb az ukrajnai frontokon egyre növekvő feszültséggel, a készülő ukrán ellentámadás esélyeivel foglalkoztunk, majd idéztünk egy véleményt, miszerint a háború – ha nem is az intenzív szakasza – akár még egy évtizedig is eltarthat. Ezután a világ hektikusságát, ideges és abszurd voltát demonstrálandó válogattunk össze néhány hírt, köztük azt, hogy állítólag az ukrán titkosszolgálat segített pár ezer dollárért visszaszerezni Kadirovnak az egyik kedvenc lovát, Zazut.

#moszkvatér a www.moszkvater.com és az Ultrahang közös műsora minden héten kétszer, általában kedden és pénteken érhető el az UltrahangPlusz csatornáján. De olvasóink megtalálják ezeket a műsorokat a portálunkon, és követhetnek bennünket a Facebookon, a Telegramon, és a Twitteren is.

MEGOSZTÁS

1961-ben született külpolitikai újságíró, elemző, publicista. A Demokrata és a Magyar Hang hetilapok külpolitikai szakújságírója, a #moszkvater, a szláv világgal és a posztszovjet térséggel foglalkozó portál alapító főszerkesztője. Előtte 28 éven át a lap megszűnéséig a Magyar Nemzet konzervatív napilap munkatársa, 2000-től 2017-ig a külpolitikai rovat vezetője, majd a lap főmunkatársa. A lap utolsó moszkvai tudósítója. Érdeklődési területe a posztszovjet térség, emellett a globális folyamatok. Rendszeresen publikál külpolitikai folyóiratokban, írásai, interjúi időről időre megjelennek a közép- és kelet-európai sajtóban. A Putyin-rejtély (2000) című könyv szerzője, 2009-től a Valdaj Klub állandó tagja. A Metropolitan Egyetem kommunikáció szakának docense. A Tolsztoj Társaság a Magyar-Orosz Együttműködésért Egyesület elnökségének a tagja.